– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Här följer ett recept för en riktigt krämig och god raw cheesecake med en rik smak av bär. Vegan, glutenfri och utan vitt socker. En ljuvlig dessert som är en fröjd för både ögat och smaklökarna.
Att baka raw tycker jag själv är fantastiskt fräscht och roligt. Det är även rätt så svårt att misslyckas med, eftersom det inte krävs någon gräddning. Ju kraftigare mixer/matberedare du har, desto snabbare går det att få fyllningen riktigt slät och krämig. Skulle du inte ha tillgång till färska bär så går frysta lika bra. Se bara till att tina dom först.
Ingredienser till botten:
- 4 dl mandelmjöl
- 2 dl valnötter (blötlagda i 5 timmar)
- 12 dadlar
- 1/2 tsk mald kanel
- 1/2 tsk mald kardemumma
- 2 krm mald ingefära
- 2 krm fint havssalt
Ingredienser till fyllningen:
- 4 dl cashewnötter (blötlagda i 4 timmar)
- 5 dl sommarbär (till exempel: hallon, blåbär, jordgubbar röda- eller svarta vinbär)
- 250 ml vispbar kokosgrädde (kylskåpskall)
- 1/2 dl kallpressad kokosolja
- 1/2-1 dl kokossirap eller fibersirap (börja med 1/2 dl och smaka av)
- Saften och zesten av en citron
- 1 krm havssalt
Förberedelser:
Börja med att blötlägga nötterna. Lägg valnötterna och cashewnötterna i två separata skålar. Fyll på med vatten så att nötterna täcks och tillsätt lite havssalt. Efter 4 timmar (cashewnötterna) och 5 timmar (valnötterna) sköljer du av dom i kallt vatten och låter dom rinna av ordentligt.
Förbered en springform genom att klipp ut ett bakplåtspapper i en cirkelform som täcker botten. Storleken på den formen som jag använde är 20 cm i diameter, men vilken storlek som helst går bra. Ju mindre form ju högre kaka.
Bottnen:
Mät upp alla ingredienser för botten i en mixer/matberedare och mixa tills du fått en deg som håller ihop bra. Lägg över degen i formen och bred ut den i ett jämnt lager. Ta hjälp av händerna för platta ut den ordentligt.
Fyllning:
- Om din kokosolja är i fast form så kan du ställa burken i en skål med varmt vatten från kranen så oljan blir flytande. Kokosoljan smälter vid 25 grader och du vill bara ha den flytande inte uppvärmd.
- Vispa upp kokosgrädden tills den är riktigt fast och ställ in i kylen så länge. Observera att inte alla märken går att vispa så se till att du väljer en vispbar. Du vill även ha den kylskåpskall när du vispar annars kommer du inte få upp den fluffig och fast. Om kokosgrädden är för lös kommer inte fyllningen få rätt konsistens.
- Mixa de blötlagda cashewnötterna tills du fått en slät kräm.
- Tillsätt bären till cashewkrämen och mixa igen tills helt slät.
- Tillsätt övriga ingredienser: sirapen, saften och zesten av en citron, havssaltet, kokosoljan, kokosgrädden och mixa tills allt blandats väl.
- Smaka av om den är söt nog och justera sötman om nödvändigt. Om bären du använder är riktigt söta så tycker jag själv att det räcker med 1/2 dl sirap, men gå efter dina egna preferenser. Häll fyllningen över botten i formen i ett jämnt lager. Täck över formen med något och ställ in i kylen. Låt den stå kallt i minst 8 timmar så den hinner sätta sig.
Servering: Ta ut din cheesecake direkt innan servering och dekorera med bär eller vad du behagar. Skulle den vara lite lös i konsistensen så kan du sätta in den i frysen 1/2-1 timme innan servering. Den håller sig bra i kylskåp i cirka en vecka och går även bra att frysa i bitar.
Tack för receptet! Den ska göras i sommar. 🙂
Varsågod och vad roligt att du vill göra den. 🙂
Ser helt otroligt god ut och så somrig. Den ska jag göra till midsommar. Tack för tipset och receptet.
Kram
Tack och vad roligt att du ska göra den till midsommar. 🙂
Men oj så gott! 🙂 Den måste jag prova!
Så trevligt att höra att du vill göra den. 🙂
Wow! Mums så gott. 🙂
Supergod! 🙂