Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

DIY: Ansiktsspray med aloe vera och eteriska oljor

av | jan 2, 2020 | Aromaterapi & Eteriska oljor, Hälsa, Kroppsvård & skönhet | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Här följer om hur du gör ansiktsvatten med aloe vera och eteriska oljor som du anpassar efter dina egna behov. Ett ansiktsspray som är fuktgivande, vårdande och riktigt uppfräschade. Dessutom bidrar de eteriska oljorna med välgörande egenskaper för så väl huden som kropp och sinne.

Ansiktsspray med aloe vera och eteriska oljor

Detta behöver du:

Så här gör du:

Blanda 1 del Aloe vera koncentrat med 9 delar vatten, anpassa mängden efter storleken på din flaska. Tillsätt 10-20 droppar eterisk olja per 100 ml aloe vera. Du kan prova dig fram vilken mängd eterisk olja som du tycker känns bra.

Kom ihåg att skaka flaskan innan användning. Spraya över ansiktet efter rengöring som ett ansiktsvatten och/eller använd för att fräscha upp och återfukta ansiktet under dagen. Kan även sprayas ovanpå make up.

 

Aloe vera koncentrat

I de här produkterna har jag använt mig av ekologiskt aloe vera koncentrat. 1 del aloe vera koncentrat blandas med 9 delar vatten. En fantastisk produkt att använda för egentillverkning av hudvårdsprodukter. Kan även intas invärtes

 

Exempel för eteriska oljor och dosering

Den rekommenderade mängden eterisk olja att använda i hud- och kroppsvårdsprodukter varierar mellan 0,5 – 3 %, beroende på vilken typ av produkt och eterisk olja. En generell riktlinje är 1%, vilket motsvarar cirka 20-25 droppar till 100 ml bas (i det här fallet aloe vera). Börja med 10 droppar och se hur det känns. Man kan välja att använda enbart en eterisk olja, eller kombinera flera. 

Eterisk lavendelolja

Eterisk lavendelolja passar alla hudtyper, verkar lugnande och är fantastisk för känslig hud. Inom hudvård är den uppskattad för sina antiseptiska, antiinflammatoriska, antibakteriella, balanserande och regenererande (återuppbyggande) egenskaper. Det gör den även till en mycket bra olja vid hudproblem, irriterad hud och solsveda.

Eterisk lavendelolja för kropp och sinne: Inom aromaterapi är lavendel känd för att öka välbefinnandet och lugnet och kan vara väldigt användbar vid stress, ångest och oro. Det även en mycket uppskattad olja för att främja god sömn.

Eterisk rosmarinolja

Eterisk rosmarinolja är en stimulerande olja som innehåller många vårdande ämnen som ger huden lyster och spänst. Inom hudvård är den uppskattad för sina antiinflammatoriska, antiseptiska, antibakteriella egenskaper, samt för att öka cirkulationen och balansera talgproduktionen. Den perfekta oljan för hud som känns grådaskig och livlös. Rosmarin är också fantastisk för hårvård. En spray med aloe vera och rosmarin kan även användas på håret efter tvätt för att öka glansen.

Eterisk rosmarinolja för kropp och sinne: Inom aromaterapi används rosmarinolja för att öka energin, viljekraften, initiativförmågan och välbefinnandet. Rosmarinolja är som nämnt en stimulerande olja och bör därför användas med försiktighet under graviditet, högt blodtryck och ska undvikas av personer som lider av epilepsi.

Eterisk citrongräsolja

Eterisk citrongräsolja är inom hudvård uppskattad för sina egenskaper att vara bakteriedödande, svamphämmande, cirkulationshöjande och stärkande. På huden verkar den sammandragande och uppstramande. Passar alla hudtyper, inklusive fet, oren och aknebenägen hud.

Eterisk citrongräsolja för kropp och sinne: Inom aromaterapi är citrongräsolja känd för att ha en lugnande inverkan på det centrala nervsystemet, samtidigt som den är mentalt uppiggande och energigivande.

Eterisk tea tree olja

Eterisk tea tree olja är mycket verksam för att motverka svamp, bakterier och inflammation. Den är därför väldigt uppskattad vid fet hud, akne, svamp och för hår- och skalpvård vid mjäll.

Eterisk tea tree olja för kropp och sinne: Inom aromaterapi är tea tree bland annat känd för att minska nervositet, stress, motverka negativa tankar och främja mental styrka. Det är även en riktigt uppskattad olja för meditation.

Eterisk grapefruktolja

Eterisk grapefruktolja är antiseptisk, stimulerande och utrensande. Passar särskilt bra till blandhy, fet hy och akne. Uppskattad för att öka lymfcirkulation och ingår ofta i produkter för celluliter.

Eterisk grapefruktolja för kropp och sinne: Inom aromaterapi används grapefruktolja bland annat för att höja humöret och vid fysisk utmattning.

Eterisk citronolja

Eterisk citronolja är antibakteriell, antiseptisk, vitaliserande, renande, stimulerande på cirkulationen och hjälper till att driva ut slaggprodukter. Vad man bör tänka på är att citronolja är fototoxisk. Det innebär att man ska undvika starkt solljus på den delen av kroppen som man använt oljan på i minst 12 timmar efter applicering, eftersom det annars kan ge hudirritationer.

Eterisk citronolja för kropp och sinne: Inom aromaterapi ser man citronolja som en upplyftande olja som är uppskattad för att förbättra koncentrationen och produktiviteten vid studier och arbete. Det är även den idealiska doften för att rena luften.

 

Exempel på kombinationer av eteriska oljor (100 ml bas):

Uppstramande och regenererande:

  • 13 droppar eterisk grapefruktolja
  • 7 droppar eterisk rosmarinolja

För fet hud och akne:

  • 10 droppar tea tree olja
  • 10 droppar citronolja

Lugnande och stärkande:

  • 10 droppar Lavendelolja
  • 10 droppar citrongräs

 

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close