– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Här följer ett recept för alla marsipanälskare! Den här varianten av marsipanbröd är gjord av vegansk marsipan, utan raffinerat socker som sedan doppats i mörk choklad och hackad mandel.
Detta behöver du (cirka 8 st):
- 2 1/2 dl mandelmjöl
- 1/4 dl kokossirap
- 1 msk kallpressad kokosolja
- Cirka 1 msk vatten
- 1 krm bittermandelolja
- 60 gram mörk choklad (Jag använde Reneé Voltaire mörka kokoschoklad)
- Hackad mandel för garnering
Så här gör du:
- Blanda ihop mandelmjöl, kokossirap, kokosolja, vatten och bittermandelolja till en mandelmassa. Se till att du jobbar ihop den tills den blir riktigt smidig. Det lättaste är att använda händerna. Upplever du att den känns för torr så kan du tillsätta lite mer vatten.
- Dela upp mandelmassan i 8 lika stora delar och forma till små bröd.
- Smält chokladen i ett vattenbad. Det gör du genom att koka upp en halvfull kastrull med vatten. Ta därefter bort kastrullen från värmen. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en värmetålig skål. Sänk ner skålen i kastrullen med hett vatten och låt chokladen smälta. Rör om lite då och då, men var försiktig så du inte stänker ner vatten i chokladen för då blir den gryning och svår att jobba med.
- När chokladen har smält tar du bort skålen från vattenbadet.
- Doppa dina marsipanbröd i chokladen med hjälp av två teskedar och lägg dom på en tallrik. Garnera med hackad mandel och låt dom stelna i kylen.
Kort om kokossirap
Kokossirap tillverkas av nektarn från kokospalmens blommor. Nektarn värms upp under relativt kort tid och reduceras därefter till rätt konsistens. Smaken påminner lite om farin.
GI-värdet för kokossirap ligger runt 35, medan vitt socker har ett GI-värde på runt 97. Det betyder att blodsockret inte höjs lika mycket av kokossirap som av vitt socker. Fruktoshalten ligger runt 30 % jämfört med 50 % i vitt socker. Kokossirap innehåller även näringsämnen som B-vitaminer och en betydande mängd mineraler som kalium, järn, magnesium och zink.
I kokossirap hittar man även inulin, en fiber som fungerar som mat till de nyttiga tarmbakterierna, vilket gynnar tarmfloran. Inulin gör även att glukosabsorption blir långsammare, som gör att blodsockret inte påverkas lika mycket som av vitt socker.
Jag är så dålig på att baka, men dessa kan jag nog inte misslyckas med. 🙂
Nej, de är enkla att göra. 🙂
Mums! Älskar marsipan. 🙂 Var hittar jag fibersirap?
Visst är det gott! Du hittar länk till vart du kan köpa fibersirap i listan på ingredienser.
Tack för all inspiration och fina recept! Dessa skall provas. 🙂
Tack för uppskattningen! 🙂
Ser verkligen goda ut! 🙂
Tack! 🙂 Riktigt goda.