Egenskaper av algen Spirulina

av | nov 23, 2012 | Hälsa, Kost & Näring | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Spirulina en av naturens mest koncentrerade näringskällor – rikt på protein, klorofyll, enzymer och en mängd andra viktiga näringsämnen. Det är därmed ett fantastiskt allmänt stärkande livsmedel, inte minst vid stress, hård fysisk träning, viktminskning eller vid andra utmaningar i livet. Det är inte för intet som spirulina kommit att kallas ”naturens perfekta mat”. 

Egenskaper av algen Spirulina

Vad är Spirulina?

Spirulina är en blågrön mikroskopisk alg som är svår att se med blotta ögat. I en vattendroppe får det plats hundratals spirulinaalger. Spirulina tillhör cyanobakterier som är en av jordens första livsformer, som har funnits på vår planet i över 3,5 miljoner år. Dessa blågröna alger producerar syre, något som bidrog till att skapa gynnsamma förhållanden för utveckla liv på jorden (1). Spirulina har sedan länge varit en viktig föda på många platser runt om i världen och då främst i Amerika, Asien och Afrika.

Spirulina härstammar från Afrika och Centralamerika och legenden säger att Columbus upptäckte Spirulina när han och hans män kom till Mexico på slutet av 1400-talet. På 1940-talet ska en fransk antropolog vid namn Dr. Creach ha funnit att Kanembi-stammen vid Lake Chad i Norra Afrika hade förvånansvärt bra hälsa. Kanembi-stammen åt flitigt spirulina från sjön och ryktet spred sig snabbt om den mirakulösa födan. 1967 startades de första odlingarna i Mexico och sedan dess har populariteten ökat. Nasa använder sig idag av spirulina på rymdfärder just för det koncentrerade näringsinnehållet (2).

Spirulina växer vilt i varma basiska vulkansjöar i främst Afrika och Mexiko där de kan blomstra under mycket svåra förhållanden. På grund av detta har den förmågan kunna försörja sig själv i svåra miljöer och lagra stora mängder näring. Det är även förklaringen bakom algens unika och breda näringsinnehåll.

Spirulinans näringsinnehåll

Spirulina består till 60-70 % av protein. Man kan få ut 20 gånger mer protein ur spirulina än ur sojabönor, och 1000 gånger mer än ur kött. Man slipper även det mättade fettet i form av långa fettsyror som animaliskt protein innehåller. Spirulina är även rikt på antioxidanter, vitaminer, mineraler, enzymer, fettsyror och då speciellt GLA. Det innehåller generöst med B-vitaminer och är världens rikaste naturliga källa av vitamin B12. Man vet dock inte med säkerhet hur mycket av detta B12 vår kropp kan ta upp (1) (2) (3).

Fettsyran GLA stimulerar bildandet av prostaglandiner och fettsyran är av stor betydelse för blodets, cellernas, musklernas och hjärtats funktion. GLA verkar dessutom antiinflammatoriskt (4). Prostaglandiner och deras förstadier påverkar många olika processer i kroppen, vilket leder till att GLA kan kan ha en betydande roll vid återhämtning vid ett flertal olika sjukdomar och symtom (5). För att sammanfatta så ger spirulina mer näring per tunnland än något annat födoämne på jorden.

Att inkludera spirulina i sin kost

Spirulina är i dag en populär hälsokostprodukt och ett fantastiskt livsmedel. Perfekt att inkludera i sin kost när man vill öka näringstätheten och inte minst när kroppen är under stress, hård fysisk träning och när man går på en kalorisnål kosthållning. Spirulina är dessutom ett utmärkt livsmedel för vegetarianer och veganer.

 

Återförsäljare av spirulina hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1)  Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken (2006) Örtagårdens bokförlag, sidor: 122 – 124 , ISBN: 91-631-7910-5,

(2) Abrams, karl J. Algae to the rescue. Everything you need to know about nutritional blue-green algae, 2:nd  edition October, 1996.

(3) Earthrise Articles and News Releases Latest Scientific Research on Spirulina Av Richard Kozlenko DPM, Ph.D M.P.H Och Ronald H. Henson 1997

(4) Immunostimulating activity of lipopolysaccharides from blue-green algae L Besednova et al, 1979, Ryssland

(5) Effects of polysaccaride and phycocyanin from spirulina on peripherial blood and hematopoietic system of bone marrow in mice Av Zhang Cheng-Wu, april 1994 Kina

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Recept på spirlinabollar | FITNESSKAMPEN - [...] 1 tsk spirulinapulver [...]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...