Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Så håller du fästingarna borta i sommar!

av | jul 8, 2014 | Aromaterapi & Eteriska oljor, Blogg, Huskurer - Husmorstips, Kroppsvård | 19 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Shopping4net –

Dom som spenderar en stor del utav sommaren på landsbygden vet hur ettriga fästingar kan vara. Dessutom kan de sprida smitta som TBE och Borrelia. Här följer några tips om hur du med naturliga medel kan hålla dom små parasiterna på säkert avstånd.

Så håller du fästingarna borta i sommar!

Fästingar är ett samlingsnamn för en grupp små spindeldjur – parasiter som lever på att suga blod. Fästingsäsongen brukar vara mellan april och oktober, men en mild vinter kan förlänga säsongen. De blir då aktiva och beger sig på jakt efter en god måltid. De trivs bäst på fuktiga platser. Gärna i lövskog med tät undervegetation och högt gräs, men kan även finnas i våra trädgårdar och parker.

Den som klär sig i ljusa kläder drar lättare till sig fästingar än de som är mörkt klädda. Varför vet man inte. Fästingar har nämligen inga ögon. De har däremot ett utomordentligt luktsinne och attraheras av människans svettdoft. Deras luktsinne är även det som du kan utnyttja för att hålla dom på avstånd. Eterisk citrongräsolja är här oumbärlig! Fästingar avskyr doften och så gör även mygg, vilket gör citrongräsolja till ett fantastiskt naturligt medel för att hålla dom ettriga små krypen borta.

Olja som håller borta fästingar och mygg

För att göra ett naturligt fästingmedel som även fungerar mot mygg så tar du 1 dl mandelolja eller Jojobaolja och tillsätter 5-10 droppar eterisk citrongräsolja som du använder för att smörja in hela kroppen med.

Fler egenskaper av eterisk citrongräsolja

Inom aromaterapi används eterisk citrongräsolja flitigt för dess avstressande egenskaper. Det är en olja som är både upplyftande och avslappnande. Doften höjer humöret samtidigt som den lättar på spänningar. Citrongräsolja används ofta vid muskelmassage eftersom den ökar cirkulation och har en lindrande effekt på ömma och trötta muskler. Skön att smörja in sig med vid träningsvärk, eller när kroppen känns trött efter en lång dag. Några droppar citrongräsolja i fotbadet ger dina trötta fötter den omvårdnad de behöver. Citrongräsolja har dessutom en svetthämmande effekt och är effektiv mot både fotsvamp och dålig lukt.

Om du råkar ut för en fästing

Om du trots allt skulle råka ut för en fästing så är viktigt att ta bort den så fort som möjligt eftersom dom kan sprida smitta som TBE och Borrelia. Här kan ett fästinglasso vara bra att ha nära tillhands. Fästinglasso finns för både människor och djur och avlägsnar fästingen snabbt och effektivt. Mer om hur du tar bort en fästing på rätt sätt kan du läsa här.

 

Här hittar du återförsäljare av:

 

Relaterade inlägg:

 

19 Kommentarer

 1. Lorrie W

  Tusen tack för tipset! Detta ska jag absolut prova 🙂 Varje sommar är fästingar en mardröm för mig, så det skulle vara så skönt att hitta något som får dem att hålla sig undan!

  Svara
 2. Mia Johansson

  Citrongräsolja fungerar fantastiskt bra! 🙂

  Svara
 3. Hanna Å

  Eterisk oljor är bra till så mycket! Tack för detta tipset, ska sannerligen prova då fästingar är en mardröm för mig och min familj så här års!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Ja, eteriska oljor är verkligen fantastiska för mycket! Jag är en väldigt flitig användare själv.

   Svara
 4. Annika Dahl

  Bra tips! Delar vidare 🙂

  Svara
 5. Karolina W

  Dessa fästingar är ett helvete varje sommar, jag ska verkligen prova ditt tips! Tack!

  Svara
 6. Patricia Wedin

  Ska prova och dela vidare. Vet många som skulle uppskatta ditt tips 🙂

  Svara
 7. Ewa

  Tusen tack för tipset. ..skall sprida vidare och testa själv !

  Svara
 8. Ann-Lis Brattberg Jansen

  Hej! Om man fått en fästing på sig eller sitt djur, dränk en bommulstuss med flytande tvål eller diskmedel (olja lär också fungera) lägg över fästingen, inom en minut kan man lyfta bort den eftersom den kvävs och därför drar sig ur skinnet den bitit sig fast i. Funkat för mig! Trevlig sommar!

  Svara
  • Zoe

   Jag har också gjort så i många år, men nyligen fått höra att det kan öka riskerna för Borrelia då fästingen kan spy in i såret av kvävingen. 🙁 Svårt att veta vad som är rätt.

   Svara
   • Mikaela Bjerring

    Ja, det finns ju alltid en risk med Borrelia när man får en fästing. Så det bästa är ju klart att försöka göra vad man kan för att undvika att man får en. Det är även därför jag fokuserar på att skriva om tips som håller dom borta. Som när det gäller allt så är ju att förebygga alltid det bästa 🙂

    Svara
   • Eva Andersson

    Använder kolloidalt silver på fästingen o better både före o efter jag tar bort. Kanske funkar även ihop med ovan nämnda metod för att ta bort. Särskilt viktigt tänker jag det är efter.

    Svara
  • Veronica

   Fel , ska aldrig dränka ha på något på en fästing, då tömmer dom maginehållet i dig , då får du i dig allt skit den bär på

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close