Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Matig grönkålssallad med senapsdressing & valnötter

av | nov 5, 2022 | Kost & Näring, Lunch - Middag, Recept - Vegetariskt & glutenfritt | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Grönkål är verkligen en fantastisk grönsak. Den kan tillagas på en mängd olika sätt och är även riktigt god att äta rå. Här följer ett recept för en matig grönkålssallad med senapsdressing och valnötter. En smakrik och fräsch sallad som passar som tillbehör till väldigt mycket.

Matig grönkålssallad med senapsdressing och valnötter

Ingredienser för grönkålssallad (4-6 portioner):

  • 5 dl hackad grönkål
  • 2 st tomater
  • Cirka 2 dm purjolök
  • 1 dl finhackad färsk bladpersilja
  • 2 dl kokt quinoa
  • 1 dl grovt hackade valnötter

Senapsdressing:

Gör så här:

  1. Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen, men ta av den någon minut innan. Häll upp den kokta quinoan i en skål och låt den svalna helt.
  2. Tvätta alla grönsaker noga och låt dom rinna av ordentligt.
  3. Skär bort dom grova stammarna på grönkålen och hacka grönkålsbladen. Massera/krama sedan grönkålen med händerna så att fibrerna bryts upp. Det ger grönkålen en mjukare konsistens, vilket ger den en bättre textur när den används rå som sallad.
  4. Finhacka persiljan, tomaterna och purjolöken och grovhacka valnötterma.
  5. Blanda ihop dressingen. Mätt upp olivolja/hampafröolja, citronsaft och dijonsenap och mixa ihop till en dressing. Tillsätt havssalt och svartpeppar efter tycke.
  6. Lägg alla grönsaker, quinoan och de hackande valnötterna i en skål. Häll över dressingen och blanda ihop. Smaka av med salt och peppar.
  7. Låt salladen gärna stå till sig en stund innan servering. Den håller bra i kylen i minst 3 dagar.
Grönkålssallad recept

Kort om grönkål

Grönkål som även kallas för kruskål och bladkål är en relativt lättodlad växt. Den trivs bra i kallare klimat och klarar temperaturer upp till 20 minusgrader. Det gör den till en fantastiskt bra vintergrönsak. I Skandinavien är högsäsongen för grönkål från ungefär oktober fram till februari.

Näringsvärdet för grönkål är imponerande. Den innehåller bland annat B-vitaminer, K-vitamin, folsyra, E-vitamin, C-vitamin, betakaroten samt zeaxanthin och lutein. Grönkål är också en utmärkt källa för mineraler och då speciellt kalcium och magnesium. Faktum är att den innehåller mer kalcium per viktenhet än komjölk. Man hittar även järn i en mängd som är värd att nämnas.

Grönkål är också en mycket bra källa till fibrer och har en kolhydrat till proteinkvot på cirka 3:1. Det innebär att den innehåller betydligt mer protein jämfört med andra grönsaker. Här ingår samtliga essentiella aminosyror plus nio andra icke-essentiella. 

Även om grönkålen är väldigt fettsnål så är det anmärkningsvärt att innehållet av omega-3 är större än omega-6, vilket inte många livsmedel har, med kvoten 0.3:1. Det kan dock inte ses som någon bra kostkälla till omega-3 eftersom fettinnehållet är så lågt.

Grönkål innehåller även en rad andra näringsämnen som exempelvis indoler, isotiocynater, glukosinolater och sulforafan som på olika sätt fungerar skyddande.

Matig grönkålssallad

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. A.N

    Ser jättegott ut, Grönkål är verkligen så gott.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst är det gott. Älskar själv grönkål i alla dess former. 🙂

  2. Mia. L

    Ser så gott ut, denna salladen måste jag prova. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du vill göra den. 🙂

  3. Amanda

    Älskar grönkål! Tack för receptet ska göras i veckan. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst är det så gott med grönkål. Kul att du ska göra salladen i veckan. <3

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close