Egenskaper av vetegräs

by Mikaela Bjerring on 3 december, 2011 · 2 comments

in Blogg, Ekologiskt, Kost, Kosttillskott, Superfoods, Syra-basbalansen

Vetegräs är ett livsmedel som framställs från hjärtbladen av vete och som är fritt från gluten. Vetegräs räknas som en Superfood, rik på klorofyll och fullspäckad med näring. Spannmålsgräs så som vetegräs har visats ge många hälsofördelar vid intag på grund av dess näringsrika innehåll.

Vetegräs började användas redan på 1930-talet. Det var den amerikanska jordkemisten Charles Francis Schnabel som upptäckte att vetegräs och korngräs har en positiv effekt på hälsan. Charles Francis Schnabel använde vetegräs på sjuka höns för att få dem friska. Hönsen blev friska, men mer intressant var att deras fertilitet ökade och hönsen började nu producera fler ägg än andra friska höns. Denna upptäckt gav impulsen till vad som blev en livstid av forskning för Charles Francis Schnabel. Tillsammans med andra, t.ex. biokemisten George Kohler, inspirerade hans passion ett antal vetenskapliga forskning som pågår än idag (1). Andra pionjärer som japanska apotekare Dr Yoshihide Hagiwara, har visat att vetegräs kan vara av en stort terapeutiskt betydelse för hälsan.
Egenskaper av vetegräs

Egenskaper av vetegräs

Vetegräsets aktiva ingrediens – klorofyll

Vetegräs innehåller klorofyll som är det ”vegetabiliska blodet” och basen för växtlivet. Vetegräs är även väldigt nyttigt för oss människor. Klorofyll hjälper till att förhindra skadlig bakterietillväxt i kroppen, bidrar till snabbare och bättre läkning och stödjer kroppens immunsystem. Den kemiska strukturen av klorofyll liknar människans blodstruktur och har visat sig ha egenskaper som att rena blodet, bidra till normalt blodtryck, minska det dåliga kolesterolet och ökar produktionen av röda blodkroppar (2).

Näringsinnehåll av vetegräs

Vetegräs är som sagt väldigt näringsrikt, det innehåller alla de 8 essentiella aminosyrorna, liksom 13 av de icke-essentiella aminosyrorna. Vetegräs är även rikt på mineraler och då speciellt Jod, Selen, Kalcium, Järn och Zink. Det innehåller även betydande mängder vitamin A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, C, E och K och flera hundra viktiga enzymer som är svåra att hitta i andra livsmedel. Det är dessutom fritt från gluten vilket många är intoleranta eller allergiska mot. (3)

Hur intar man vetegräs?

Ta en tesked vetegräs och blanda med ett glas vatten 1-3 ggr per dag. Drick det på tom mage för bästa effekt.

Ett bra och ekologiskt tillskott av vetegräs hittar du här: Helhetshälsas produkter

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Kohler, G, Elvehjem, C and Hart, E1936. Groth stimulating properties of grass juice. May8, 1936 p.445.

(2) Murphy, Sean (2002-10-13). "Wheatgrass, healthy for the body and the bank account". ABC Landline. Retrieved 2006-10-06.

(3) "Nutrition Facts and Analysis for wheat grass". Nutritiondata.self.com. Retrieved 2013-04-19.

Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5

Fakta om vetegräs wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wheatgrass

Du kan läsa mer om helhetshälsas produkter på

Bodystore

Bildkälla:wikipedia.org/wiki/Wheatgrass

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Tina W januari 7, 2012 kl. 19:56

Vetegräs är så otroligt bra, jag börjar varje morgon med en vetegräsdrink 🙂

Svara

2 Håkan januari 7, 2012 kl. 19:57

Jag blandar vetegräspulver i min proteindrink som jag tar efter gymmet. Jag har fått för mig att det får mig att må bättre! 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: