Känner du av vårtrötthet eller vårdepression?

by Mikaela Bjerring on 15 mars, 2012 · 7 comments

in Blogg, Forskning, Hälsa, Hjärnan - Minnet, Hormonbalansen, Psykisk hälsa, Sjukdomar - Symtom

Det har visat sig att minst var femte svensk lider av vårtrötthet eller vårdepression vid övergången mellan årstiderna. Många hoppas på en nyfunnen energi då våren nalkas, men då mer än varannan svensk lider av D-vitaminbrist kan våren ofta ha motsatt effekt på kroppen. Trötthet, depression, nedstämdhet och infektionskänslighet är vanliga symtom.

Vårljuset sätter igång en välgörande hormondusch, men hormonsvängningen kan också ha en baksida. Kroppen klarar inte alltid av omställningen när ljuset kommer. Man blir trött, orkeslöshet, drabbas av sömnproblem, oro, ångest eller även depression. Det har beräknats att var femte svensk eller kanske även fler varje år drabbas av vårtrötthet eller vårdepression.
Känner du av vår trötthet eller vårdepression

Att tänka på:

  • Motionera – träning gör att kroppens endorfiner frigörs
  • Sov ordentligt
  • Ät varierat och nyttigt
  • Ljusterapi
  • Spendera mycket tid utomhus
  • Kosttillskott som kan hjälpa: B-vitamin komplex, D-vitamin, Omega-3 och 5-htp

Varför D-vitamin

D-vitaminet påverkar uttrycket av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Potentiellt kan det därför brist teoretiskt ge upphov till nästan vilka sjukdomar som helst. D-vitamin brist är vanligt hos svenskar i allmänhet och då kan symtom som orkeslöshet, nedstämdhet och depression uppstå m.m. Det finns även ett bevisat samband mellan trötthet, vårdepression och D-vitaminbrist (1).
Här hittar du kosttillskott av: D-vitamin

Varför omega 3

Forskning har visat att personer som drabbats av depression ofta hade lägre nivåer av omega-3 i blodet. Andra studier har visat att en ökning av omega-3 förbättrar depression. Folk som är deprimerade äter dåligt eller så kan det vara depression som påverkar att drabbade sämre tar upp omega-3. Men studien visar att även lite mer intag av omega-3 kan minska markörer för stress och depression. Det viktiga budskapet är att man inte behöver ta mycket stora doser av omega-3 för att få resultat (2), (3).
Här hittar du kosttillskott av: Omega-3

Varför B-komplex

B-vitaminer är för den mentala hälsan, till exempel för att du ska känna dig pigg, vara på bra humör och sova gott. B-vitaminer behövs även för energiproduktionen, nervfunktionerna, matsmältningen och aptiten samt för ett vackert hår och en frisk hud. Samtliga B-vitaminer är betydelsefulla för ämnesomsättningen, det vill säga när maten omvandlas till energi. De ingår i eller aktiverar enzymer som behövs för att frigöra energin ur maten. Vid de flesta processer samverkar flera olika B-vitaminer. Därför bör ett B-vitamintillskott innehålla ett komplex av samtliga B-vitaminer (4), (5).
Här hittar du kosttillskott av: B-komplex

Varför 5-htp

Utvinns ur frön från den afrikanska växten Griffonia Simplicifolia. 5-HTP är den närmaste föregångaren till serotonin som är inbegripet i psykiskt välbefinnande och även i att reglera vår aptit och ge oss en god sömn. 5-HTP är serotoninets omedelbara förstadium. Serotonin spelar en en viktig roll i humör, beteende och sömnrelaterade kroppsfunktioner, välbefinnandet och behövs tillräckligt av för att vi ska kunna känna lycka (6).
Här hittar du kosttillskott av: 5-HTP

Alla kosttillskott hittar du här

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) D-vitamin: Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 222-224 ,ISBN: 91-631-7910-5.

(1) (2) Omega-3 fettsyror förbättrar depressionstillstånd: Peet, M, Stokes, C ”omega-3 fatty Acids in the trestment of Psychiatric Disorders” Drugs 2005;65(8):1051-1059

(3) Forskning om depression: Edvards, R Peet M, ShayJ, Horrobin D. ” Omega 3 polyunsaturated fatty acid levels in the diet and in the red bloodcells membraces of depressed patients”. J Affect Disord 1998 Mar;48(2-3): 149-55

(4) Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag, ISBN: 91-534-2085-3

(5) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag,sidor: 163-202, ISBN: 91-631-7910-5

(6) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag,sidor: 471, ISBN: 91-631-7910-5

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 7 comments… read them below or add one }

1 hanan mars 15, 2012 kl. 21:54

Kan tänka mig att det stämmer, ibland känner man sig otroligt trött utan att vara medveten om anledningen. Det här med D-vitamin verkar vara otroligt effektiv. Ger nästa aldrig mina barn pga. glömska. Ja, du vet de där A-Dvitamin droppar man får på BVC

Svara

2 Heikki Koskelainen på Facebook mars 15, 2012 kl. 22:51

Ett annat bra tips för vårdrepession är att bo här på Smögen. Ljuset här skiljer sig från det övriga Sverige. 🙂

Svara

3 Mikaela Bjerring på Facebook mars 16, 2012 kl. 16:38

Jag kan tänka mig att det är helt underbart på Smögen. Det var länge sedan jag var där.

Svara

4 Heikki Koskelainen på Facebook mars 16, 2012 kl. 18:23

En solig dag är det helt magiskt. Sedan har det blivit mycket finare och flera bra matställen med mera de senaste åren. Smögen är kanon och även de andra småorterna i denna kommun. 🙂 Känns lite annorlunda och skönt att bo bara 30 meter från havet…..

Svara

5 Birgit april 25, 2012 kl. 14:25

Känner mig riktigt trött och hängig. Behöver nog ge min kropp lite bättre näring. Slarvar ofta med kosten. Jag ska börja med omega 3 och B komplex. Jag har hört från många håll att det ska vara bra.

Svara

6 Sofie Nordquist april 12, 2016 kl. 10:08

Men vad folk inte verkar veta är att om man äter antidepressiva samtidigt som 5-HTP kan man drabbas av ”Serotonergt syndrom” som är ett farligt tillstånd som karaktäriseras av mentala förändringar, värmevallningar, snabbt flukturerande blodtryck och hjärtrytm och till och med koma. Det rekommenderas inte heller att blandas tillsammans med benzodiasepiner (lugnande).

Svara

7 Mikaela Bjerring april 15, 2016 kl. 09:00

Ja, man ska aldrig inta kosttillskott samtidigt när man äter någon form av medicin utan att rådgöra med sin läkare först. Det gäller alla sjukdomstillstånd.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: