Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Fördelar med att dricka varmt citronvatten

av | mar 16, 2015 | Eko & Miljövänligt, Fysisk hälsa, Hälsa, Huskurer & Husmorstips, Kost & Näring | 12 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Att börja dagen med en kopp varmt citronvatten kan ge en lång rad hälsofördelar. Det må vara ett enkelt kostråd, men värt att ta vara på. Här följer exempel på 10 hälsovinter som varmt citronvatten kan bidra med.

Fördelar med att dricka varmt citronvatten

Att börja dagen med varmt citronvatten

Det bästa är att dricka varmt citronvatten direkt när du stiger upp på morgonen, cirka 15 minuter innan frukost. Du kan även med fördel dricka varmt citronvatten innan alla dina måltider. Koka upp vatten, gärna filtrerat (ta inte ljummet från kranen). Pressa en 1/2 citron i en kopp och lägg även i citronskalet. Häll på kallt vatten upp till halva koppen och slå sedan på det heta vattnet. Citronvattnet ska vara ljummet/varmt, inte hett. Oekologiska citrusfrukter innehåller ofta stora mängder bekämpningsmedel, så använd ekologiska citroner.

Stödjer matsmältningen 

Citron stödjer matsmältningen genom att trigga igång produktionen av saltsyra och galla. Citronvatten kan på så sätt hjälpa till att lindra matsmältningsbesvär såsom svullen mage, halsbränna, rapningar och väderspänning. Det kan även hjälpa fettförbränningen eftersom C-vitamin bidrar till normal energiomsättning.

Stödjer immunsystemet och andra kroppssystem

C-vitamin i citron bidrar till immunsystemets normala funktion och förbättrar upptaget av järn i kroppen. Citroner innehåller även rikligt med kalium som stödjer nervsystemets normala funktion och bidrar till normalt blodtryck.

Stödjer kroppens avgiftningssystem

Citronsyran i citroner hjälper till att stödja kroppens enzymfunktion, vilket i sin tur stödjer leverns avgiftning. En ayurvedisk hälsosyn är att varmt citronvatten hjälper till att föra bort toxiner i mag-tarmkanalen. Citronsaft är vätskedrivande och ökar urineringen. Det gör att toxiner snabbare kan transporteras ut ur kroppen jämfört med vanligt vatten. Det är även därför som man rekommenderar varmt citronvatten under ett detox-program.

Bidrar till syra-basbalansen

Att ha ett bra syra-basbalans i kroppen är viktigt för hälsan. Citroner är en av de mest alkaliska livsmedlen för kroppen då citronsyra blir starkt basiskt när den metaboliseras. Att dagligen dricka citronvatten kan därför bidra till att balansera syra-basbalansen i kroppen och urinsyran i lederna, vilket är av en stor betydelse för friska och smärtfria leder.

Bra för huden

C-vitamin i citroner bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för hudens normala funktion och kan på så sätt bidra till frisk hud. Varmt citronvatten stödjer även kroppens eget avgiftningssystem, vilket bidrar till att hålla huden frisk och fräsch.

Fungerar humörshöjande

De eteriska oljorna i citronskalet har energigivande och upplyftande egenskaper. Inom aromaterapi används eterisk citronolja flitigt som humörhöjare, för att rena sinnet, öka välbefinnandet och för att minska känslor av oro, ångest och nedstämdhet. Du kan dra fördel av den eteriska citronoljans egenskaper genom att till exempel använda en aromalampa för att sprida doften i hemmet. Det är också känt att C-vitamin bidrar till normal psykologisk funktion.

Huskur vid lindrig av luftvägsinfektion

Varmt citronvatten används ofta som huskur för att lindra infektioner i luftvägarna och hosta. Citronsaft är även känt för att vara slemlösande och hjälper till att balansera produktionen av slem i kroppen.

Stödjer läkning och återhämtning

C-vitamin bidrar till normal kollagenbildning som bland annat har betydelse för normal funktion av brosk, benstomme och blodkärl. C-vitamin bidrar även till att skydda cellerna mot oxidativ stress, vilket är av en stor betydelse vid återhämtning från stress, sjukdom och skador, samt för att hålla sig frisk och inte åldras i förtid.

För munhälsan

Citronvatten ger fräschare andedräkt och C-vitamin bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för tändernas normala funktion. En gammal huskur är att använda citronvatten för att lindra tandköttsinflammation och tandvärk. Det är dock viktigt att komma ihåg att inte borsta tänderna direkt efter att ha druckit citronvatten. Vänta en halvtimme eller mer så att du inte skadar emaljen. 

För minskat sötsug och viktkontroll

Citroner har ett högt innehåll av pektin som hjälper till att minska sötsuget. C-vitamin bidrar även till normal energiomsättning som har betydelse för viktkontroll.

 

Källor och Referenser:

Effect on Blood Pressure of Daily Lemon Ingestion and Walking: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003767/

Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 81-87  ,ISBN: 91-631-7910-5.

Vad ska jag äta mot brist av saltsyra: http://kurera.se/expertpanelen/vad-ska-jag-ata-mot-brist-pa-saltsyra/

The Ultimate Science-Based Examination of Lemon Water: https://nutritionyoucanuse.com/the-ultimate-science-based-examination-of-lemon-water: 

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

12 Kommentarer

 1. Maria

  Drack citron vatten varje dag för ett tag sen, enligt ovan, och magen mådde kanon! Dock blev jag tvungen att sluta då min tandemalj tog rejält med stryk.
  Någon som vet hur man kan komma runt det?

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Man måste alltid vara försiktig med citusfrukt och tandborstning därefter. Jag vet tandläkare som istället rekommenderar tandborstning innan frukost om man äter citrus och efter frukost sköljer man istället munnen noga med vatten.

 2. Emmy

  Jag har en vattenreningskanna och jag dricker då ljummet vatten som stått över natten i kannan med citron i på morgonen. Funkar det lika bra som kokt vatten?

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Varmt vatten med nypressad citron ska enligt ayurveda ha den bästa effekten. Men annars är rumstempurerat vatten med citron en mycket bra måltidsdryck.

 3. Annika

  Nån som vet om man kan få biverkningar av att dricka detta dagligen!

  Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. Citronvatten i hälsobloggar - […] https://passionforhalsa.se/fordelar-med-att-dricka-varmt-citronvatten […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close