Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

9 tips med tea tree du kan ha nytta av

av | feb 20, 2016 | Eko & Miljövänligt, Hälsa, Hem & hushåll, Huskurer & Husmorstips | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Eterisk tea tree olja är verkligen en produkt som hör hemma i varje hushåll. Den har fantastiska egenskaper och användningsområdet är otroligt brett. Tea tree oljan är verksam mot bakterier, svamp, virus och kan användas för diverse huskurer och hushållstips. Här följer 9 traditionella tips med tea tree som du kan ha stor nytta av.

9 tips med tea tree du kan ha nytta av

Eterisk tea tree olja utvinns från växten Melaleuca alternifolia som enbart växter vilt i Australien. Idag odlas den dock även på andra ställen i världen. Oljan har använts av aboriginerna i Australien under århundraden, men det var först 1925 som tea tree undersöktes vetenskapligt och man fick bekräftat dess kraftfulla antibakteriella, antifungala och antivirala egenskaper.

Fotvård

Tea tree oljan används traditionellt vid nagel- och fotsvamp för dess svampdödande förmåga. Några droppar tea tree olja i kombination med ett par matskedar kallpressad kokosolja och epsomsalt (bittersalt) bli ett fantastiskt fotbad. Eftersom tea tree oljan även är bakteriedödande kan den eliminera dåliga bakterier som kan orsaka illaluktande fotsvett. Som fotdeodorant och antibakteriellt skospray så kan du blanda 10 droppar med 100 ml vatten och spraya direkt på fötterna eller i skorna.

Munvård

Tea tree olja används ofta i naturliga munvårdsprodukter på grund av dess antibakteriella och antifungala egenskaper. För att använda som munvatten tillsätter du några droppar tea tree olja till 1 dl vatten och gurglar för att fräscha upp mun och andedräkt (svälj inte utan spotta ut). Även värt att prova vid halsont, munblåsor och tandköttsinflammation.

Vid olika hudproblem

Tea tree olja används även flitigt i hudvårdsprodukter utformade för olika hudproblem och då speciellt akne. Blanda 10 droppar tea tree olja med 100 ml vatten och använd som ansiktsvatten. Samma lösning kan även vara värt att prova för att lindra solbränna, eksem, dermatit och ringorm. Du kan även ta en droppe ren tea tree olja och punktbehandla på munsår, skärsår och vårtor två gånger per dag.

Vid förkylning, influensa och bihåleinflammation

Vid förkylning, influensa och bihåleinflammation kan tea tree vara till stor hjälp. Traditionellt används oljan för att dämpa slem- och rethosta, för att rensa bihålorna och hjälpa andningen. Oljan kan t.ex. inandas genom ett ångbad, eller avdunstas från en aromalampa. Du kan också droppa några droppar på en näsduk som du sedan håller mot munnen och näsan medan du andas in ångorna.

För bättre koncentration

Inom aromaterapi är tea tree känd som en upplyftande och renande olja. Om du har svårt att koncentrera dig eller vill fräscha upp inomhusluften så kan du tillsätt några droppar i en aromalampa för att sprida doften i rummet.

Vid insektsbett och sår

Eftersom oljan har antiseptiska egenskaper så kan du använda den på insektsbett och småsår. Tag en droppe ren tea tree olja och punktbehandla det utsatta området. Handlar det om större områden så bör du blanda ut den med vatten eller en vegetabilisk olja som till exempel mandelolja.

Ren och fräsch tvätt

Tea tree oljan är även en effektiv fläckborttagare. Droppa direkt på fläcken, låt verka en stund och tvätta sedan plagget som vanligt. Ett annat tips är att tillsätta några droppar i tvättmaskinen för att få kläderna att dofta fräscht. Speciellt för träningskläderna kan detta göra susen.

Desinficeringsmedel och luftrenare

Blanda 20 droppar eterisk tea tree olja med 2 dl vatten i en sprayflaska. Använd för att göra rent och desinficera ytor i kök och badrum. Fungerar även utmärkt som luftfräschare.

Ta bort mögel

Råkar du ut för mögel i duschen, tvättmaskinen, diskmaskinen, eller någon annanstans så kan du spraya och göra rent med hjälp av tea tree olja. Använd samma blandning som för desinficeringsmedel.

 

Återförsäljare av eterisk tea tree olja hittar du här

 

Återförsäljare av aromalampa hittar du här

 

Källor och Referenser:

Saller R, Berger T, Harkenthal M. Pharmaceutical and medicinal aspects of australian tea tree oil. Phytomedicine  5(6):489-95; 1998.

Koh KJ, Pearce AL, Marshman G, Finlay-Jones JJ, Hart PH: Tea tre oil reduces histamine-induced skin inflammation. Br J Dermatol 147: 1212-17; 2002.

Mondello F, De Bernardis F, Girolamo A, Salvatore G, Cassone A: In vitro and in vivo activity of tea tree oils against azole-susceptible and -resistant human pathogenic yeasts.

Messager S, Hammer KA, Carson CF, Effectiveness of hand-cleansing formulations containing tea tree oil assessed ex vivo on human skin and in vivo with volunteers using European standard EN 1499. Journal of Hospital Infection XX: 1-9; 2004.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

 1. Kerstin

  Tea tree oljan är underbar! Har alltid hemma och den följer alltid med på resor! A most have!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Visst är det en fantastisk olja till så mycket!

 2. Annika

  Tack för alla tips! Vissa visste jag om sedan innan, men inte alla. Som desinfektionsmedel, så bra! Det ska jag testa. 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Ja tea tree är suverän som desinfektionsmedel. 🙂

 3. Anja W

  Den är så bra!!!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Visst är den, har alltid en flaska hemma 🙂

 4. Mia L

  Tea tree är en fantastisk olja! Tack för alla bra tips. 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   En underbar olja! Trevligt att du uppskattar dom. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close