Egenskaper av eterisk rosmarinolja

by Mikaela Bjerring on 13 oktober, 2014 · 2 comments

in Aromaterapi, Blogg, Hårvård, Huskurer - Husmorstips, Kroppsvård, Psykisk hälsa

Rosmarin har genom tiderna varit en symbol för kärleken och livet eftersom doften anses energigivande och stimulerande. Inom traditionell användning är eterisk rosmarinolja uppskattad inom en rad olika kategorier. Här följer några tips om hur du kan dra nytta av den underbara rosmarinoljan.

 

Eterisk rosmarinolja för hår, välbefinnandet, värk och smärta.

Egenskaper av rosmarinolja

Rosmarin betyder ”havets ros”, vilket syftar på örtens ursprungliga växtplats vid Medelhavets sandiga kuster. Än idag kommer den bästa rosmarinoljan från Spanien och Nordafrika. Doften från eterisk rosmarinolja har genom tiderna använts för att höja välbefinnandet, ge ny energi, hjälpa minnet, öka viljekraften och initiativförmågan.

Med ett ORAC-värde på 3 300 har rosmarin starka antioxidantiva egenskaper. Det är antiinflammatorisk ört som genom tiderna använts traditionellt vid infektioner som förkylning och bihåleinflammation, samt vid smärta och värk. Det är även en uppskattad skönhetsolja för både hud och hårvård. Här följer några traditionella användningsområden av eterisk rosmarinolja som kan vara värt att prova.

Exempel för hur du kan använda eterisk rosmarinolja:

För välbefinnandet, energin och minnet: För att öka energin, höja välbefinnandet och hjälpa minnet så kan man förånga några droppar eterisk rosmarinolja i en aromalampa för att sprida doften i rummet.

Vid smärta, värk och dålig blodcirkulation:
Blanda 4 droppar rosmarinolja, 2 droppar citrongräs och 4 droppar muskot i 20 ml basolja (t.ex. mandelolja). Smörj sen in området du vill behandla.

Vid mjäll: Ta 5 droppar rosmarinolja och 5 droppar tea tree olja i 20 ml naturligt schampo. Tvätta håret som vanligt.

Få glansigt hår: Rosmarinolja är helt fantastiskt för att ge håret en fin lyster. Tillsätt 5 droppar rosmarinolja i 1 liter vatten i en skål och använd som ett sista sköljvattnet efter hårtvätt.

Vid förkylning, influensa och bihåleinflammation: Ta 3 droppar rosmarinolja och 3 droppar tea tree olja i en skål med kokande vatten och andas in ångorna i ca 20 minuter. Ta samma droppar och blanda dem med 10 ml basolja (t.ex mandelolja) och smörj in bröstkorg och rygg.

Att tänka på:
Eterisk rosmarinolja bör inte användas av personer med högt blodtryck, eftersom  oljan är stimulerande. Den bör även undvikas av personer som lider av epilepsi.

Rosmarinolja och andra eteriska oljor hittar du här

Här hittar du återförsäljare av aromalampa

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARKropp och själ – Eteriska oljor, av Jennie Harding, 2002. ISBN: 1-40544-798-2

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Johanna oktober 15, 2014 kl. 20:35

Vilka bra tips! Detta ska jag prova 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring oktober 16, 2014 kl. 08:38

Eteriska oljor är verkligen ett underbart tillskott till husapoteket 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: