Fördelarna med att inta vitaminerna D och K tillsammans

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 15 oktober, 2014 · 2 comments

in Blogg, Hälsa, Hälsokost, Näringsterapi

Tillräckligt med D-vitamin bidrar till vår hälsa och vårt välmående på många sätt, och brist kan ligga bakom en mängd olika symtom och hälsotillstånd. Eftersom D-vitamin samverkar med K-vitamin för att upprätthålla en normal bentäthet kan det många gånger vara fördelaktigt att inta dessa vitaminer tillsammans. Medan D-vitaminet hjälper kroppen att ta upp kalcium, bidrar K-vitaminet till att reglera vad kalciumet sedan används till.

Fördelarna med att inta vitaminerna D och K tillsammans

D-vitamin

D-vitamin är ett unikt vitamin då det egentligen är ett steroidhormon som påverkar uttrycket av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Det har därmed en stor inverkan på vår hälsa. Brist på D-vitamin skulle därför praktiskt taget kunna ge upphov till nästan vilken sjukdom som helst. Exempel på områden där betydelsen av tillräckligt med D-vitamin spelar en väsentlig roll är:

  • Bidrar till immunsystemets normala funktion.
  • Har en roll i celldelningsprocessen.
  • Bidrar till normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor.
  • Bidrar till normala kalciumnivåer i blodet.
  • Bidrar till att bibehålla normal benstomme.
  • Bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion.
  • Bidrar till att bibehålla normala tänder.

D-vitamin kan bildas genom huden när den exponeras för solljus. Genom kosten kan du få i dig D-vitamin genom att äta fet fisk som lax, sill och makrill, även många mejeriprodukter är berikade med D-vitamin. Svamp som kantareller och Karl Johan är vegetabiliska källor för D-vitamin. Vid behov kan man även komplettera med ett kosttillskott.

K-vitamin

K-vitamin är liksom D-vitamin en fettlöslig vitamin. K-vitamin aktiverar en rad proteiner på olika ställen i kroppen. Denna aktivering leder till att proteinerna kan binda till sig kalcium. Man har upptäckt 14 olika proteiner i kroppen som behöver K-vitamin. Dessa finner vi bland annat i benvävnad, njurar och blodet. K-vitamin har bland annat betydelse för:

  • Normal blodkoagulation.
  • Bidrar till att bibehålla normal benstomme.

Eftersom K-vitamin har en betydelse för koagulering av blodet så bör den som tar blodförtunnande läkemedel alltid rådgöra med sin läkare innan intag av K-vitamin som kosttillskott eller vid ökat intag av K-vitaminrika livsmedel. Gröna bladgrönsaker, Natto, Jordgubbar och vissa alger är rika källor till K1 och lever, ägg, ost och smör är källor till K2.

Hur D-vitamin och K-vitamin jobbar tillsammans

D-vitaminet hjälper kroppen att ta upp kalcium från tarmen, brist på D-vitamin gör således att kalciumet inte kan transporteras vidare in i kroppen. Väl inne i kroppen så är det K-vitamin som ser till att kalcium kommer dit där det behövs, främst till skelettet, tänderna och i depåer för välfungerande muskelsammandragningar. Vid brist på K-vitamin finns risken att kalcium blir kvar i artärerna och bildar plack eller att det lagras i våra mjukdelar som leder och muskler som då kan ge upphov till värk. Får man inte i sig tillräckligt med D-vitamin och K-vitamin genom kosten och väljer att komplettera med kosttillskott, så kan det därför många gånger vara fördelaktigt att inta D och K tillsammans.

Återförsäljare av kosttillskott av D & K hittar du här

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 222-229 , ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Holick MF, ” high prevalance of vitamin D inadequacy and implications for health, ” Mayo Clin proc.,2006;81 (3): 353-73

(3) Vitamin D är nyckeln till kroppens försvar: http://illvet.se/manniskan/sjukdom-behandling/vitamin-d-ar-nyckeln-till-kroppens-forsvar

(4) Reglering av immunförsvaret: http://illvet.se/anders-enevold-christensen/reglering-av-immunforsvaret

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Tina W oktober 15, 2014 kl. 11:43

D-vitamin på vintern är ett absolut för mig. Jag känner stor skillnad i energinivån och slipper den där höst och vintertröttheten som jag kände stark av innan.

Svara

2 Laila H oktober 16, 2014 kl. 11:39

Jag tar ett dagligt tillskott av D-vitamin året om och lite högre dos på vintern. Det här med K-vitamin och kalcium var intressant!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: