Egenskaper av Nyponrosfröolja

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 9 augusti, 2012 · 2 comments

in Ansiktsvård, Anti-aging, Blogg, Hudproblem, Kroppsvård, Naturlig skönhet

Nyponrosfröolja är en aktiv olja som absorberas lätt utav huden och som är känd för sina hudregenererande egenskaper. Oljan är rik på C-vitamin och retinsyra, en typ av A-vitamin. Den tillhör även den lilla exklusiva grupp av vegetabiliska oljor som har ett högt innehåll av omega-3 fettsyran alfalinolensyra.

Egenskaper av Nyponrosfröolja

Näringsinnehåll av nyponrosfröolja

Nyponrosfröolja kommer nästan uteslutande från Chile. Den framställs från arten rosa rubiginosa, utvecklad från rosa canina. Nyponrosen kan bli två och en halv meter hög och de mogna, röda frukterna skördas för hand. Inne i frukten finns frön som utgör ca 70 % av frukten viktmässigt. Frukten torkas och fröna separeras och oljan framställs genom pressning. Oljan är bland annat rik på C-vitamin och retinsyra, vilket är en form av A-vitamin. Den har även ett högt innehåll av alfalinolensyra (25-35-%), vilket är en nyttig omega-3 fettsyra. Andra namn för nyponrosolja är nyponfröolja, nyponolja, nyponrosolja, vildroskärnolja och vildrosolja.

Nyponrosfröolja som hudregenererare

Tester på människor visar att nyponrosfröolja kan göra stor nytta som hudregenererare, vilket betyder att den bidrar till cellförnyelse och återbildning av huden (1). Detta gäller främst vid skador på huden som ärr (även operationsärr), smärre brännskador från solen, pigmentfläckar, åldersfläckar och inflammation efter strålbehandling (2).

Nyponrosfröoljan ses även som en av de bästa rynkhämmande oljorna (1). Den bidrar till hudens elasticitet, slätar ut linjer och reducerar hudens åldringsprocess (3). Den används med fördel på små rynkor runt ögon och mun, samt på solskadad och åldrande hud (4) (5). Oljan är även väl värd att prova på eksemhud (1) (2).

Nyponrosfröolja är en mycket torr olja som absorberas snabbt utan att lämna en fet hinna. Applicera oljan på väl rengjord hud som fortfarande är något fuktig. Låt huden absorbera oljan och fortsätt därefter med en återfuktande och vårdande ansiktskräm/olja.

Återförsäljare av nyponrosfröolja hittar du här

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR & REFERENSER(1) Finn Andersen, Guldet från växterna, Artaromaförlaget 2004, sidor: 74-75, ISBN: 91-974063-7-6

(2) Fakta om nyponrosfröolja: www.shenet.se - www.crearome.se

(3) Vetenskapliga studier på nyponrosfröolja - http://mettamassagetherapy.com/reprints/rosehip_oil.pdf

(4) Dr. Bertha Pareja, rektor Professor, fakulteten för farmakologi och biokemi, University of San Marcos, Lima, Peru och Dr. Horst Kehl, från School of Pharmacology vid University of Missouri , Kansas City, Missouri, USA.

(5) JF Oliver, fetter och oljor tidning No.25 Dec 1996 - "90 patienter med svåra solskador, fick under fyra månaders smörja huden med nyponrosfröolja som resulterade i 97% förbättring i förhållande till deras ursprungliga tillstånd.

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Jenny Pettersson juni 15, 2016 kl. 22:18

Hej.
Jag vill prenumerera på nyhetsbrev!

Svara

2 Mikaela Bjerring juni 16, 2016 kl. 08:18

Lägger till dig på listan för nyhetsbrevet Jenny. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: