Huskur: Behandla din gikt med äppelcidervinäger

by Mikaela Bjerring on 28 juli, 2014 · 5 comments

in Blogg, Hälsa, Huskurer - Husmorstips, Kost, Livsmedel, Sjukdomar - Symtom

Jag har innan skrivit om hur effektivt äppelcidervinäger och kokosolja är för att ta död på huvudlöss och även hur den kan bidra till en välfungerande matsmältning och förbränning. Här följer en traditionell huskur om hur du kan behandla din gikt med äppelcidervinäger.

Äpplecidervinäger kan bota gikt

Gikt är en inflammation i leden som ofta drabbar stortåns inre led, men även fotlederna, handlederna, hälarna och armbågarna kan bli drabbas. Inflammationen beror på att man har för hög urinsyra i blodet vilket bildar kristaller av urinsyra i lederna. Att urinsyran ökar kan bero på ett lång rad orsaker, men några vanliga är om man går upp i vikt, äter mycket proteinrik mat eller tar urindrivande medel.

Behandla gikt med äppelcidervinäger

Att använda sig av äppelcidervinäger för att behandla gikt är en gammal huskur. Du kan både dricka vinägern och använda som kompress eller i bad för att behandla inflammationen.

Dryck

Blanda två teskedar äppelcidervinäger och 2 teskedar honung i ett stort glas vatten och drick 3 gånger dagligen 15 minuter innan dina huvudmåltider. (Denna dryck främjar även en god matsmältning). För dig som tycker äppelcidervinäger är olidligt att dricka så finns det alternativet äppelcidervinäger i kapslar.

Kompress – bad

Gör en kompress att lägga över det drabbade området. Börja med att doppa kompressen i äppelcidervinäger och fäst den sedan runt området du vill behandla och låt sitta kvar en stund (minst 30 min). Alternativt så kan du göra ett bad genom att blanda 1 del äppelcidervinäger med 3 delar varmt vatten och därefter låta det behandlingsområde ligga i badet i minst 15 minuter.

Detta är ett traditionellt huskurs-tips och det finns inget direkt vetenskapligt som styrker att det fungerar, men Dr Angus Peters vid University of Edinburgh’s Arthritis Research Institute har lett forskning som drog slutsatsen att en daglig dos av äppelcidervinäger och honung minskar artritsmärta med 90%.

Läs mer om gikt

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 5 comments… read them below or add one }

1 Camilla S augusti 1, 2014 kl. 09:25

Detta ska jag sprida vidare! Vet flera personer i min omgivning som har gikt och tycker det är riktigt plågsamt.

Svara

2 Rickard juli 6, 2017 kl. 20:57

Jag hoppas vid gud att det funkar sitter och seriöst överväger om jag ska hugga av fotsatan

Svara

3 Mikaela Bjerring juli 7, 2017 kl. 08:25

Ja, gikt är inte trevligt. Förrutom att använda dig av äppelcidervinäger så undvik livsmedel rika på puriner och ät en antiflammatorisk kost med mycket grönt. Glöm inte att dricka rikligt med vatten. Alkohol kan förvärra problemen.

Svara

4 Ewa Hultin december 2, 2017 kl. 14:37

Jag har nyligen haft en h-e tå fotgikt kan vi kalla det.Har även utvecklat yogis på tummen och fingrars knogar…
Konstigt att vårdcentralens läkare inte känner till Att man inte ska ge Allopurinol när man har en atack? Nu åkte jag på en ny utlösande gikthistoria bara för det!? Blir vansinnig!!
Ska nu inhandlakörsbärssaft !!
Även pröva äppelcider !!!

Svara

5 Mikaela Bjerring december 2, 2017 kl. 15:16

Förstår verkligen att det måste vara riktigt jobbigt! Hoppas du lyckas att få bukt med det.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: