Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Egenskaper av Propolis

av | feb 20, 2012 | Anti-aging, Blogg, Hälsokost, Immunsystemet, Örtmedicin | 2 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Propolis har en unik sammansättning och består utav över 300 näringsämnen. Här är det speciellt de antibakteriella, antivirala och antifungala ämnena i propolis som gör den intressant som hälsoprodukt.

Egenskaper av Propolis som hälsoprodukt och kosttillskott

Vad är propolis?

Propolis, även kallat bikitt och kittvax, är det material som bina samlar in för att täta bikupan och skydda den mot bakterier, virus och svamp. Propolis består utav en blandning av hartsöverdraget på knoppar av lövträd, pollen, frön och kåda från barrträd, som ihop med binas saliv tuggas samman till små bitar. Färgen och beståndsdelarna varierar något beroende på område och årstid. Ju rikare växtliv, desto näringsrikare propolis.

Näringsinnehåll av propolis

Propolis har ett unikt näringsinnehåll som inkluderar över 300 näringsämnen. I sammansättningen ingår bland annat: E-vitamin, A-vitamin, B-vitaminer, alla mineraler, nästan alla aminosyror och en lång rad intressanta bioflavonoider. Propolis har historiskt sett använts som ett naturmedel inom flera kulturer för en rad olika åkommor, men främst som ett skydd mot virus och bakterier. Redan så långt tillbaka som Hippokrates tid lovordades propolis för dess läkande förmåga vid både inre och yttre infektioner.

Den traditionella användningen av propolis är främst vid förkylning och influensa, samt vid andra infektioner och inflammatoriska tillstånd som t.ex urinvägsinfektion, inflammation i prostatan, vid akne, eksem, munsår, tandköttssjukdomar, magsår, infektioner i mag- och tarmkanalen, infektioner i de övre luftvägarna, mandel-, bihåle- och öroninflammationer etc. På senare år har oberoende studier påvisat dess goda effekter och numera används propolis både som naturläkemedel och inom traditionell läkarvård. Som en hälsokostprodukt är propolis främst uppskattad om ett egenvårdsmedel vid infektioner, förkylning och halsont, samt för hår- och hudvård för dess närande, mjukgörande och fuktgivande egenskaper.

 

Återförsäljare av propolis hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Biodlarna, Sveriges biodlares riksförbund. www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/42/1/ – Journal of food Science volume 74, issue 6, page H162-H162, August 2009 

(2) Läkemedelsvärlden: http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/bikupan-som-apotek-7053

(3) De helande krafterna av propolis: http://www.realt5000.com.ua/news/utf/sv/1555398/

 

Relaterade inlägg:

 

2 Kommentarer

 1. Sabine-Välbefinnaren

  är de samma sak som bi pollen?? det har jag hört om tidigare och ska vara superbra. Kram

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Bipollen är inte samma som propolis, men båda är väldigt näringsrika.
   Propolis är en blandning av växtharts från träd, pollen och frön som bina tuggat samman med sin saliv och som de sedan använder att täta kupan med. Bipollen är blompollenkorn som samlas in av bin när de landar på blommor för att suga i sig nektar. Pollenkornen fastnar på binas ben och ser till att blommorna befruktas (pollineras) så att växtarten förökar sig och sprider sig. blompollenkornen använder bina att mata sina bilarver med.

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close