Grönkålssoppa med röda linser

av | jan 10, 2023 | Hälsa, Lunch - Middag, Recept - Vegetariskt & glutenfritt | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Grönkålssoppa med röda linser är en av mina absolut favoritsoppor. Dels älskar jag grönkål i alla dess former och sen blir den så smakrik. Dom röda linserna gör även soppan matigare och mer proteinrik. En riktigt god och värmande soppa som dessutom är enkel att göra.

Grönkålssoppa med röda linser

Ingredienser för grönkålssoppa med röda linser:

Så här gör du:

  1. Hacka den gula löken, vitlöksklyftorna och grönkålen. Soppan kommer att mixas, så du behöver inte vara supernoga med att hacka grönsakerna fint.
  2. Skölj dom röda linserna i ett sil och låt dom rinna av.
  3. Fräs löken i en kastrull med lite olja tills den börjar mjukna.
  4. Tillsätt vitlöken och grönkålen och fräs i några minuter till.
  5. Häll på vattnet, tillsätt buljongen, muskotnöt och dom röda linserna.
  6. Rör om och låt koka i cirka 20 minuter.
  7. Mixa soppan med hjälp av en stavmixer och tillsätt havregrädden. Om soppan känns för tjock så kan du tillsätta lite kokande vatten.
  8. Låt soppan koka på svag värme i ytterliga 5 minuter och smaka av med salt och peppar.
Recept för grönkålssoppa med röda linser

Kort om grönkål

Grönkål (Brassica oleracea var. sabellica) tillhör familjen kålväxter. Det är en cruciferous grönsak som är nära besläktad med andra sorters bladkål, samt vitkål, rödkål, broccoli, blomkål och brysselkål.

Det är en relativt lättodlad grönsak och en vinterhärdig växt som trivs i kallare klimat. Den tål både snö och kyla och klarar temperaturer upp till 20 minusgrader. 

Grönkål är rik på fibrer och innehåller en lång rad vitaminer och mineraler. Speciellt rik är den på vitaminerna C, K och A (1). Den innehåller även generöst med antioxidanter i form av flavonoider och polyfenoler (2).

Det finns många olika sorters grönkål. Bladen kan vara gröna eller lila, släta eller krusiga. Den vanligaste typen av grönkål är den med krusiga blad som även kallas kruskål.

Grönkål har sitt ursprung i östra Medelhavsområdet och Anatolien, där den odlats som mat senast 2000 f.Kr (3). Kål med krusblad fanns redan i Grekland runt 300 f.Kr tillsammans med andra plattbladiga sorter. Dessa former av grönkål som av romarna kallades Sabellian, anses vara förfäder till modern grönkål. Den tidigaste registreringen av kål i Västeuropa är från 1200-talet (3). Först på 1800-talet introducerade ryska handlare grönkål till Kanada och USA. Om du vill läsa mer om grönkål så kan du göra det i inlägget ”Den nyttiga grönkålen”.

Vegansk grönkålssoppa recept

 

Källor och referenser:

(1) Livsmedelsverket livmedelsdatabas för näringsinnehåll (version 2022-05-24): https://www7.slv.se/SokNaringsinnehall/Home/FoodDetails/337?sokord=gr%C3%B6nk%C3%A5l&soktyp=1&kategoriId=

(2) Improving the Health-Benefits of Kales (Brassica oleracea L. var. acephala DC) through the Application of Controlled Abiotic Stresses: A Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8706317/

(3) Perry, Leonard. ”Interesting cool crops”. University of Vermont Extension, Department of Plant and Soil Science. https://web.archive.org/web/20220619121044/https://pss.uvm.edu/ppp/articles/cabbage.html

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

6 Kommentarer

  1. Eva A.

    Det är ju bara så gott med grönkålssoppa. 🙂

    Svara
  2. Anne

    Mums! Tack för tipset med att tillsätta röda linser, det ska jag prova. <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du uppskatta tipset. 🙂

  3. A.W

    Håller med om att grönkål är fantastiskt gott. Jag provade receptet som du la ut för grönkålspesto och den blev så bra. Kommer att göra den ofta framöver och ska göra soppan med.

    Önskar dig en fin dag!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du tyckte om grönkålspeston. 🙂

      Tack detsamma!

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...