Egenskaper av eterisk rosmarinolja

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 13 oktober, 2014 · 2 comments

in Blogg, Hårvård, Huskurer - Husmorstips, Kroppsvård, Psykisk hälsa

Rosmarin har genom tiderna varit en symbol för kärleken och livet eftersom doften anses energigivande och stimulerande. Inom traditionell användning är eterisk rosmarinolja uppskattad inom en rad olika kategorier. Här följer några tips om hur du kan dra nytta av den underbara rosmarinoljan.

Egenskaper av eterisk rosmarinolja

Egenskaper av rosmarinolja

Rosmarin betyder ”havets ros”, vilket syftar på örtens ursprungliga växtplats vid Medelhavets sandiga kuster. Än idag kommer den bästa rosmarinoljan från Spanien och Nordafrika. Doften från eterisk rosmarinolja har genom tiderna använts för att höja välbefinnandet, ge ny energi, hjälpa minnet, öka viljekraften och initiativförmågan.

Med ett ORAC-värde på 3 300 har rosmarin starka antioxidativa egenskaper. Det är en antiinflammatorisk ört som har en lång traditionell användning vid infektioner som förkylning och bihåleinflammation, samt vid smärta och värk. Det är även en uppskattad skönhetsolja för både hud och hårvård. Här följer några traditionella användningsområden av eterisk rosmarinolja som kan vara värt att prova.

Exempel för hur du kan använda eterisk rosmarinolja:

För välbefinnandet, energin och minnet: För att öka energin, höja välbefinnandet och hjälpa minnet så kan man förånga några droppar eterisk rosmarinolja i en aromalampa för att sprida doften i rummet. Används med fördel i kombination med eterisk citronolja för att minska stress.

Vid smärta, värk och dålig blodcirkulation:
Blanda 4 droppar rosmarinolja, 2 droppar citrongräs och 4 droppar muskot i 20 ml basolja (t.ex. mandelolja). Smörj sen in området du vill behandla.

Vid mjäll: Ta 5 droppar rosmarinolja och 5 droppar tea tree olja i 20 ml naturligt schampo. Tvätta håret som vanligt.

Få glansigt hår: Rosmarinolja är helt fantastiskt för att ge håret en fin glans och lyster. Tillsätt 5 droppar rosmarinolja i 1 liter kallt vatten i en skål och använd som ett sista sköljvattnet efter hårtvätt.

Vid förkylning, influensa och bihåleinflammation: Ta 3 droppar eterisk rosmarinolja och 3 droppar tea tree i en skål med kokande vatten och andas in ångorna i ca 20 minuter. Ta samma droppar och blanda dom med 10 ml basolja (t.ex mandelolja) och smörj in bröstkorg och rygg.

Att tänka på:
Eterisk rosmarinolja bör inte användas av personer med högt blodtryck, eftersom oljan är stimulerande. Den bör även undvikas av personer som lider av epilepsi. Något annat att tänka på att den inte bör användas på kvällen eftersom den är känd för att öka energin, däremot är lavendel en olja som främjar lugn, välbefinnande och god sömn som du kan använda på kvällen istället för rosmarin.

Rosmarinolja och andra eteriska oljor hittar du här

Här hittar du återförsäljare av aromalampa

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARKropp och själ – Eteriska oljor, av Jennie Harding, 2002. ISBN: 1-40544-798-2

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Johanna oktober 15, 2014 kl. 20:35

Vilka bra tips! Detta ska jag prova 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring oktober 16, 2014 kl. 08:38

Eteriska oljor är verkligen ett underbart tillskott till husapoteket 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: