Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Ett gott skratt är bästa medicinen

av | okt 19, 2011 | Alternativ medicin, Blogg, Hälsa, Livsstil, Personlig utveckling, Psykisk hälsa | 0 Kommentarer

Att “ett gott skratt förlänger livet och är bästa medicinen” är en gammal sanning som i modern tid ligger till grund för humorterapin. Det bygger på att skrattet har en lång rad positiva effekter på såväl fysiska, mentala som själsliga funktioner.

Ett gott skratt är bästa medicinen

Humorterapi och skratterapi

Redan så tidigt som på 1200-talet var kirurgen Henri de Moudeville en av de första som använde sig av humorterapi eller skratterapi som en alternativ metod. Efter det att hans patienter hade opererats brukade han berätta roliga historier för att främja deras tillfrisknande. Henri de Moudeville har haft ett flertal efterföljare och idag används humorterapi som komplement till annan medicinsk och psykologisk vård i många länder. I Sverige har Lars-Eric Uneståhl bidragit till att införa humorterapin inom både den alternativa medicinen och den etablerade skolmedicinen.

Hur skratt påverkar hälsan

Gelotologi (av grekiskans gelos = skratt) är det vetenskapliga namnet på hur skratt påverkar hälsan. Humorterapin bygger på teorin om att skrattet har omfattande positiva inverkningar på vårt fysiska, psykiska och själsliga välmående. Blodflödet stimuleras, kroppens produktion av endorfiner ökar, samtidigt som många muskler i kroppen får arbeta som ger organen en form av inre massage. Musklerna som spänns och sedan slappnar av blir starkare av träningen. Pulsen och blodtrycket ökar under skratt för att sedan sjunka till en låg nivå. Det kan bidra till att smärta minskar, matsmältningen stimuleras och kalorier förbrukas. Efter skrattet når både kropp och själ ett tillstånd av djup avslappning och ökat välbefinnande.

Det är också känt att positiva och glada människor har bättre immunförsvar. Glada patienter svarar bättre på behandlingar och blir fortare friska än pessimistiska och ledsna patienter. Vi vet ju alla själva hur vi mår efter ett riktigt gott skratt.

 

Relaterade inlägg:

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close