Studier visar att D-vitamin skyddar mot förkylning och influensa

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 8 mars, 2017 · 2 comments

in Blogg, Förkylning, Hälsa, Immunsystemet, Sjukdomar - Symtom

Det har länge varit känt att D-vitamin bidrar till ett välfungerande immunsystem. Efter en nyligen utförd forskningsanalys kunde man återigen konstatera att hälsan och motståndskraften mot infektioner gynnas vid bra nivåer av D-vitamin, samt att det ger ett bra skydd mot förkylning och influensa.

D-vitamin ger starkare immunförsvar

Så här gick forskningsanalysen till

Den aktuella forskningsanalysen genomfördes av brittiska forskare vid Queen Mary University of London (QMUL) och publicerades därefter i British Medical Journal, i februari 2017 (1). Man samlade in uppgifter från 11 321 personer i åldrarna 0 till 95 år från totalt 25 olika randomiserade, dubbelblinda och placebokontrollerade studier. Samtliga hade blivit forskningsetiskt godkända. Efter analysen drog man slutsatsen att D-vitamin är ett säkert sätt att skydda sig mot akuta luftvägsinfektioner. Forskarna kunde även se att de som hade fått dagliga tillskott av D-vitamin visade bättre resultat än de som fått superdoser en gång i månaden.

Analysen visade att 1 av 33 personer som tar D-vitamintillskott slipper bli sjuk. Det kanske inte låter så mycket, men om man jämför med effekten av influensavaccin, där 1 av 40 som vaccinerar sig slipper bli sjuk (2), så ger bra nivåer av D-vitamin ett mycket bättre skydd. Även om D-vitamin spelar en betydande roll så får man inte glömma att det är många faktorer och näringsämnen som påverkar ett välfungerande immunsystem.

D-vitaminbrist är vanligt

D-vitamin kan vi tillgodogöra oss via solen, men på vår nordliga breddgrad är det inte många månader per år som vi kan fylla våra förråd av D-vitamin den vägen. Vi riskerar därför att få brist under under vårt solfattiga vinterhalvår. Många hälsoexperter anser att vi bör få i oss optimala doser av D-vitamin via kosten och/eller kosttillskott året om eftersom vitaminet har så stor inverkan på vår hälsa (3), (4).

D-vitamin har betydelse för en mängd kroppsfunktioner

D-vitamin räknas inte bara som en vitamin utan även som en steroidhormon som spelar en betydande roll för en stor mängd kroppsprocesser och kroppsfunktioner. Några godkända hälsopåstående av EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) och några viktiga områden där tillräckliga nivåer av D-vitamin är nödvändigt är bland annat:

 • D-vitamin bidrar till normala kalciumnivåer i blodet.
 • D-vitamin bidrar till normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor.
 • D-vitamin bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion.
 • D-vitamin bidrar till att bibehålla normal benstomme.
 • D-vitamin bidrar till att bibehålla normala tänder.
 • D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion.
 • D-vitamin har en roll i celldelningsprocessen.

Att få i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten

D-vitamin hittar man främst i fet fisk, kantareller och berikade mejeriprodukter. Eftersom det är relativt få livsmedel som innehåller D-vitamin, är brist på vitaminet inget ovanligt.

Alternativ av olika kosttillskott av D-vitamin

 • D3-vitamin kapslar (från ullfett)
 • D3-vitamin kapslar vegan (från lav)
 • D2-vitamin kapslar vegan (från svamp)
 • D & K kapslar (kombination av vitaminerna D3 och K2)
 • D3-vitamin flytande tillskott
 • D3-vitamin tuggtabletter för barn och vuxna
 • D3-vitamin droppar för barn

Återförsäljare av samtliga D-vitamintillskott hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data (Published 15 February 2017) - http://www.bmj.com/content/356/bmj.i6583

(2) Vitamin D pills 'could stop colds or flu’ - http://www.bbc.com/news/health-38988982

(3) Holick MF, ” high prevalance of vitamin D inadequacy and implications for health, ” Mayo Clin proc.,2006;81 (3): 353-73

(4) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5 Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag, ISBN: 91-534-2085-3 (sidor: 222-229)

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Emmy mars 19, 2018 kl. 09:05

D-vitamin gör skillnad!har känt mig piggare hela vintern och klarat mig från förkylning och influensa.

Svara

2 Mikaela Bjerring mars 19, 2018 kl. 11:08

Härligt Emmy!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: