Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Eukalyptusoljans egenskaper som du kan ha stor nytta av

av | jun 27, 2016 | Aromaterapi & Eteriska oljor, Blogg, Hälsa, Huskurer - Husmorstips | 2 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Eterisk eukalyptusolja är högt uppskattad för sin uppfriskande, stärkande, avslappnande, koncentrationshöjande och rogivande doft. Den har en traditionell användning som går tillbaka flera 1000 år, och lika uppskattad som den var då, är den än idag. Här följer om hur du kan dra nytta av den friska doften av eukalyptus.

Eukalyptusoljans egenskaper som du kan ha stor nytta av

Traditionell användning av eukalyptus

Eteriska eukalyptusolja ska ha använts inom ayurvedisk läkekonst redan runt 1000 f Kr. Eukalyptus är känd med olika namn i sanskrit så som Sugandhapatra, Tailapatra, och Tailaparna. Traditionellt används den flitigt som hjälp vid förkylning, bronkit, hosta, astma, bihåleinflammation, halsinfektion och andra problem relaterat till andningsorganen (1). Det är även en olja som inom den indiska läkekonsten är uppskattad vid mental trötthet, mjäll, akne, insektsbett, reumatism och herpes simplex.

I Australian har Eucalyptusträdet kärleksfullt fått smeknamnet feberträdet för dess terapeutiska värde vid feber och luftvägsinfektioner. För ursprungsbefolkningen aboriginerna är eukalyptus en folkmedicin som länge använts flitigt mot allt från huvudvärk till muskelvärk och för att läka sår (2).

För att öka koncentrationen och välbefinnandet

Inom aromaterapi är eukalyptus en uppskattad olja för dess upplyftande, avslappnande och rogivande egenskaper. Det är en doft som traditionellt används för att skärpa tankeverksamheten och öka koncentrationen (2). Inom kinesisk medicin är eukalyptus bland annat uppskattad för att stimulera positiva känslor, öka handlingskraften, skarpsyntheten och förmågan att se lösningar (3). Dessa egenskaper kan man dra nytta av genom att blanda eukalyptusolja med vatten och spraya i rummet, alternativt använda i en aromalampa. Väl värt att prova när man känner att koncentrationen börjar svikta, tröttheten tar över eller om man har svårt att komma till ro.

För att rena luftvägarna

Eftersom eterisk eukalyptusolja är antiseptiskt har den traditionellt använts som febernedsättande, immunförsvarsstärkande, slemlösande och för att minska svullnad i luftvägarna (2). Ta 2 droppar eukalyptusolja och blanda med 1 tsk vegetabilisk olja och smörj in hals och bröstkorg. Du kan även tillsätta 5 droppar eterisk eukalyptusolja till ett bad.

Som antiseptiskt medel på huden

Eukalyptus är svalkande på irritationer, hudskador, små brännsår och insektsbett. Blanda 2 droppar med 1 tsk vegetabilisk olja och smörj in det drabbade området.

Vid muskelvärk och ledvärk

Eukalyptusolja har länge använts som en ingrediens i liniment och muskeloljor, eftersom den har förmågan att öka blodcirkulationen lokalt. Det gör att oljan kan vara till hjälp vid muskel- och ledvärk.

Som desinfektionsmedel och luftfräschare

Eftersom eukalyptus har antiseptiska egenskaper kan den användas till att blanda ett mycket användbart desinfektionsspray. Använd på till exempel ytor i kök och badrum. Naturligt, kemikaliefritt och dessutom sprider det en fräsch doft i hemmet. Samma spray kan du använda som luftfräschare eller ta hjälp av en aromalampa för att sprida doften i hemmet.

Dosering av eterisk eukalyptusolja:

 • Aromalampa: 3-5 droppar förångas för att sprida doften i hemmet.
 • Bad: 5 droppar till ett bad. Riktigt användbart vid förkylning och värk i muskler och leder.
 • Hudolja: 5-7 droppar per 10 ml vegetabilisk olja. Smörj in på kroppen vid behov.
 • Spray: ca 5 droppar till 5 dl vatten. Använd som desinfektionsmedel och luftfräschare.

 

Återförsäljare av eukalyptusolja och andra eteriska oljor hittar du här

 

Återförsäljare av aromalampa hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Eukalyptus inom ayurveda: Swami Sada Shiva Tirtha , The Ayurveda encyclopedia 1998, Ayurveda Holistic Center Press ISBN 0-9658042-2-4

(2) Eukalyptus inom aromaterapi: Kropp och själ – Eteriska oljor, av Jennie Hardning, 2002. ISBN: 1-40544-798-2

(3) Eukalyptus som eterisk olja: http://www.shenet.se/ravaror/eoeukalyptus.html

 

Relaterade inlägg:

 

2 Kommentarer

 1. Louise

  Älskar doften av Eukalyptus. 🙂 Tack för många härliga tips.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Visst är det en härlig och fräsch doft! Trevligt att du uppskattar dom. 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close