– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Grönkål är en fantastisk vintergrönsak fullspäckad med näring. Den kan ätas både rå och tillagad på en mängd olika sätt. Med sitt höga näringsvärde platsar den definitivt inom kategorin funktionell mat.
Grönkål som livsmedel
Grönkål även kallad bladkål och kruskål, är en typ av kål som har mörkgröna krusiga blad på utdragna stänglar. Det är en vinterhärdig växt som trivs i kallare klimat. Det är även en relativt lättodlad grönsak. Den tål både kyla och snö och klarar temperaturer upp till 20 minusgrader. Det betyder att grönkål kan odlas hela vinterhalvåret och skördas efterhand som den ska ätas. I Skandinavien är högsäsongen för grönkål från ungefär oktober fram till februari.
Grönkålen var fram till medeltiden en av de vanligaste grönsakerna i Europa. Därefter fick den konkurrens med andra grönsaker. Under andra världskriget när det var brist på mat och hård ransonering var grönkål en viktig föda eftersom den är lätt att odla och mycket näringsrik. Sannolikt räddade den många från bristsjukdomar under den matfattiga krigsperioden.
Därefter bleknade åter grönkålens popularitet under industrialiseringens framfart och det är inte förrän på senare år som efterfrågan återigen växt. Anledningen är antagligen att hälsomedvetenheten ökat hos många. Fler sätter även högre värde på närproducerat, samt att grönkål fantastiskt är riktigt gott och kan tillredas på en mängd olika sätt.
Grönkålens imponerande näringsinnehåll
Grönkålen slår majoriteten av grönsaker på nyttigheter och har minst sagt ett imponerade näringsvärde (1) (2). Den innehåller bland annat rikligt med antioxidanter och en betydande mängd av vitaminerna C, A, B6 och K. Grönkål är mycket fiberrikt och har en kolhydrat till proteinkvot på cirka 3:1. Det innebär att den innehåller en betydande mängd protein jämfört med andra grönsaker. Den innehåller alla essentiella aminosyror plus nio andra icke-essentiella. Även om grönkålen är väldigt fettsnål så är det anmärkningsvärt att innehållet av omega-3 är större än omega-6, vilket inte många livsmedel har, med kvoten 0.3:1.
Grönkål är också en utmärkt källa för mineraler och då speciellt kalcium och kalium. Den innehåller mer kalcium per viktenhet än komjölk. Dessutom kan kroppen ta upp kalciumet från grönkål 25 % bättre än kalciumet i komjölk (3). På grund av det rika innehållet av klorofyll och att varje klorofyllmolekyl har en atom av magnesium är grönkål också en källa till mineralet.
Grönkål innehåller även en rad andra näringsämnen som exempelvis indoler, isotiocynater, zeaxanthin, lutein, glukosinolater och sulforafan som på olika sätt fungerar som skyddande ämnen i kroppen. Genom att inkludera grönkål i sin kost kan man alltså få i sig mycket värdefull näring. Det finns även ekologiskt grönkålspulver att köpa som man kan använda i till exempel smoothies.
Källor och Referenser:
(1) Näringsvärdet av grönkål: http://matkalkyl.se/se-gronkal.php
(2) What are the health benefits of kale?: https://www.medicalnewstoday.com/articles/270435
(3) Heany R.P Weaver CM. ”Calcium absorption from kale.” Am J Clin Nutr. 1990 Apr;51(4):656-7.)
Älskar grönkål, äter det någon gång varje vecka under säsongen.
Visst är det fantastiskt gott!