Så håller du fästingarna borta i sommar!

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Shopping4net -

by Mikaela Bjerring on 8 juli, 2014 · 19 comments

in Aromaterapi & Eteriska oljor, Blogg, Huskurer - Husmorstips, Kroppsvård

Dom som spenderar en stor del utav sommaren på landsbygden vet hur ettriga fästingar kan vara. Dessutom kan de sprida smitta som TBE och Borrelia. Här följer några tips om hur du kan med några naturliga medel hålla dom små parasiterna på säkert avstånd.

Så håller du fästingarna borta i sommar
Fästingar är ett samlingsnamn för en grupp små spindeldjur – parasiter som lever på att suga blod. Fästingsäsongen brukar vara mellan april och oktober, men en mild vinter kan förlänga säsongen. De blir då aktiva och beger sig på jakt efter en god måltid. De trivs bäst på fuktiga platser. Gärna i lövskog med tät undervegetation och högt gräs, men kan även finnas i våra trädgårdar och parker.

Den som klär sig i ljusa kläder drar lättare till sig fästingar än de som är mörkt klädda. Varför vet man inte. Fästingar har nämligen inga ögon. De har däremot ett utomordentligt luktsinne och attraheras av människans svettdoft. Deras luktsinne är även det som du kan utnyttja för att hålla dom på avstånd. Eterisk citrongräsolja är här oumbärlig! Fästingar avskyr doften och så gör även mygg, vilket gör citrongräsolja till ett fantastiskt naturligt medel för att hålla dom ettriga små djuren på avstånd.

Oljan som håller borta fästingar och mygg

För att göra ett naturligt fästingmedel som även fungerar mot mygg så tar du 1 dl mandelolja eller Jojobaolja och tillsätter 5-10 droppar eterisk citrongräsolja som du använder för att smörja in hela kroppen med. Sen är det bara att iaktta hur dom flyr i panik.

Fler egenskaper av eterisk citrongräsolja

Inom aromaterapi används eterisk citrongräsolja flitigt för dess avstressande egenskaper. Det är en olja som är både upplyftande och avslappnande. Doften höjer humöret samtidigt som den lättar på spänningar. Citrongräsolja används ofta vid muskelmassage eftersom den ökar cirkulation och har en lindrande effekt på ömma och trötta muskler. Skön att smörja in sig med vid träningsvärk, eller när kroppen känns trött efter en lång dag. Några droppar citrongräsolja i fotbadet ger dina trötta fötter den omvårdnad de behöver. Citrongräsolja har dessutom en svetthämmande effekt och effektiv mot både fotsvamp och dålig lukt.

Om du råkar ut för en fästing

Om du trots allt skulle råka ut för en fästing så är viktigt att ta bort den så fort som möjligt eftersom dom kan sprida smitta som TBE och Borrelia. Här kan ett fästinglasso vara bra att ha nära tillhands. Fästinglasso finns för både människor och djur och avlägsnar fästingen snabbt och effektivt. Mer om hur du tar bort en fästing på rätt sätt kan du läsa om här.

Här hittar du återförsäljare av:

Relaterade inlägg:

 

{ 19 comments… read them below or add one }

1 Lorrie W juli 9, 2014 kl. 08:58

Tusen tack för tipset! Detta ska jag absolut prova 🙂 Varje sommar är fästingar en mardröm för mig, så det skulle vara så skönt att hitta något som får dem att hålla sig undan!

Svara

2 Mikaela Bjerring juli 9, 2014 kl. 14:44

Hoppas du klarar dig undan i år! 🙂

Svara

3 Mia Johansson juli 9, 2014 kl. 13:06

Citrongräsolja fungerar fantastiskt bra! 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring juli 9, 2014 kl. 14:43

Det brukar vara en stor räddning för många.

Svara

5 Hanna Å juli 10, 2014 kl. 13:42

Eterisk oljor är bra till så mycket! Tack för detta tipset, ska sannerligen prova då fästingar är en mardröm för mig och min familj så här års!

Svara

6 Mikaela Bjerring juli 10, 2014 kl. 14:46

Ja, eteriska oljor är verkligen fantastiska för mycket! Jag är en väldigt flitig användare själv.

Svara

7 Annika Dahl juli 15, 2014 kl. 19:51

Bra tips! Delar vidare 🙂

Svara

8 Mikaela Bjerring juli 16, 2014 kl. 14:36

Du får gärna dela vidare. 🙂

Svara

9 Karolina W juli 15, 2014 kl. 19:53

Dessa fästingar är ett helvete varje sommar, jag ska verkligen prova ditt tips! Tack!

Svara

10 Mikaela Bjerring juli 16, 2014 kl. 14:40

Vi får hoppas på att du slipper dom i år!

Svara

11 Patricia Wedin juli 16, 2014 kl. 11:08

Ska prova och dela vidare. Vet många som skulle uppskatta ditt tips 🙂

Svara

12 Mikaela Bjerring juli 16, 2014 kl. 16:38

Tack! 🙂

Svara

13 Ewa maj 8, 2015 kl. 22:41

Tusen tack för tipset. ..skall sprida vidare och testa själv !

Svara

14 Mikaela Bjerring maj 9, 2015 kl. 10:36

Tack för att du delar vidare 🙂

Svara

15 Ann-Lis Brattberg Jansen maj 12, 2015 kl. 11:30

Hej! Om man fått en fästing på sig eller sitt djur, dränk en bommulstuss med flytande tvål eller diskmedel (olja lär också fungera) lägg över fästingen, inom en minut kan man lyfta bort den eftersom den kvävs och därför drar sig ur skinnet den bitit sig fast i. Funkat för mig! Trevlig sommar!

Svara

16 Zoe maj 12, 2015 kl. 18:00

Jag har också gjort så i många år, men nyligen fått höra att det kan öka riskerna för Borrelia då fästingen kan spy in i såret av kvävingen. 🙁 Svårt att veta vad som är rätt.

Svara

17 Mikaela Bjerring maj 12, 2015 kl. 20:27

Ja, det finns ju alltid en risk med Borrelia när man får en fästing. Så det bästa är ju klart att försöka göra vad man kan för att undvika att man får en. Det är även därför jag fokuserar på att skriva om tips som håller dom borta. Som när det gäller allt så är ju att förebygga alltid det bästa 🙂

Svara

18 Eva Andersson juni 7, 2019 kl. 11:26

Använder kolloidalt silver på fästingen o better både före o efter jag tar bort. Kanske funkar även ihop med ovan nämnda metod för att ta bort. Särskilt viktigt tänker jag det är efter.

Svara

19 Veronica juli 7, 2016 kl. 07:56

Fel , ska aldrig dränka ha på något på en fästing, då tömmer dom maginehållet i dig , då får du i dig allt skit den bär på

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: