9 tips med tea tree du kan ha nytta av

av | feb 20, 2016 | Blogg, Ekologiskt, Hushållsprodukter, Huskurer - Husmorstips | 8 Kommentarer

Eterisk tea tree olja är verkligen en produkt som hör hemma i varje hushåll. Den har fantastiska egenskaper och användningsområdet är otroligt brett. Tea tree olja är verksam mot bakterier, svamp och virus och kan användas för diverse huskurer och hushållstips. Här följer 9 traditionella tips med oljan som du kan ha stor nytta av.

Tea tree oljan som hör hemma i varje husapotek
Eterisk tea tree olja utvinns från växten Melaleuca alternifolia som enbart växter vilt i Australien. Idag odlas den dock även på andra ställen i världen. Oljan har använts av aboriginerna i Australien i århundraden, men det var först 1925 som olja undersöktes vetenskapligt och man fick bekräftat dess kraftfulla antibakteriella, antiseptiska och antivirala egenskaper.

Fotvård

Tea tree oljan används traditionellt vid nagel- och fotsvamp för dess svampdödande effekt. Några droppar tea tree olja i kombination med ett par matskedar kallpressad kokosolja och epsomsalt (bittersalt) bli ett fantastiskt fotbad. Eftersom tea tree oljan är bakteriedödande och svampdödande så kan den eliminera lukten av fotsvett. Som fotdeodorant och antibakteriellt skospray så kan du blanda 10 droppar med 100 ml vatten och spraya direkt på fötterna eller i skorna.

Munvård

Tea tree olja används ofta i naturliga munvårdsprodukter på grund av dess antibakteriella, antiseptiska och antivirala egenskaper. För att använda som munvatten tillsätter du några droppar tea tree olja i 1 dl vatten och gurglar för att fräscha upp mun och andedräkt (svälj inte utan spotta ut). Även värt att prova vid halsont, munblåsor och tandköttsinflammation.

Vid olika hudproblem

Tea tree olja används även flitigt i hudvårdsprodukter utformade för olika hudproblem och då speciellt akne. Blanda 1 ml tea tree olja med 10 ml vatten och använd som ansiktsvatten. Samma lösning kan även vara värt att prova för att lindra solbränna, eksem, dermatit och ringorm. Du kan även ta en droppe ren tea tree olja och punktbehandla på munsår, skärsår och vårtor två gånger per dag.

Vid förkylning, influensa och bihåleinflammation

Vid förkylning, influensa och bihåleinflammation kan tea tree vara till stor hjälp. Traditionellt används oljan för att dämpa slem- och rethosta, för att rensa bihålorna och hjälpa andningen. Oljan kan t.ex inandas genom ett ångbad, eller avdunstas från en aromalampa. Du kan också droppa några droppar på en näsduk som du sedan håller mot munnen och näsan medan du andas in ångorna.

För bättre koncentration

Om du har svårt att koncentrera dig så kan du prova att tillsätt några droppar i en aromalampa. Det kan då hjälpa till med att fräschar upp både dina tankar och rummet.

Insektsbett och sår

Eftersom oljan har antiseptiska egenskaper så kan du använda oljan på insektsbett och småsår. Tag en droppe ren tea tree olja och punktbehandla det utsatta området för desinfektion, samt för lindring av klåda och sveda.

Ren och fräsch tvätt

Tea tree oljan är även en effektiv fläckborttagare. Droppa direkt på fläcken, låt verka en stund och tvätta sedan plagget som vanligt. Ett annat tips är att tillsätta några droppar i tvättmaskinen för att få kläderna att dofta fräscht. Speciellt för träningskläderna kan detta göra susen.

Desinficeringsmedel och luftrenare

Blanda 20 droppar eterisk tea tree olja med 2 dl vatten i en sprayflaska. Använd för att göra rent och desinficera ytor i kök och badrum. Fungerar även utmärkt som luftfräschare.

Ta bort mögel

Råkar du ut för mögel i duschen, tvättmaskinen, diskmaskinen, eller någon annanstans så kan du spraya och göra rent med hjälp av tea tree olja. Använd samma blandning som för desinficeringsmedel.

Återförsäljare av eterisk tea tree olja hittar du här

Återförsäljare av aromalampa hittar du här

Relaterade inlägg:

 

[cf]källa[/cf]

 

8 Kommentarer

 1. Kerstin

  Tea tree oljan är underbar! Har alltid hemma och den följer alltid med på resor! A most have!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Visst är det en fantastisk olja till så mycket!

   Svara
 2. Annika

  Tack för alla tips! Vissa visste jag om sedan innan, men inte alla. Som desinfektionsmedel, så bra! Det ska jag testa. 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Ja tea tree är suverän som desinfektionsmedel. 🙂

   Svara
 3. Anja W

  Den är så bra!!!

  Svara
 4. Mia L

  Tea tree är en fantastisk olja! Tack för alla bra tips. 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   En underbar olja! Trevligt att du uppskattar dom. 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close