Ett gott skratt är bästa medicinen

by Mikaela Bjerring on 19 oktober, 2011 · 0 comments

in Alternativ medicin, Blogg, Hälsa, Personlig utveckling, Psykisk hälsa

Det finns en mängd olika terapiformer som används för att lindra, behandla och förebygga olika hälsotillstånd. Vissa väljer att använda sig av olika alternativa terapier. Medan andra är skeptiska för hur effektiva de faktiskt är. Oavsett så finns det en terapiform med otroligt hälsofrämjande egenskaper som jag inte tror någon tvivlar på. Nämligen humorterapin  🙂

Skratt - halsosamt

Humorterapi

Att ”ett gott skratt förlänger livet och är bästa medicinen”, är en gammal sanning som  kommit till bruk genom humorterapin även kallad skratterapi. Redan så tidigt som på 1200-talet var kirurgen Henri de Moudeville en av de första som använde sig av denna alternativa metod. Efter det att hans patienter hade opererats brukade han berätta roliga historier för att främja deras tillfrisknande.

Henri de Moudeville har haft ett flertal efterföljare. Idag används humorterapi i t.ex USA som komplement till annan medicinsk och psykologisk vård. I Sverige har Lars-Eric Uneståhl bidragit till att införa humorterapi både inom den alternativa medicinen och den etablerade skolmedicinen.

Gelotologi (av grekiskans gelos = skratt) är det vetenskapliga namnet på hur skratt påverkar hälsan. Humorterapin bygger på teorin om att skrattet har omfattande positiva påverkningar både fysiskt och psykiskt. Blodflödet stimuleras, kroppens produktion av endorfiner ökar, samtidigt som många muskler i kroppen får arbeta som ger organen en form av inre massage. Musklerna som spänns och sedan slappnar av blir starkare av träningen. Pulsen och blodtrycket ökar under skratt för att sedan sjunka till en låg nivå. Smärta minskar, matsmältningen stimuleras och kalorier förbrukas. Efter skrattet når både kropp och själ ett tillstånd av djup avslappning och ökat välbefinnande.

Det är också känt att positiva och glada människor har bättre immunförsvar. Glada patienter svarar bättre på behandlingar och blir fortare friska än pessimistiska och ledsna patienter. Vi vet ju själva hur vi mår efter ett riktigt gott skratt!

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: