Den nyttiga grönkålen

av | dec 26, 2017 | Hälsa, Kost & Näring | 2 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Grönkål är en fantastisk vintergrönsak fullspäckad med näring. Den kan ätas både rå och tillagad på en mängd olika sätt. Med sitt höga näringsvärde platsar den definitivt inom kategorin funktionell mat.

Den nyttiga grönkålen

Grönkål som livsmedel

Grönkål även kallad bladkål och kruskål, är en typ av kål som har mörkgröna krusiga blad på utdragna stänglar. Det är en vinterhärdig växt som trivs i kallare klimat. Det är även en relativt lättodlad grönsak. Den tål både kyla och snö och klarar temperaturer upp till 20 minusgrader. Det betyder att grönkål kan odlas hela vinterhalvåret och skördas efterhand som den ska ätas. I Skandinavien är högsäsongen för grönkål från ungefär oktober fram till februari.

Grönkålen var fram till medeltiden en av de vanligaste grönsakerna i Europa. Därefter fick den konkurrens med andra grönsaker. Under andra världskriget när det var brist på mat och hård ransonering var grönkål en viktig föda eftersom den är lätt att odla och mycket näringsrik. Sannolikt räddade den många från bristsjukdomar under den matfattiga krigsperioden.

Därefter bleknade åter grönkålens popularitet under industrialiseringens framfart och det är inte förrän på senare år som efterfrågan återigen växt. Anledningen är antagligen att hälsomedvetenheten ökat hos många. Fler sätter även högre värde på närproducerat, samt att grönkål fantastiskt är riktigt gott och kan tillredas på en mängd olika sätt.

Grönkålens imponerande näringsinnehåll

Grönkålen slår majoriteten av grönsaker på nyttigheter och har minst sagt ett imponerade näringsvärde (1) (2). Den innehåller bland annat rikligt med antioxidanter och en betydande mängd av vitaminerna C, A, B6 och K. Grönkål är mycket fiberrikt och har en kolhydrat till proteinkvot på cirka 3:1. Det innebär att den innehåller en betydande mängd protein jämfört med andra grönsaker. Den innehåller alla essentiella aminosyror plus nio andra icke-essentiella. Även om grönkålen är väldigt fettsnål så är det anmärkningsvärt att innehållet av omega-3 är större än omega-6, vilket inte många livsmedel har, med kvoten 0.3:1.

Grönkål är också en utmärkt källa för mineraler och då speciellt kalcium och kalium. Den innehåller mer kalcium per viktenhet än komjölk. Dessutom kan kroppen ta upp kalciumet från grönkål 25 % bättre än kalciumet i komjölk (3). På grund av det rika innehållet av klorofyll och att varje klorofyllmolekyl har en atom av magnesium är grönkål också en källa till mineralet.

Grönkål innehåller även en rad andra  näringsämnen som exempelvis indoler, isotiocynater, zeaxanthin, lutein, glukosinolater och sulforafan som på olika sätt fungerar som skyddande ämnen i kroppen. Genom att inkludera grönkål i sin kost kan man alltså få i sig mycket värdefull näring. Det finns även ekologiskt grönkålspulver att köpa som man kan använda i till exempel smoothies.

 

Källor och Referenser:

(1) Näringsvärdet av grönkål: http://matkalkyl.se/se-gronkal.php

(2) What are the health benefits of kale?: https://www.medicalnewstoday.com/articles/270435

(3) Heany R.P Weaver CM. ”Calcium absorption from kale.” Am J Clin Nutr. 1990 Apr;51(4):656-7.)

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

2 Kommentarer

  1. Anja

    Älskar grönkål, äter det någon gång varje vecka under säsongen.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst är det fantastiskt gott!

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...