Lavendel – En stjärna i husapoteket!

by Mikaela Bjerring on 20 juli, 2014 · 4 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

in Alternativ medicin, Aromaterapi, Blogg, Ekologiskt, Eteriska oljor, Hälsa, Huskurer - Husmorstips, Mage - Tarm, Örtmedicin, Psykisk hälsa

Den väldoftande och vackra örten lavendel pryder våra trädgårdar och ängar på sommaren. Örten har varit ett flitigt använt tonikum för nervsystemet sedan medeltiden och inom örtmedicin och aromaterapi används lavendel vid bland annat stress, sömnlöshet, migrän och matsmältningsproblem. Lavendel är även ett suveränt medel vid insektsbett, brännsår och för att hålla tygätande insekter så som mal och pälsängrar borta. Lavendel har utan tvekan många underbara egenskaper och är mer eller mindre ett måste i husapoteket.

Lavendel – En stjärna i husapoteket

Lavendel vid sömnlöshet och avkoppling

En av de mest kända egenskaperna av eterisk lavendelolja inom aromaterapi är dess förmåga att hjälpa vid sömnproblem. Enbart lukten av lavendel kan vara så effektiv som en kur för insomnia att somliga upplever att den kan ersätta behovet av sömntabletter. Även vetenskaplig forskning indikerar att det kan vara ett säkert och effektivt sätt för bättre sömn (1). Prova att lägga en tygpåse med torkad lavendelblom under kudden, eller ännu effektivare droppa några droppar eterisk lavendelolja på kudden.

Lavendel vid stress, oro, ångest och depression

Lavendel kan var mycket användbart vid ångest, oro, stress och depression. Forskare har upptäckt att lavendel ökar den typ av hjärnvågor som är associerade med avkoppling (2). Häll lite lavendelolja i badvattnet eller en handfull av torkad lavendelblom. Du kan även massera in eterisk lavendelolja vid tinningarna eller sprida doften med hjälp av en aromalampa.

Lavendel spänningshuvudvärk och migrän

Ett  par droppar av eterisk lavendelolja i en kastrull med kokande vatten kan vara tillräckligt för att lindra en envis spänningshuvudvärk eller lugna en dunkande migrän. Det är en gammal huskur som även visat positiva resultat i moderna studier (3). Andas in lavendelångorna och känn lättnaden skölja över dig. Du kan också massera in ett par droppar av eterisk lavendelolja i tinningarna som nämnt ovan. Eterisk lavendelolja absorberas lätt av huden och den lugnande effekt på centrala nervsystemet kommer snabbt. Till skillnad från andra eteriska oljor så kan lavendelolja tillämpas direkt på huden utan att blandas med en bärarolja. Vissa kan dock uppleva en känslighet, och om så är fallet kan man blanda ut oljan med t.ex lite aloe vera.

Lavendel för matsmältningen

Inom örtmedicin rekommenderas ofta te gjort på lavendel som stöd för matsmältningen. Lavendel är dessutom kramplösande och urindrivande och kan vara väl värt att prova vid en orolig mage (4).

Lavendel för huden

Lavendel har antiseptiska och antibakteriella egenskaper och är därför användbar vid akne, eksem och svampinfektioner. Örten är även smärtstillande, lindrar klåda, lugnande och sårläkande. Outspädd kan den användas att punktbehandla insektsbett, småsår eller när man bränt sig på spisen, brännmaneter och brännässlor. På kliande vattenkoppor är den suverän (4).

Lavendel håller mal och pälsängrar borta

Sedan århundraden har människor utnyttjat torkade blommor av lavendel och lavendelolja som ett medel mot mal och pälsängrar (5). Genom att lägga små påsar av torkad lavendelblom eller droppar med eterisk lavendelolja i skåp och garderober kan man skydda kläder och andra textiler mot tygätande insekter. Lavendel i kombination med cederträolja är dock den ultimata kombinationen för detta ändamål.

Här hittar du återförsäljare av:

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Lavender for Sleep, Rest, and Pain: Evidence for Practice and Research: https://journals.lww.com/cns-journal/Citation/2017/03000/Lavender_for_Sleep,_Rest,_and_Pain__Evidence_for.5.aspx

(2) Effect of lavender scent inhalation on prevention of stress, anxiety and depression in the postpartum period: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4815377/

(3) Lavender essential oil in the treatment of migraine headache: a placebo-controlled clinical trial: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22517298

(4) Kropp och själ – Eteriska oljor, av Jennie Hardning, 2002. ISBN: 1-40544-798-2

(5) Huskurer och botemedel, Readers digest AB, Stockholm, ISBN 91-7030-304-5

 

{ 4 comments… read them below or add one }

1 Laila H juli 23, 2014 kl. 09:43

Vilka underbara tips! Dessa ska jag spara 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring juli 24, 2014 kl. 08:45

Härligt att du uppskattade tipsen! 🙂

Svara

3 Karina april 21, 2018 kl. 08:17

Lavendel är min favoritblomma av många anledningar och som du skrev fantastisk för att hålla skadeinsekter borta.

Svara

4 Mikaela Bjerring april 23, 2018 kl. 08:32

Visst är den väldigt användbar till så mycket. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: