Egenskaper av Propolis

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 20 februari, 2012 · 2 comments

in Anti-aging, Blogg, Hälsokost, Immunsystemet, Örtmedicin

Propolis har en unik sammansättning och består utav över 300 näringsämnen. Här är det speciellt de antibakteriella, antivirala och antifungala ämnena i propolis som gör den intressant som hälsoprodukt.

Egenskaper av Propolis
Vad är propolis?

Propolis, även kallat bikitt och kittvax, är det material som bina samlar in för att täta bikupan och skydda den mot bakterier, virus och svamp. Propolis består utav en blandning av hartsöverdraget på knoppar av lövträd, pollen, frön och kåda från barrträd, som ihop med binas saliv tuggas samman till små bitar. Färgen och beståndsdelarna varierar något beroende på område och årstid. Ju rikare växtliv, desto näringsrikare propolis.

Näringsinnehåll av propolis

Propolis har ett unikt näringsinnehåll som inkluderar över 300 näringsämnen. I sammansättningen ingår bland annat: E-vitamin, A-vitamin, B-vitaminer, alla mineraler, nästan alla aminosyror och en lång rad intressanta bioflavonoider. Propolis har historiskt sett använts som ett naturmedel inom flera kulturer för en rad olika åkommor, men främst som ett skydd mot virus och bakterier. Redan så långt tillbaka som Hippokrates tid lovordades propolis för dess läkande förmåga vid både inre och yttre infektioner.

Den traditionella användningen av propolis är främst vid förkylning och influensa, samt vid andra infektioner och inflammatoriska tillstånd som t.ex urinvägsinfektion, inflammation i prostatan, vid akne, eksem, munsår, tandköttssjukdomar, magsår, infektioner i mag- och tarmkanalen, infektioner i de övre luftvägarna, mandel-, bihåle- och öroninflammationer etc. På senare år har oberoende studier påvisat dess goda effekter och numera används propolis både som naturläkemedel och i traditionell läkarvård. Idag är propolis en populär hälsokostprodukt främst vid förkylning och halsont, samt för hår- och hudvård för dess närande, mjukgörande och fuktgivande egenskaper.

Återförsäljare av propolis hittar du här

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR & REFERENSER(1) Biodlarna, Sveriges biodlares riksförbund. www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/42/1/ - Journal of food Science volume 74, issue 6, page H162-H162, August 2009

(2) Läkemedelsvärlden: http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/bikupan-som-apotek-7053

(3) De helande krafterna av propolis: http://www.realt5000.com.ua/news/utf/sv/1555398/

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Sabine-Välbefinnaren februari 20, 2012 kl. 22:37

är de samma sak som bi pollen?? det har jag hört om tidigare och ska vara superbra. Kram

Svara

2 Mikaela Bjerring februari 21, 2012 kl. 09:21

Bipollen är inte samma som propolis, men båda är väldigt näringsrika.
Propolis är en blandning av växtharts från träd, pollen och frön som bina tuggat samman med sin saliv och som de sedan använder att täta kupan med. Bipollen är blompollenkorn som samlas in av bin när de landar på blommor för att suga i sig nektar. Pollenkornen fastnar på binas ben och ser till att blommorna befruktas (pollineras) så att växtarten förökar sig och sprider sig. blompollenkornen använder bina att mata sina bilarver med.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: