Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Känner du av vårtrötthet eller vårdepression?

av | mar 15, 2012 | Fysisk hälsa, Hälsa, Psykisk hälsa | 7 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Vi är på väg mot ljusare och längre dagar, vilket innebär ökad energi och glädje för majoriteten av befolkningen. Men tyvärr är det inte så för alla. För var 5:e svensk betyder övergången mellan årstiderna en jobbig period av vårtrötthet eller till och med vårdepression i varierande grad.

Känner du av vårtrötthet eller vårdepression?

Hur förändringar i ljuset påverkar oss

På våren blir förändringen i ljuset drastisk, vilket sätter igång en välgörande hormondusch, men hormonsvängningen kan också ha en baksida. Kroppen klarar inte alltid av omställning när ljuset kommer och för vissa människor blir den anpassningen så svår att kroppen kommer i obalans. Den biologiska klockan hinner helt enkelt inte med. Trötthet, orkeslöshet, sömnproblem, oro, ångest eller även depression kan uppstå. Ingenting känns så roligt som det borde göra.

Det finns ingen riktig förklaring till varför vissa påverkas så starkt av förändringen mellan ljuset och mörkret. Men vad man vet är att hjärnans kemi rubbas och kroppens produktion av neurotransmittorer som t.ex dopamin och serotonin minskar. Även produktionen av melatonin, som styr vår dygnsrytm kommer i obalans. Om man är en av dom som påverkas starkt av övergången mellan årstiderna så finns det en del förändringar man kan prova att göra själv för att anpassningen ska ske smidigare.

Fyll på med rätt näring

Var noga med vad du äter och inkludera gärna olika “superfoods” som gör din kost extra näringstät. Se även till att du inte lider av några näringsbrister. Det finns t.ex en stark koppling mellan Omega-3, B-vitaminer, D-vitamin och vår mentala hälsa.

Omega-3 fettsyrorna har en betydelse för en mängd kroppsfunktioner och inte minst för vår mentala hälsa och välbefinnande, eftersom den essentiella fettsyran behövs för hjärncellerna ska kunna kommunicera med varandra. Man har sett att personer som drabbas av trötthet och depression ofta har låga nivåer av Omega-3. Se därför till att du äter en kost som innehåller tillräckligt med fettsyran och komplettera med kosttillskott vid behov.

B-vitaminer är en grupp vattenlösliga vitaminer som spelar en betydande roll för en lång rad kroppsprocesser. Ett flertal av B-vitaminerna bidrar till en normal psykologisk funktion och en minskad trötthet och utmattning. Brist på dessa kan därför leda till symtom som trötthet, irritation, depression, sömnlöshet och koncentrationssvårigheter. Eftersom B-vitaminerna med undantag av B12 inte lagras i kroppen så är det viktigt att vi ser till att vi får i oss dom dagligen för att kunna fungera och må optimalt.

D-vitamin har en stor betydelse för vårt välbefinnande och D-vitaminbrist har man kunnat länka till depression, särskilt årstidsrelaterad sådan. Eftersom D-vitamin är vårt solskensvitamin är det lätt att vi utvecklar brist under den långa och mörka vintern om vi inte varit noga med att fylla på våra depåer. Om du misstänker att dina nivåer är låga, så se till att du äter en D-vitaminrik kost och fyll på genom kosttillskott vid behov.

Övriga livsstilsåtgärder:

Fysisk aktivitet och motion – Att röra på sig i alla former frigör välgörande hormoner, bland annat endorfiner som ökar välbefinnandet och gör att vi känner oss gladare. Se därför till att vara aktiv. Gå till gymmet, ge dig ut i löparspåret, utöva någon sport, gå långa promenader, eller någon annan aktivitet som passar dig.

Spendera mycket tid utomhus – Även om det är den drastiska tillökningen av solljus som gör att man må dåligt, så kan det även vara hjälpen. Vistas utomhus under dagens ljusa timmar så mycket som möjligt. Försök även att lägga dig tidigt så att du kan vakna tidigt och få ljuset från morgonsolen eftersom det är då vi är som mest känsliga.

Prioritera sömnen – Kroppen behöver tillräckligt med vila för att kunna återhämta sig. När vi sover dåligt och för lite så minskar våra energinivåer, vilket gör oss trötta och hängiga. Se därför till att du går och lägger dig i tid så du får en bra och regelbunden sömn.

Va social – Även om du känner dig trött och hängig så avboka inte möten med familj och vänner. Man kanske känner att energin inte räcker, men det är oftast bättre för välmåendet att ha vänner och familj runt omkring sig när man känner sig nedstämd.

Undvik stress – Håll dina vardagsrutiner, men försök att eliminera så mycket du kan av det som innebär stress. Detta är ingen tid för att försöka överprestera.

Ljusterapi – Det kan vara väl värt att prova ljusterapi eftersom många upplever att det hjälper vid årstidsbunden nedstämdhet och depression. Ljuset från en dagsljuslampa ger dig en stor dos av dagsljus, vilket kan vara exakt vad du behöver just nu.

 

Källor och Referenser:

(1) D-vitamin: Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 222-224 ,ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Omega-3 fettsyror förbättrar depressionstillstånd: Peet, M, Stokes, C ”omega-3 fatty Acids in the trestment of Psychiatric Disorders” Drugs 2005;65(8):1051-1059

(3) Forskning om depression: Edvards, R Peet M, ShayJ, Horrobin D. ” Omega 3 polyunsaturated fatty acid levels in the diet and in the red bloodcells membraces of depressed patients”. J Affect Disord 1998 Mar;48(2-3): 149-55 

(4) Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag, ISBN: 91-534-2085-3

(5) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag,sidor:  163-202, ISBN: 91-631-7910-5    

(6) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag,sidor:  471, ISBN: 91-631-7910-5       

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

7 Kommentarer

  1. hanan

    Kan tänka mig att det stämmer, ibland känner man sig otroligt trött utan att vara medveten om anledningen. Det här med D-vitamin verkar vara otroligt effektiv. Ger nästa aldrig mina barn pga. glömska. Ja, du vet de där A-Dvitamin droppar man får på BVC

    Svara
  2. Heikki Koskelainen på Facebook

    Ett annat bra tips för vårdrepession är att bo här på Smögen. Ljuset här skiljer sig från det övriga Sverige. 🙂

    Svara
  3. Heikki Koskelainen på Facebook

    En solig dag är det helt magiskt. Sedan har det blivit mycket finare och flera bra matställen med mera de senaste åren. Smögen är kanon och även de andra småorterna i denna kommun. 🙂 Känns lite annorlunda och skönt att bo bara 30 meter från havet…..

    Svara
  4. Birgit

    Känner mig riktigt trött och hängig. Behöver nog ge min kropp lite bättre näring. Slarvar ofta med kosten. Jag ska börja med omega 3 och B komplex. Jag har hört från många håll att det ska vara bra.

    Svara
  5. Sofie Nordquist

    Men vad folk inte verkar veta är att om man äter antidepressiva samtidigt som 5-HTP kan man drabbas av “Serotonergt syndrom” som är ett farligt tillstånd som karaktäriseras av mentala förändringar, värmevallningar, snabbt flukturerande blodtryck och hjärtrytm och till och med koma. Det rekommenderas inte heller att blandas tillsammans med benzodiasepiner (lugnande).

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, man ska aldrig inta kosttillskott samtidigt när man äter någon form av medicin utan att rådgöra med sin läkare först. Det gäller alla sjukdomstillstånd.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close