– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Glutenfritt fröknäcke med zaatar är verkligen så gott. Det är knaprigt, fiberrikt och väldigt enkelt att göra. Passar lika bra på frukostbordet som ett tillbehör till soppan eller salladen. Inte minst är det fantastisk gott tillsammans med hummus.
Ingredienser för fröknäcke med zaatar:
- 2 dl sesamfrön
- 1 dl solroskärnor
- 1 dl linfrön
- 1/2 dl chiafrön
- 1 msk finmalet Psylliumfröskal (fiberhusk)
- 1 msk oregano
- 1 msk timjan
- 1 msk sumak
- 1/2 tsk havssalt
- 1 msk smakneutral kokosolja
- 2 dl kokhett vatten
(I det här receptet har jag blandat i kryddorna för zaatar i smeten. Om du vill ha receptet för zaatar att använda till något annat, så hittar du det längre ner i texten.)
Så här gör du fröknäcke med zaatar:
- Börja med att sätta ugnen på 150 °C.
- Mortla kryddorna: oregano, timjan, sumak och havssalt för att verkligen få fram smaken.
- Mät upp alla torra ingredienser för fröknäcket (inklusive kryddorna) i en skål och blanda om.
- Tillsätt oljan och det kokheta vattnet och rör om ordentligt.
- Låt smeten svälla i cirka 10 minuter.
- Bred ut smeten ett par millimeter tjockt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Det lättaste är att använda en kavel för att få ut smeten riktigt jämnt och tunt.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 60 minuter.
- Ta ut plåten från ugnen och dela fröknäcket i bitar och låt det svalna på ett galler. Skulle fröknäcket fortfarande vara lite mjukt, så sätter du tillbaka det i ugnen på gallret tills det är helt torrt och sprött, men sänk värmen till 50 grader.
Kryddblandningen Zaatar
Zaatar är en kryddblandning som används flitigt i många länder i Mellanöstern och finns i många olika varianter. Det klassiska sättet är att kombinera oregano, timjan, sumak, salt och rostade sesamfrön.
Sumak är ett rött bär med en fräsch och syrlig smak som man främst hittar som krydda mald till pulver eller flingor. Alla större matbutiker brukar ha den i sitt sortiment. Bäret innehåller en betydande mängd antioxidanter som olika polyfenoler, inklusive flavonoiden quercetin.
Zaatar är verkligen en riktigt god kryddblandning som kan användas till väldigt mycket. Sedvanligt används den främst för kött, yoghurtsåser och penslas på bröd. Den är även jättegod till grillade grönsaker, bönor, olika såser, marinader, dressingar och inte minst som salladskrydda.
Ingredienser för zaatar:
- 2 msk sesamfrön
- 1/2 tsk havssalt
- 2 msk oregano
- 2 msk timjan
- 2 msk sumak
- Olivolja för att göra en zaaterpasta
Gör så här:
- Rosta sesamfröna i en stekpanna under ett par minuter tills gyllenbruna.
- Mortla kryddorna: oregano, timjan, sumak och havssalt. Blanda sedan i de rostade sesamfröna och ta några tag till med morteln.
- Förvara din zaatar i en lufttät burk.
- Kryddblandningen kan användas torr eller blandas till en zaatarpasta genom att tillsätta olivolja.
Relaterade inlägg:
- Enkla jordnötsbollar på 4 ingredienser
- Recept för klassisk hummus
- Zucchini- och linsbiffar (veganskt recept)
- Näringsämnen att ha koll på som vegan och vegetarian
0 kommentarer