Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Egenskaper av eterisk mejramolja

av | okt 27, 2014 | Aromaterapi & Eteriska oljor, Hälsa, Huskurer & Husmorstips | 2 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Mejram är en populär ört som använts som krydda och medicinalväxt under årtusenden. Inom aromaterapi är eterisk mejramolja bland annat uppskattad vid spänningar, smärta, värk och som hjälp vid sömnproblem.

Egenskaper av eterisk mejramolja

Om Mejram och eterisk mejramolja

Mejram har små väldoftande blad och blommor. Örten kommer ursprungligen från medelhavsområdet, men växer även i nordligare klimat om växten skyddas och får mycket sol. Den har en varm och vedartad doft som är mjuk och något söt. Den eteriska mejramoljan ska ha använts inom ayurveda sedan 1000 f. Kr. och Linné hade med mejram i sin Pharmacopaea Holmiensis runt år 1740.

Inom aromaterapi är eterisk mejramolja uppskattad vid muskelvärk, mensvärk, sträckningar och spänningar. Oljan används även traditionellt vid humörsvängningar, migrän, huvudvärk och nervösa spänningar. Lider du av sömnproblem så är eterisk mejramolja väl värt att prova.

Användning av eterisk mejramolja inom aromaterapi:

  • Vid muskelvärk: Blanda 4 droppar mejramolja, 4 droppar ingefäraolja och 2 droppar sandelträolja i 50 ml basolja (t.ex: mandelolja). Massera sedan in oljeblandningen vid behov.
  • Vid menstruationsbesvär: Blanda 4 droppar mejramolja, 4 droppar lavendelolja och 2 droppar sandelträolja i 50 ml basolja. Massera in oljan över nedre delen av magen och ländryggen.
  • Vid huvudvärk, migrän och nervösa spänningar: Blanda 4 droppar mejramolja, 4 droppar lavendel och 2 droppar pepparmynta i 50 ml basolja. Massera in oljan lätt över pannan, nacken och axlar.
  • För att slappna av och varva ner: Tillsätt några droppar mejramolja till ett kvällsbad eller i en aromalampa. Mejram är värmande, kramplösande och rogivande, samt en bra olja vid oro och insomningsbesvär. En annan fantastisk eterisk olja för att varva ner och bra sömn är lavendel.

 

Återförsäljare av eterisk oljor hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Vår örtabok, Rabén prisma ,ISBN 91-518-2782-4

(2) Kropp och själ – Eteriska oljor, av Jennie Hardning, 2002. ISBN: 1-40544-798-2

(3) Shenet: Eterisk mejramolja: http://www.shenet.se/ravaror/eomejram.html

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

2 Kommentarer

  1. Mia Johansson

    Det finns så många underbara egenskaper av eterisk oljor! I mitt husapotek så ingår många 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Underbart! 🙂 Visst är dom användbara till så mycket!

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close