Bikarbonat hjälper dig bli av med mördarsniglar

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 18 april, 2016 · 6 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hushållsprodukter, Huskurer - Husmorstips

Mördarsniglar kan minst sagt vara en mardröm för dom som har trädgård, eftersom de älskar att smaska i sig grönsaker, blommor och andra växter. Ett riktigt effektivt, naturligt och miljövänligt medel för att bli av med dessa oinbjudna gäster är att använda sig av bikarbonat.

Bikarbonat hjälper dig bli av med mördarsniglar

Bikarbonat som medel mot mördarsniglar

Det finns många typer av bekämpningsmedel mot mördarsniglar, men tyvärr innehåller många av dom starka kemikalier och giftiga ämnen – något som kan skada både människor, djur och natur. Bikarbonat är däremot ofarligt, miljövänligt och extremt effektivt. Det är dessutom ekonomiskt, speciellt om du köper ren bikarbonat i storpack.

Att bikarbonat fungerar som ett effektivt medel för att bli av med mördarsniglar beror på att dom avskyr basiska ämnen. För att hålla dom borta från dina grödor så häller du ut en jämn linje bikarbonat runt de växter som du vill skydda. Du kan även blanda bikarbonat med vatten och spraya på dina grödor. Upprepa behandlingen regelbundet. Ett effektivt och enkelt sätt att hålla din trädgård invasionsfri.

Mördarsniglar även kallad spansk skogssnigel härstammar från Spanien och Portugal. Dessa sniglar kom till Sverige i mitten av 1970-talet, förmodligen med importerade växter. Fram till mitten av 80-talet så var mördarsniglar mycket sällsynt, men spridningen ökade därefter kraftigt. Snigelns livscykel är ettårig. Den är tvåkönad och varje snigel har förmågan att lägga 400 ägg under en säsong, vilket gör att den kan sprida sig väldigt snabbt. Mördarsnigeln kan ge sig på de flesta växter. Speciellt de med spröda, saftiga blad, samt vissa aromatiska växter och blommor. Bladgrönsaker, rotfrukter, frukter och bär har den också svårt att motstå.

Fler användningsområden av bikarbonat

Förutom att hålla mördarsniglar borta så har bikarbonat en mängd andra användningsområden i din trädgård. Till exempel så kan du kan strö bikarbonat på oönskat ogräs och mossa, vilket motverkar växten. Om du har problem med mögelsvamp i trädgården så kan du blanda 1 tsk bikarbonat per 4 l vatten och spreja på utsatta områden.

Återförsäljare av ren aluminiumfri bikarbonat i storpack hittar du här

Relaterade inlägg:

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Maria A april 21, 2016 kl. 20:12

Vilket bra tips! Dom var hemska förra året och det vill jag inte gå igenom igen. Har beställt bikarbonat nu så ska det ska bli spännande att prova.

Svara

2 Mikaela Bjerring april 22, 2016 kl. 15:07

Hoppas det blir bättre för dig i år nu då!

Svara

3 Tina april 22, 2016 kl. 15:24

Bikarbonat fungerar super bra! 🙂 Så det kan jag rekommendera starkt. Fungerar även mot andra insekter!

Svara

4 Mikaela Bjerring april 23, 2016 kl. 12:09

Härligt att du med har bra erfarenhet. 🙂

Svara

5 Birgitta maj 5, 2019 kl. 17:07

Har hört att man kan använda bikarbonat som gödsel till bl a tomater. Men kändes lite tvetydigt när jag läste att det tog död påmossa och annat oönskat gräs. Vad stämmer?

Svara

6 Mikaela Bjerring maj 6, 2019 kl. 21:32

Bikarbonat är alkaliskt så det gör pH-värdet mindre surt. Mossa trivs i lågt pH värde/sur jord, vilket gör bikarbonat till ett medel som kan vara effektivt för att rensa bort ogräs. Olika växter trivs i olika typer av jordar och olika pH-värde.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: