– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
I många delar av världen är chai helt enkelt ordet för te. I västvärlden associeras det oftast med kryddigt te av indiskt ursprung som i sitt hemland benämns som masala chai (te med blandade kryddor). Här följer hur du kokar den uppskattade drycken från grunden.
Den uppskattade drycken Masala chai
Masala chai har en kraftig, god och kryddig smak som säkert är bekant för de flesta. Men förutom den tilltalade smaken, så finns det även många andra anledningar till att avnjuta den varma drycken. Traditionellt är de antiinflammatoriska kryddorna uppskattade för mag-tarmsystemet, immunsystemet och för att minska inflammation. Inom den ayurvediska traditionen är masala chai avsedd för att värma och stärka kroppen, öka cirkulationen, främja matsmältningen och samtidigt väcka och frigöra sinnena.
Detta behöver du (1 kopp):
- 2 dl vatten
- 1 msk teblad (svart te är traditionellt, men man kan även använda grönt)
- 1 1/2 dl mjölkdryck (själv brukar jag använda havremjölk eller mandelmjölk)
- 1 tsk masala chai kryddblandning
- 1 krm vaniljpulver (kan väljas bort)
- Honung efter tycke och smak (kan väljas bort)
Gör din egen Masala chai kryddblandning:
- 1/2 dl mald ceylonkanel
- 2 msk mald kardemumma
- 1 msk mald ingefära
- 1/2 tsk mald svartpeppar
- 1/2 tsk mald kryddnejlika
- 3 krm malda fänkålsfrön
- 3 krm mald muskotnöt
Blanda alla ingredienser i en burk, sätt på locket och skaka om ordentligt. Cirka 1 tsk masala chai kryddblandning per kopp (cirka 3,5 dl vätska) brukar vara lagom.
Så här gör du:
- Koka upp vattnet, stäng av värmen och tillsätt masala chai kryddblandning och tebladen.
- Låt teet dra på eftervärmen med locket på i cirka 5 minuter.
- Värm upp mjölken i en kastrull och vispa upp den med hjälp av en lattevisp.
- Häll upp teet i en kopp och häll därefter på mjölken.
- Själv föredrar jag mitt chai te helt osötat, men du kan tillsätta lite honung eller annan sötning efter tycke och smak. Avsluta med att pudra över lite av kryddblandningen.
0 kommentarer