– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Bipollen som även kallas för pollengranulat är känt för sitt unika näringsinnehåll och fantastiska spektrum av näringsämnen. Med sin söta och något nötiga smak har bipollen kommit att bli en mycket uppskattad hälsokostprodukt.

Vad är bipollen?
Bipollen, eller pollengranulat är de klumpar av växtpollen, hanfröer och nektar som arbetsbina samlar in på sina bakben som dom sedan för med sig tillbaka till kupan. När de små mikroskopiska pollen klumpas samman med nektar bildas bipollen. Det är alltså arbetsbina som vi har att tacka för detta fantastiska livsmedel.
Det unika näringsinnehållet av bipollen
Bipollen är väldigt näringsrikt och innehåller omkring 250 bioaktiva ämnen. Det gör att det räknas till en av naturens mest kompletta råvaror. Det är rikt på protein, cirka 35 %, vilket inkluderar omkring 22 olika aminosyror. Vidare hittar man fettsyror, sockerarter, många mineraler, vitaminer och antioxidanter som polyfenoler och då främst flavonoider (1).
Det är även rikt på enzymer och coenzymer. Enzymer är proteinmolekyler som antingen skapar eller bryter ned kemiska bindningar. De är nödvändiga för varenda kemisk reaktion i kroppen. Inga vitaminer, mineraler eller hormoner är verksamma i kroppen utan enzymer. Tillräckligt med matenzymer och matsmältningsenzymer behövs även för att vi ska kunna bryta ner maten vi äter till minsta beståndsdel så vi kan ta upp näringen.
Bipollen innehåller även många intressanta antibakteriella ämnen (1).
Att inkludera bipollen i kosten
Med sitt unika och rika näringsinnehåll kan bipollen vara ett fantastiskt livsmedel att inkludera i sin kost. Det är även riktigt gott. Det har en krispig konsistens och en söt och lite nötig smak. Du kan till exempel tillsätt det i smoothies, strö över yoghurten eller filen. Det är även populärt att använda i raw food bakverk och desserter.
Exempel för produkter med bipollen:
Källor och referenser
(1) Stingless Bee-Collected Pollen (Bee Bread): Chemical and Microbiology Properties and Health Benefits. 2021 Feb 11;26(4):957. doi: 10.3390/molecules26040957. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7917892/
Relaterade inlägg:
0 kommentarer