– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Bodystore.com –
Det finns många alternativ av hälsosammare sötning som kan ersätta vitt socker. Här följer några exempel som inte bara ger en god sötma, utan som även bidrar med värdefull näring, mindre kolhydrater och betydligt lägre GI än vitt socker.
Hälsosammare sötning
Det är verkligen en djungel när det kommer till alternativ av sötning. I dag finns det otroligt många produkter att välja mellan och det är inte alltid lätta att hitta rätt. Här tänkte jag därför tipsa om några alternativ som är hälsosammare än vitt raffinerat socker.
Även om man ser till att använda hälsosammare sötning så ska man fortfarande inte överdriva intaget. Har du ett starkt sockerbegär så försök istället att vänja dig av med det. Sött är något som man kan äta lite av, inte mängder av varje dag.
Mesquite
Mesquiteträdet ingår i familjen ärtväxter som tillhör släktet Prosopis. Det är trädets frökapslar som mals ner till ett pulver som sedan används för sötning och smaksättning. Mesquite kommer ursprungligen från norra Peru och har använts traditionellt av indianerna väldigt länge både som mat och medicin.
Raw mesquitepulver är varsamt behandlat och råtorkat under 40 grader. Pulvret har en naturlig god sötma med en smak som påminner om kola. Mesquite är bland annat rikt på fibrer, protein och mineraler som kalcium, kalium, magnesium och zink. Det har ett lågt GI-värde på cirka 25 och innehåller 25-30 % kostfibrer, vilket hjälper till att hålla blodsockret stabilt. Mesquitepulvret kan enkelt blandas ner i till exempel smoothies eller användas för bakning.
Här hittar du återförsäljare av: Mesquitepulver
Yaconpulver/Yaconsirap
Yacon som även kallas för peruanskt jordäpple växer i Anderna från Ecuador till Argentina. Den är släkt med både solros och jordärtskocka och har använts som mat i Sydamerika i minst 1 500 år. Det är växtens rötter som man gör yaconpulver och yaconsirap av.
Den söta smaken kommer från att roten innehåller närmare 50 % fruktooligosackarider (FOS). Det är en typ av kostfibrer som består av polysackarider som är komplexa kolhydrater. Till skillnad från andra sockerarter så bryts dessa inte ner i matsmältningssystemet utan når tjocktarmen i intakt form. I tarmen fungerar FOS som prebiotika som matar de goda tarmbakterierna, vilket främjar en balanserad tarmflora. Det har därmed ett mycket lågt GI-värde och bidrar till att hålla blodsockret stabilt. Yaconpulver och yaconsirap lämpar sig därför även för diabetiker.
Genom kallpressning av yaconrötterna får man fram sirap och yaconpulver görs av torkade rötter som mals till ett fint pulver. Yacon är naturligt rikt på antioxidanter och har en smak som kan liknas till karamell. Perfekt för bakning, raw food desserter, smoothies eller närhelst du vill söta. Yaconpulver kan ersätta vitt socker med samma mängd.
Här hittar du återförsäljare av: Yaconsirap
Lucuma
Lucuma även känd som ”Inkas guld” är en gul-orange exotisk frukt från Sydamerika. Den växer i subtropiska områden i Anderna, främst i Chile, Peru och Ecuador. Frukten torkas och mals till ett pulver och är ett fantastiskt alternativ för både smaksättning och sötning.
Lucuma är inte bara ett bra alternativ för hälsosammare sötning, det är även en riktig superfood. Den innehåller generöst med fibrer, antioxidanter, B-vitaminer och mineraler. Dessutom har lucuma ett lågt GI-värde på cirka 25, vilket betyder att det är ett bra val av sötning för att hålla blodsockret stabilt. Lucumapulver har en söt-syrlig smak som är väldigt uppskattad. Perfekt för bakning, att strö över gröten, yoghurten eller vid andra tillfällen du vill söta. Den gör sig fantastiskt bra tillsammans med choklad.
Här hittar du återförsäljare av: Lucumapulver
Kokossocker/kokossirap
Av den söta nektarn från kokospalmens blommor tillverkas kokossocker och kokossirap. Den färska nektarn tappas från blommorna, värms upp under relativt kort tid och reduceras därefter till rätt konsistens. För att göra kokossocker torkas sirapen så den kristalliseras.
Kokossocker/kokossirap har ett GI-värde på cirka 35, medan vitt socker har ett GI-värde på runt 97. Det betyder att blodsockret inte höjs lika mycket av kokossocker/kokossirap som av vitt socker. Fruktoshalten ligger runt 30 % jämfört med 50 % i vitt socker. Kokossocker/kokossirap innehåller även inulin som är en fiber som gynnar tillväxten av goda tarmbakterier. Inulin bidrar också till en långsam glukosabsorption som håller glukosnivåerna under kontroll vilket bidrar till bättre blodsockerbalans.
Kokossocker/kokossirap innehåller näringsämnen som B-vitaminer och en betydande mängd mineraler som järn, kalium, magnesium och zink. Smaken av kokososcker påminner om farin och kan ersätta vanligt socker rakt av i typ alla recept eftersom det är ungefär lika sött.
Här hittar du återförsäljare av: Kokossocker och Kokossirap
Dadlar/dadelsocker
Dadlar är mycket fiberrika och innehåller en del mineraler, inklusive en betydande mängd kalium. De är även rika på antioxidanter som flavonoider och karotenoider. Sockerarterna i dadlar är främst glukos och fruktos, tillsammans med små mängder sackaros och maltos. GI-värdet för dadlar ligger runt 42 och fruktoshalten runt 30 %.
Dadelsocker är urkärnade och torkade dadlar som sedan malts till ett pulver. Det är alltså en helt naturligt och oraffinerad produkt. Dadelsocker har en god sötma som passar bra för bakning, desserter, strö över gröten, eller vid andra tillfällen man vill söta.
Här hittar du återförsäljare av: Ekologiska dadlar och Dadelsocker
Björksocker
Björksocker (xylitol) är en sockeralkohol som främst utvinns från saven och flis från björk eller bokträd. Det innehåller 40 % mindre kalorier än vanligt socker, 75 % mindre kolhydrater och har ett GI-värde runt 7. Björksocker säljs i ströform, har en smak som påminner om vitt socker och är ungefär lika sött. Det är därför enkelt att ersätta vitt socker mot björksocker med samma mängd.
Björksocker är även bra för tänderna och motverkar syreangrepp. Det används därför ofta i sockerfria tuggummin och tandkrämer. Det behövs inte heller insulin för omsättningen, vilket gör det till en bra form av sötning för diabetiker. Det är även ett bra alternativ för dom som äter LCHF. Större mängder kan dock ha en laxerande effekt, så överdriv inte intaget.
Här hittar du återförsäljare av: Björksocker
Relaterade inlägg:
- Raw cheesecake med sommarbär
- Nyttigare variant av chokladbollar
- Därför är bittra örter bra för magen
- Antiinflammatorisk kost (IFD-kost)
Hej! Tack för tips. Jag brukar inte äta så mycket sött, men yaconsirap och dadlar är mina favoriter <3
Trevligt att du uppskattade inlägget Marie. 🙂
Så glad att jag hittade till din fina sida! Så mycket intressant.
Hälsningar,
Eva
Tack! Så trevligt att du hittade hit Eva. 🙂