Sesamoljans fantastiska fördelar för huden

av | aug 14, 2017 | Ansiktsvård, Anti-aging, Ayurveda, Hudproblem, Kroppsvård, Naturlig skönhet | 4 Kommentarer

I vår del av världen har sesamoljan inte riktigt fått den uppmärksamhet inom hudvård som den förtjänar. För faktum är att den äger unika egenskaper som är helt fantastiska för huden. Inom ayurveda är sesamolja oumbärlig och anses vara en av de mest vårdande, läkande, renande och utdrivande av alla oljor.

Näringen i kallpressad sesamolja

Kallpressad sesamolja innehåller nästan lika delar enkelomättade och fleromättade fetter och är rik på antioxidanter. Den innehåller E-vitamin och en lång rad mineraler inklusive en betydande mängd zink som spelar en stor roll för hudens välmående. Oljan innehåller även sesamin och sesamol som är unika för sesamolja. Genom studier har man sett att sesamol och sesamin har en skyddande effekt mot fria radikaler, hudförändringar samt för att förhindra att huden åldras i förtid (1) (2) (3) (4). Det unika näringsinnehållet av kallpressad sesamolja gör den även mer hållbar än andra vegetabiliska oljor med liknande fettsyrasammansättning.

Att använda sesamolja på huden

Sesamoljan är halvfet vilket gör att den absorberas lätt och kan tränga in i porerna och djupt ner i huden. Det är en näringsrik olja som verkar antiviralt, antifungalt och antiinflammatoriskt. Sesamolja har även en lång tradition som användning i solskyddsprodukter eftersom den innehåller ett visst naturligt solskydd.

Det är en fantastisk olja för att rengöra huden på djupet och eliminera orenheter genom att massera in oljan innan bad eller dusch. På så sätt tränger oljan in i porerna, där den binder toxiner och smuts som sedan sköljs bort med vattnet. Den här typen av kroppsbehandling använder man sig flitigt av inom ayurveda, vilket jag kommer återkomma till längre ner i texten.

Det är även en olja som är fantastisk att smörja in sig med efter bad eller dusch när huden fortfarande är något fuktig. Den återfuktar, mjukgör och ger huden generöst med näring. Sesamolja kan även göra underverk vid diverse hudproblem och är värd att prova på torra eksem, akne, psoriasis, brustna blodkärl och svampinfektioner i huden. Den är lika underbar som kroppsolja som ansiktsolja.

Traditionell användning av sesamolja

Inom ayurveda anses sesamolja vara väldigt läkande och den mest utdrivande av alla vegetabiliska oljor. Den används även flitigt inom matlagning för att främja hälsan. För kroppens största organ, huden är sesamoljan Fantastisk. Den rekommenderas generellt till alla kroppskonstitutioner (Vata, Pitta, Kapha), eftersom den anses ha en renande, läkande, värmande och lugnande inverkan.

Ayurvedisk självmassage med mognad sesamolja ”abhyanga” är något som man inom den indiska läkekonsten anser vara oumbärlig för hälsan. Om man bara ska integrera en enda ayurvedisk rutin i sitt liv så bör abhyanga vara den första prioriteringen.

Självmassage med mognad sesamolja ”Abhyanga”

Ayurvedisk självmassage abhyanga benämns inom ayurveda som en av de mest självläkande behandlingar som man kan göra för att främja livslängden, hälsan och för att rena och vårda huden. Det är en självmassage med uppvärmd mognad sesamolja. En behandling som används traditionellt för att rena kroppen från slaggprodukter, stödja lymfsystemet och det endokrina systemet, samtidigt som det ger kroppen en djup avslappning. Cirkulationen och vitaliteten ökar och muskler och leder mjukas upp.

När man masserar in oljan tränger den in i porerna där den binder till sig smuts och toxiner. När man sedan sköljer av den med det varma vattnet följer dessa med ut. På så vis rengör man huden på ett effektivt och behagligt sätt. Oljemassagen ger även huden en härlig lyster och gör den otroligt mjuk och len. Mer detaljerat om hur du går tillväga för att göra Abhyanga kan du läsa om här.

Därför bör man mogna sesamolja

Traditionellt så ska man mogna sesamoljan innan man använder den. Det gör man för att stabilisera fettsyrorna och näringsämnena så de kan göra mer nytta. Det gör även den halvfeta oljan mer tunnflytande som då lättare kan tränga in i huden. Om du inte mognar oljan, så går du miste om många av de bästa egenskaperna av oljan. Att mogna sesamolja innebär att man värmer upp den till 100-110 grader. Använd en termometer så du får rätt temperatur. Mogna bara den mängd olja som du kommer att använda inom 2 veckor.

Återförsäljare av ekologisk kokosolja hittar du här

Relaterade inlägg:

 

[cf]källa[/cf]

 

4 Kommentarer

 1. Monika

  Fantastisk olja! Använder den även till ansiktet och min hud mår super av den, har aldrig varit mer balanserad och då har jag haft hudproblem under största delen av mitt liv.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Ja, det är verkligen en underbar olja och skönt att du fått bukt med dina hudproblem.

   Svara
 2. Tia

  Vilken bra artikel! Jag har just skrivit ett inlägg på min blogg om munhälsa och oilpulling, som ofta ingår i en ayurvedisk morgonrutin – det kan man ju också med fördel använda sesamolja till!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Tack Tia! Ska gå in och läsa ditt inlägg. Oil pulling är fantastiskt! Brukar själv variera mellan sesamolja och kokosolja när jag gör oil pulling.

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close