Egenskaper av algen Spirulina

by Mikaela Bjerring on 23 november, 2012 · 1 comment - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

in Blogg, Frukt-Grönt, Kost, Livsmedel, Superfoods

Inom begreppet superfoods är Spirulina en av naturens mest koncentrerade näringskällor – rikt på protein, klorofyll, enzymer och en mängd andra viktiga näringsämnen. Det är därmed ett fantastiskt allmänt stärkande livsmedel, inte minst vid stress, hård fysisk träning, viktminskning eller vid andra utmaningar i livet. Det är inte för intet som spirulina kommit att kallas ”naturens perfekta mat”. 

Egenskaper av algen spirulina

Vad är Spirulina?

Spirulina är en blågrön mikroskopisk alg som är svår att se med blotta ögat. I en vattendroppe får det plats hundratals spirulinaalger. Spirulina tillhör cyanobakterier som är en av jordens första livsformer, som har funnits på vår planet i över 3,5 miljoner år. Dessa blågröna alger producerar syre, något som bidrog till att skapa gynnsamma förhållanden för utveckla liv på jorden (1). Spirulina har sedan länge varit en viktig föda på många platser runt om i världen och då främst i Amerika, Asien och Afrika.

Spirulina växer vilt i varma basiska vulkansjöar i främst Afrika och Mexiko där de kan blomstra under mycket svåra förhållanden. På grund av detta har den förmågan kunna försörja sig själv i svåra miljöer och lagra stora mängder näring. Det är även förklaringen bakom algens unika och breda näringsinnehåll.

Spirulina härstammar från Afrika och Centralamerika och legenden säger att Columbus upptäckte Spirulina när han och hans män kom till Mexico på slutet av 1400-talet. På 1940-talet ska en fransk antropolog vid namn Dr. Creach ha funnit att Kanembi-stammen vid Lake Chad i Norra Afrika hade förvånansvärt bra hälsa. Kanembi-stammen åt flitigt spirulina från sjön och ryktet spred sig snabbt om den mirakulösa födan. 1967 startades de första odlingarna i Mexico och sedan dess har populariteten ökat. Nasa använder sig idag av spirulina på rymdfärder just för det koncentrerade näringsinnehållet (2).

Spirulinans näringsinnehåll

Spirulina består till 60-70 % av protein. Man kan få ut 20 gånger mer protein ur spirulina än ur sojabönor, och 1000 gånger mer än ur kött. Man slipper även det mättade fettet i form av långa fettsyror som animaliskt protein innehåller. Spirulina är även rikt på antioxidanter, vitaminer, mineraler, enzymer, fettsyror och då speciellt GLA. Det innehåller generöst med B-vitaminer och är världens rikaste naturliga källa av vitamin B12. Man vet dock inte med säkerhet hur mycket av detta B12 vår kropp kan ta upp (1) (2) (3).

Fettsyran GLA stimulerar bildandet av prostaglandiner och fettsyran är av stor betydelse för blodets, cellernas, musklernas och hjärtats funktion. GLA verkar dessutom antiinflammatoriskt (4). Prostaglandiner och deras förstadier påverkar många olika processer i kroppen, vilket leder till att GLA kan kan ha en betydande roll vid återhämtning vid ett flertal olika sjukdomar och symtom (5). För att sammanfatta så ger spirulina mer näring per tunnland än något annat födoämne på jorden.

Att inkludera spirulina i sin kost

Spirulina är i dag en populär hälsokostprodukt och ett fantastiskt livsmedel. Perfekt att inkludera i sin kost när man vill öka näringstätheten och inte minst när kroppen är under stress, hård fysisk träning och när man går på en kalorisnål kosthållning. Spirulina är dessutom en utmärkt hälsokostprodukt för vegetarianer och veganer.

Återförsäljare av spirulina hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR



(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken (2006) Örtagårdens bokförlag, sidor: 122 - 124 , ISBN: 91-631-7910-5,

(2) Abrams, karl J. Algae to the rescue. Everything you need to know about nutritional blue-green algae, 2:nd edition October, 1996.

(3) Earthrise Articles and News Releases Latest Scientific Research on Spirulina Av Richard Kozlenko DPM, Ph.D M.P.H Och Ronald H. Henson 1997

(4) Immunostimulating activity of lipopolysaccharides from blue-green algae L Besednova et al, 1979, Ryssland

(5) Effects of polysaccaride and phycocyanin from spirulina on peripherial blood and hematopoietic system of bone marrow in mice Av Zhang Cheng-Wu, april 1994 Kina

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: