Fördelarna med att tvätta håret med bikarbonat

by Mikaela Bjerring on 1 maj, 2016 · 8 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

in Blogg, Ekologiskt, Hårvård, Huskurer - Husmorstips, Naturlig skönhet

Bikarbonat är ett naturligt ämne som är ett helt fantastiskt universalmedel. Det kan användas till allt från matlagning, som rengöringsprodukt, hälsokur, till hud- och hårvård. Att tvätta håret med bikarbonat gör det riktigt rent på djupet, luftigt och lätthanterligt.

Fördelarna med att tvätta håret med bikarbonat

Kort om bikarbonat

Bikarbonat är ett alkaliskt ämne som finns naturligt i mark, hav, vattendrag och allt som växer. Även vår kropp producerar bikarbonat som bland annat bidrar till att reglera pH-nivån i saliven och magsaften. Det driver även ur koldioxiden ur kroppens vävnader som sedan förs ut i blodflödet.

Förutom att använda bikarbonat i matlagning är det ett effektivt medel för rengöring i hemmet och högt uppskattat inom hudvård och hårvård. Det finns en mängd husmorstips och huskurer som inkluderar bikarbonat. Se dock till att du använder en ren bikarbonat som garanterat är fri från aluminium och ämnad för matlagning eller hud- och hårvård. Här följer några tips om hur du använder bikarbonat för håret.

Rengör håret på djupet med bikarbonat

Om ditt kranvatten innehåller mycket kalk och/eller om du brukar använda styling-produkter för att få ordning på frisyren, så är det lätt att en beläggning byggs upp på håret med tiden. Detta gör att håret aldrig känns riktigt rent, att det blir matt och livlöst och svårare att styla.

För att bli av med beläggningen och göra håret rent på djupet så kan du använda dig av bikarbonat. Ta lika delar schampo och bikarbonat och tvätta håret med blandningen och skölj ur. Upprepa samma sak igen och låt verka några minuter innan du sköljer håret noga. Använd därefter balsam om du har behov. Man kan även skippa schampo och balsam helt och bara använda bikarbonat för att tvätta håret om man vill.

Sista momentet är att skölja håret med äppelcidervinäger. Eftersom bikarbonat är alkaliskt så är det bra att avsluta med något som har ett surt pH-värde för att återställa balansen i håret och hårbotten. Blanda en 1/2 dl äppelcidervinäger med 5 dl kallt vatten och häll över håret och hårbotten. Oroa dig inte för doften av vinäger, den kommer att försvinna när håret torkar. Att skölja håret med äppelcidervinäger ger dessutom håret en härlig glans.

Bikarbonat mot grönt hår

Blont hår har en tendens att ibland få en grönt ton när man badar i klorerat vatten. Här kan återigen bikarbonat vara din räddning. Tvätta håret med bikarbonat blandat med schampo och jobba upp ett lödder. Låt verka i håret en stund innan du sköljer av. Blanda balsam med bikarbonat som du applicerar på längderna, kamma i genom och låt verka en stund innan du sköljer. Avsluta med äppelcidervinäger som nämnt ovan.

Bikarbonat som torrschampo

Du kanske är en av dom som föredrar att inte tvätta håret varje dag. Ibland kan det ju även vara så att tiden helt enkelt inte räcker till. Då kan bikarbonat komma till din räddning eftersom det kan fungera som ett torrschampo. Strö bikarbonat i hårbotten och kamma igenom håret. En snabb och effektiv lösning som fungerar.

Återförsäljare av bikarbonat ämnad för hud- och hårvård hittar du här

Relaterade inlägg:

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Laila maj 4, 2016 kl. 11:24

Det är så bra! Håret blir verkligen luftigt och fint.

Svara

2 Mikaela Bjerring maj 5, 2016 kl. 10:00

Visst blir det! 🙂

Svara

3 Emma maj 4, 2016 kl. 11:25

Det ska jag verkligen ta och prova! Tack för tipset. 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring maj 5, 2016 kl. 09:59

Varsågod! Låt mig gärna veta vad du tyckte.

Svara

5 Susanne april 4, 2017 kl. 13:14

Håret känns friskare 🙂

Svara

6 Mikaela Bjerring april 4, 2017 kl. 17:26

Visst gör det. Man känner verkligen hur man får bort beläggningar på håret som man fått av kalket i vattnet och kanske stylingprodukter.

Svara

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: