Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Fördelarna med att tvätta håret med bikarbonat

av | maj 1, 2016 | Blogg, Ekologiskt, Hårvård, Huskurer - Husmorstips, Naturlig skönhet, Recept Hår- och hudvård | 7 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Bikarbonat är ett naturligt ämne och ett helt fantastiskt universalmedel. Det kan användas till allt från matlagning, som miljövänlig rengöringsprodukt, för en rad olika huskurer så väl som till hud- och hårvård. Inte minst kan bikarbonat vara mycket effektivt för att få håret rent på djupet som gör det luftigt, lätthanterligt och glansigt.

Fördelarna med att tvätta håret med bikarbonat

Kort om bikarbonat

Bikarbonat är ett svagt alkaliskt ämne som finns naturligt i mark, hav, vattendrag och allt som växer. Även vår kropp producerar bikarbonat som bland annat bidrar till att reglera pH-nivån i saliv och magsaft. Det driver även ur koldioxiden ur kroppens vävnader som sedan förs vidare ut i blodflödet.

Bikarbonat är som nämnt bra för mycket och det finns en mängd husmorstips och huskurer som inkluderar bikarbonat. Se dock till att du använder en ren bikarbonat som garanterat är fri från aluminium och ämnad för matlagning eller hud- och hårvård. Här följer några tips om hur du använder bikarbonat för håret.

Rengör håret på djupet med bikarbonat

Höga nivåer av kalk i kranvattnet och/eller om du brukar använda stylingprpdukter kan göra att det byggs upp en beläggning med tiden. Håret känns då aldrig riktigt rent. Det blir livlöst, matt och svårare att få ordning på. Här kan bikarbonat vara effektivt för att ge håret en välbehövlig djuprengöring så att det blir riktigt rent, luftigt och lätthanterligt igen.

Ta ett par teskedar bikarbonat, eller mer om ditt hår är långt och tjockt och blanda med lika delar vatten. Blöt igenom håret ordentligt och massera in bikarbonatet i hår och hårbottnen. Man kan även använda sig av lika delar naturligt milt schampo och bikarbonat. Låt sedan verka under ett par minuter och skölj ur med vatten. Upprepa vid behov.

Eftersom bikarbonat är svagt alkaliskt så vill man återställa balansen i hår och hårbottnen med något som har ett surare pH-värde. Blanda 5 dl kallt vatten med 1/2 dl äppelcidervinäger och häll över håret och hårbotten som en sista sköljning. Det kommer även ge håret en fin glans. Har du behov av balsam så använder du det efteråt.

Bikarbonat vid grönt hår

Blont hår har en tendens att få en grönt ton när man badat i klorerat vatten. Här kan återigen bikarbonat vara din räddning. Gör samma sak. Tvätta håret med ett naturligt milt schampo blandat med bikarbonat och jobba upp ett lödder. Låt verka en stund innan du sköljer av. Blanda sedan även balsam med bikarbonat som du applicerar på längderna, kamma i genom med en grovtandad kam och låt verka en stund innan du sköljer av med vatten. Avsluta med äppelcidervinäger som nämnt ovan.

Bikarbonat som torrschampo

Du kanske är en av dom som föredrar att inte tvätta håret varje dag. Ibland kan det ju även vara så att tiden helt enkelt inte räcker till. Då kan bikarbonat återigen vara lösningen eftersom det kan fungera som ett torrschampo. Strö bikarbonat i hårbotten och kamma igenom håret.

 

Återförsäljare av bikarbonat ämnad för hud- och hårvård hittar du här

 

Relaterade inlägg:

 

7 Kommentarer

 1. Laila

  Det är så bra! Håret blir verkligen luftigt och fint.

  Svara
 2. Emma

  Det ska jag verkligen ta och prova! Tack för tipset. 🙂

  Svara
 3. Susanne

  Håret känns friskare 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Visst gör det. Man känner verkligen hur man får bort beläggningar på håret som man fått av kalket i vattnet och kanske stylingprodukter.

   Svara
 4. Ess

  Okej girl, upp till bevis min tur att testa!

  Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. Stoppa åldrande och se flera år yngre ut – med enkla husmorsknepen som alla kan göra - […] Steg för hälsa, Passion för hälsa, Healthy […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close