Forskning: Rätt näringsämnen kan minska ytliga blodkärl

by Mikaela Bjerring on 25 augusti, 2014 · 0 comments

in Anti-aging, Blogg, Forskning, Kost, Kosttillskott

Ytliga blodkärl och kärlbristningar, även kallat ådernät och spindelnät, drabbar både kvinnor och män, gamla som unga. Det är utvidgade, svaga blodkärl som ligger på ytan av huden.  En brittisk studie visar att man med rätt näringsämnen kan minska problemen och förebygga uppkomsten.

Ådernät och ytliga blodkärll
Kärlbristningar är inte farliga, men de kan orsaka svullnad och smärta när blodkärlen inte orkar pumpa tillbaka syrefattigt blod från benen. Det är små vener som är belägna nära hudytan. De är vanligtvis tunna – mindre än en mm i omkrets, och har normalt sett en röd eller blåaktig färg. De finns primärt i ansiktet eller på benen, men kan också förekomma på andra områden av kroppen.

Kärlbristningar orsakar ingen förhöjning av huden och det blir inga knölar eller andra ojämna partier. Det är det som särskiljer ytliga blodkärl från åderbråck. P.g.a sin ytliga placering påverkar dessutom inte kärlbristningar eller ådernät blodcirkulationen. De utgör därför i realiteten inte något medicinskt besvär eller någon hälsorisk utan är egentligen ett rent estetiskt besvär.

Studie

En studie (1) som gjordes i Storbritannien visade hur intag av av vissa näringsämnen i form av kosttillskott kan minska ådernät. Studien fick mycket uppmärksamhet i media. Tidigare har bara dyra medicinska ingrepp använts i behandlingen mot ådernät så som laser och injektioner. Dessa har effektivt kunnat behandla problemet, men inte behandla själva tendensen att utveckla ådernät. Studien pågick i 20 veckor och utfördes på 60 vuxna i åldern 40 till 70 år med

Kosttillskottet som användes i studien innehöll antioxidanter från blåbär, grönt te, vindruvor samt lutein och zeaxantin från ringblomma. Man använde samma test och mätmetoder som brukar tillämpas vid tester av solkrämer och anti-aging behandlingar. Efter 12 veckor såg man att huden hos de personer som ingick i försöksgruppen hade fått en naturlig solskyddsfaktor på (SPF) 10. Man såg även att huden hade blivit fastare, mer elastisk och att rynkornas djup minskat. Efter 20 veckor såg man även att ådernät (ytliga blodkärl) minskat med hela 50 procent och att solfaktorskyddet ökat till SPF15.

Frukter och bär som är mörkt blå, röda och lila till färgen som exempel blåbär, björnbär, hallon, svarta vinbär,och vindruvor, innehåller så kallade antocyanidiner. De tillhör familjen flavonoider och finns i skalet på olika bär och frukter där de skyddar deras känsliga DNA från skador orsakade av skadliga UV-strålar. De fungerar som antioxidanter och motverkar skador orsakade av fria radikaler. Dessutom hjälper de till att stärka huden genom att blockera de enzymer som bryter ner kollagen och elastin.

Kollagen är det protein i kroppen som ger blodkärl och andra vävnader dess styrka och spänst. Eftersom antocyanidiner blockerar de enzymer som bryter ner kollagen bidrar antocyanidiner till att kollagenet bevaras och detta stärker vävnader som är beroende av kollagen för sin struktur, till exempel blodkärl och huden.

Kosttillskott

Idag finns Colladeen derma plus som är ett kosttillskott utformat just för att minska ådernät och rynkor och förebygga dess uppkomst. Colladeen Deram Plus är innehåller en kombination av de näringsämnen som visade goda resultat i den brittiska studien och är idag ett storsäljande kosttillskott.

Colladeen derma plus kan du läsa mer om och köpa här

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR1. Christie, S., Barlow, A. et al. (eds.) (2012) Colladeen Study (LOTCOL I and II) Lamberts Healthcare Ltd.; Aspen Clinical Research, Maldon, Essex, Storbritannien

2. Åhlen, L. ”Naturens eget skydd mot skadliga UV-strålar.” Näringsmedicinsk Tidskrift (2012);6:10-15

3. Åhlen, L. ”Näringsämnen som skyddar mot solen och minskar rynkor och ådernät.” Hudterapeuten (2012);4:10-15

Spara

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: