Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Egenskaper av algen Spirulina

av | nov 23, 2012 | Hälsa, Kost & Näring | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Spirulina en av naturens mest koncentrerade näringskällor – rikt på protein, klorofyll, enzymer och en mängd andra viktiga näringsämnen. Det är därmed ett fantastiskt allmänt stärkande livsmedel, inte minst vid stress, hård fysisk träning, viktminskning eller vid andra utmaningar i livet. Det är inte för intet som spirulina kommit att kallas ”naturens perfekta mat”. 

Egenskaper av algen Spirulina

Vad är Spirulina?

Spirulina är en blågrön mikroskopisk alg som är svår att se med blotta ögat. I en vattendroppe får det plats hundratals spirulinaalger. Spirulina tillhör cyanobakterier som är en av jordens första livsformer, som har funnits på vår planet i över 3,5 miljoner år. Dessa blågröna alger producerar syre, något som bidrog till att skapa gynnsamma förhållanden för utveckla liv på jorden (1). Spirulina har sedan länge varit en viktig föda på många platser runt om i världen och då främst i Amerika, Asien och Afrika.

Spirulina härstammar från Afrika och Centralamerika och legenden säger att Columbus upptäckte Spirulina när han och hans män kom till Mexico på slutet av 1400-talet. På 1940-talet ska en fransk antropolog vid namn Dr. Creach ha funnit att Kanembi-stammen vid Lake Chad i Norra Afrika hade förvånansvärt bra hälsa. Kanembi-stammen åt flitigt spirulina från sjön och ryktet spred sig snabbt om den mirakulösa födan. 1967 startades de första odlingarna i Mexico och sedan dess har populariteten ökat. Nasa använder sig idag av spirulina på rymdfärder just för det koncentrerade näringsinnehållet (2).

Spirulina växer vilt i varma basiska vulkansjöar i främst Afrika och Mexiko där de kan blomstra under mycket svåra förhållanden. På grund av detta har den förmågan kunna försörja sig själv i svåra miljöer och lagra stora mängder näring. Det är även förklaringen bakom algens unika och breda näringsinnehåll.

Spirulinans näringsinnehåll

Spirulina består till 60-70 % av protein. Man kan få ut 20 gånger mer protein ur spirulina än ur sojabönor, och 1000 gånger mer än ur kött. Man slipper även det mättade fettet i form av långa fettsyror som animaliskt protein innehåller. Spirulina är även rikt på antioxidanter, vitaminer, mineraler, enzymer, fettsyror och då speciellt GLA. Det innehåller generöst med B-vitaminer och är världens rikaste naturliga källa av vitamin B12. Man vet dock inte med säkerhet hur mycket av detta B12 vår kropp kan ta upp (1) (2) (3).

Fettsyran GLA stimulerar bildandet av prostaglandiner och fettsyran är av stor betydelse för blodets, cellernas, musklernas och hjärtats funktion. GLA verkar dessutom antiinflammatoriskt (4). Prostaglandiner och deras förstadier påverkar många olika processer i kroppen, vilket leder till att GLA kan kan ha en betydande roll vid återhämtning vid ett flertal olika sjukdomar och symtom (5). För att sammanfatta så ger spirulina mer näring per tunnland än något annat födoämne på jorden.

Att inkludera spirulina i sin kost

Spirulina är i dag en populär hälsokostprodukt och ett fantastiskt livsmedel. Perfekt att inkludera i sin kost när man vill öka näringstätheten och inte minst när kroppen är under stress, hård fysisk träning och när man går på en kalorisnål kosthållning. Spirulina är dessutom ett utmärkt livsmedel för vegetarianer och veganer.

 

Återförsäljare av spirulina hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1)  Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken (2006) Örtagårdens bokförlag, sidor: 122 – 124 , ISBN: 91-631-7910-5,

(2) Abrams, karl J. Algae to the rescue. Everything you need to know about nutritional blue-green algae, 2:nd  edition October, 1996.

(3) Earthrise Articles and News Releases Latest Scientific Research on Spirulina Av Richard Kozlenko DPM, Ph.D M.P.H Och Ronald H. Henson 1997

(4) Immunostimulating activity of lipopolysaccharides from blue-green algae L Besednova et al, 1979, Ryssland

(5) Effects of polysaccaride and phycocyanin from spirulina on peripherial blood and hematopoietic system of bone marrow in mice Av Zhang Cheng-Wu, april 1994 Kina

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Recept på spirlinabollar | FITNESSKAMPEN - [...] 1 tsk spirulinapulver [...]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close