Grön matcha latte

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

by Mikaela Bjerring on 28 december, 2017 · 2 comments

in Blogg, Kost, Livsmedel, Recept, Sömnen, Stress, Vegansk / Vegetarisk kost

Att göra latte på grön matcha är enkelt och går snabbt att vispa ihop. Det tar inte många minuter och resultatet blir en fantastiskt näringsrik dryck som dessutom smakar väldigt gott.

Grön matcha latte

Detta behöver du (1 kopp):

Så här gör du:

Lägg 1 tsk matcha i en kopp och tillsätt 1/2 dl varmt vatten. Vispa med en lattevisp eller traditionell matchavisp så att pulvret löser sig och blir skummigt. Värm upp mjölken till ca 60-70 grader. Vispa upp mjölken och fyll upp koppen. Tillsätt lite sötning om du vill, men själv tycker jag det är lika gott utan.

Lite kort om grön matcha

Grön matcha har ingått i den japanska zen-buddistiska teceremonin ända sedan 1100-talet. Det är än idag ett livsmedel som är högt uppskattat och flitigt använt. Grön matcha är hela gröna teblad som torkats och därefter malts till ett fint pulver. Eftersom man inte silar bort tebladen vid tillredningen kan man ta del av allt det hälsosamma innehållet av tebladen utan att något går förlorat. När man odlar grön matcha så går odlingstekniken till lite annorlunda jämfört med vanlig teodling. De sista veckorna innan skörd skyddas tebuskarna från solens strålar för att öka innehållet av klorofyll. Det gör man för att få ett rikare näringsinnehåll. Bladen handplockas och ångbehandlas för att motverka oxidering. Därefter torkas bladen innan man maler dom till ett fint pulver.

Förutom det rika innehållet av klorofyll, är matcha sprängfyllt med antioxidanter, vitaminer, mineraler, aminosyror och andra näringsämnen. Det generösa innehållet av l-teanin gör att man känner sig lugn och avslappnad, man blir mer harmonisk samtidigt som man känner sig alert både fysiskt och mentalt. Grön matcha kan därför vara fantastiskt att dricka under dagen för att reducera stress, eller på kvällen för att varva ner och hitta lugn.

Matcha te är inte bara väldigt näringsrikt, det är dessutom riktigt gott. Förutom att göra matcha latte så kan du dricka matcha som te genom att bara tillsätta varmt vatten. Du kan även använda matcha-pulvret i smoothies och andra drycker eller i bakning och matlagning.

Återförsäljare av grön matcha hittar du här

Relaterade inlägg:

 

Spara

Spara

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Ann januari 15, 2018 kl. 22:33

Älskar matcha te, det är så gott!

Svara

2 Mikaela Bjerring januari 16, 2018 kl. 10:46

Visst är det gott! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: