Fördelarna med att tvätta håret med bikarbonat

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 1 maj, 2016 · 8 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hårvård, Huskurer - Husmorstips, Naturlig skönhet, Recept Hår- och hudvård

Bikarbonat är ett naturligt ämne och ett helt fantastiskt universalmedel. Det kan användas till allt från matlagning, som miljövänlig rengöringsprodukt, för en rad olika huskurer så väl som till hud- och hårvård. Inte minst kan bikarbonat vara mycket effektivt för att få håret rent på djupet som gör det luftigt, lätthanterligt och glansigt.

Fördelarna med att tvätta håret med bikarbonat

Kort om bikarbonat

Bikarbonat är ett svagt alkaliskt ämne som finns naturligt i mark, hav, vattendrag och allt som växer. Även vår kropp producerar bikarbonat som bland annat bidrar till att reglera pH-nivån i saliv och magsaft. Det driver även ur koldioxiden ur kroppens vävnader som sedan förs vidare ut i blodflödet.

Bikarbonat är som nämnt bra för mycket och det finns en mängd husmorstips och huskurer som inkluderar bikarbonat. Se dock till att du använder en ren bikarbonat som garanterat är fri från aluminium och ämnad för matlagning eller hud- och hårvård. Här följer några tips om hur du använder bikarbonat för håret.

Rengör håret på djupet med bikarbonat

Höga nivåer av kalk i kranvattnet och/eller om du brukar använda stylingprpdukter kan göra att det byggs upp en beläggning med tiden. Håret känns då aldrig riktigt rent. Det blir livlöst, matt och svårare att få ordning på. Här kan bikarbonat vara effektivt för att ge håret en välbehövlig djuprengöring så att det blir riktigt rent, luftigt och lätthanterligt igen.

Ta ett par teskedar bikarbonat, eller mer om ditt hår är långt och tjockt och blanda med lika delar vatten. Blöt igenom håret ordentligt och massera in bikarbonatet i hår och hårbottnen. Man kan även använda sig av lika delar naturligt milt schampo och bikarbonat. Låt sedan verka under ett par minuter och skölj ur med vatten. Upprepa vid behov.

Eftersom bikarbonat är svagt alkaliskt så vill man återställa balansen i hår och hårbottnen med något som har ett surare pH-värde. Blanda 5 dl kallt vatten med 1/2 dl äppelcidervinäger och häll över håret och hårbotten som en sista sköljning. Det kommer även ge håret en fin glans. Har du behov av balsam så använder du det efteråt.

Bikarbonat vid grönt hår

Blont hår har en tendens att få en grönt ton när man badat i klorerat vatten. Här kan återigen bikarbonat vara din räddning. Gör samma sak. Tvätta håret med ett naturligt milt schampo blandat med bikarbonat och jobba upp ett lödder. Låt verka en stund innan du sköljer av. Blanda sedan även balsam med bikarbonat som du applicerar på längderna, kamma i genom med en grovtandad kam och låt verka en stund innan du sköljer av med vatten. Avsluta med äppelcidervinäger som nämnt ovan.

Bikarbonat som torrschampo

Du kanske är en av dom som föredrar att inte tvätta håret varje dag. Ibland kan det ju även vara så att tiden helt enkelt inte räcker till. Då kan bikarbonat återigen vara lösningen eftersom det kan fungera som ett torrschampo. Strö bikarbonat i hårbotten och kamma igenom håret.

Återförsäljare av bikarbonat ämnad för hud- och hårvård hittar du här

Relaterade inlägg:

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Laila maj 4, 2016 kl. 11:24

Det är så bra! Håret blir verkligen luftigt och fint.

Svara

2 Mikaela Bjerring maj 5, 2016 kl. 10:00

Visst blir det! 🙂

Svara

3 Emma maj 4, 2016 kl. 11:25

Det ska jag verkligen ta och prova! Tack för tipset. 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring maj 5, 2016 kl. 09:59

Varsågod! Låt mig gärna veta vad du tyckte.

Svara

5 Susanne april 4, 2017 kl. 13:14

Håret känns friskare 🙂

Svara

6 Mikaela Bjerring april 4, 2017 kl. 17:26

Visst gör det. Man känner verkligen hur man får bort beläggningar på håret som man fått av kalket i vattnet och kanske stylingprodukter.

Svara

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: