Äppelcidervinäger kan ge bättre insulinkänslighet

by Mikaela Bjerring on 16 mars, 2017 · 8 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

in Blogg, Forskning, Hälsa, Livsmedel, Sjukdomar - Symtom

Äppelcidervinäger är uppskattad av många anledningar och har använts för att främja hälsan på en mängd olika sätt genom tiderna. Enligt ett flertal studier så kan en av de bästa egenskaperna av äppelcidervinäger vara dess förmåga att bidra till ett jämnare blodsocker och bättre insulinkänslighet.

Så kan äppelcidervinäger påverkar blodsockret enligt studier

Personer med typ-2 diabetes kan genom att inkludera äppelcidervinäger i sin kost hålla blodsockret på en jämnare nivå enligt en mängd studier. Förhöjt blodsocker kan också vara ett problem hos personer som inte har diabetes. Det kan även vara en bidragande orsak till kroniska sjukdomar och gör att man åldras snabbare (1). Det är därför intressant för alla att hålla ett så jämnt blodsocker som möjligt.

En studie (2) som publicerades i tidskriften Diabetes Care visade att äppelcidervinäger kan förbättra insulinkänsligheten med 19-34 procent när det intas i samband med en kolhydratrik måltid. Att drick äppelcidervinäger blandat med vatten innan man går och lägger sig kan även vara effektivt för att hålla blodsockernivåerna stabila under natten.

Vid en annan studie som också publicerades i Diabetes Care (3) ville man även här se hur insulinresistenta personer påverkades av att dricka äppelcidervinäger innan en måltid. Man observerade att de personer som druckit äppelcidervinäger innan maten hade bättre insulinkänslighet och bättre insulinnivåer än kontrollgruppen.

Ytterligare en studie som utfördes av forskare vid Lunds universitet som publicerades i tidskriften European Journal of Clinical Nutrition (4) visade att man får ett jämnare näringsupptag och blodsocker om man intar äppelcidervinäger en stund före måltid. Man såg att tömningshastigheten sänktes med hela 35 procent under en och en halv timme när den intogs med en kolhydratrik kost.

Magen och tarmen mår bra av äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger innehåller ättiksyra som kan hjälpa till med att döda patogener och dåliga tarmbakterier. Samtidigt gynnar vinägern en bra bakterieflora och bidrar till en bättre fungerande mage och tarm. Det finns även studier som visar på att äppelcidervinäger förhindrar tillväxten av bakterier som e. coli (4).

Att inkludera äppelcidervinäger i sin kost

Man kan med fördel inta 1-2 msk äppelcidervinäger blandat med vatten innan varje huvudmåltid för att få bättre insulinkänslighet. Ett jämnare blodsocker minskar även sötsuget och småätandet. Det bästa är så klart att man även undviker socker och för mycket snabba kolhydrater.

Den äppelcidervinäger som man vill använda är ofiltrerad och opastöriserad som innehåller ”mamman”. ”Mamman” (The Mother) är det grumliga i vinägern. Det är strängliknande proteinmolekyler, enzymer och mineraler som vanlig klar äppelcidervinäger inte har på grund av filtrering och pastörisering. Det är egentligen ”mamman” som utgör den hälsosammaste delen av äppelcidervinägern. Exempel på en bra sort är Bragg ekologiska äppelcidervinäger.

Återförsäljare av ofiltrerad och opastöriserad äppelcidervinäger hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR



(1) Hellmiss M. Naturligt frisk med äppelcidervinäger. Wahlström och Widstrand 1999.

(2) American diabetes association: Vinegar Improves Insulin Sensitivity to a High-Carbohydrate Meal in Subjects With Insulin Resistance or Type 2 Diabetes: http://care.diabetesjournals.org/content/27/1/281.long

(3) Effect of neutralized and native vinegar on blood glucose and acetate responses to a mixed meal in healthy subjects: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7796781

(4) äppelcidervinäger i samband med kolhydratsrik kost ökar mättnadskänslan enligt studie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16015276

Ebihara K, Nakajima A: Effect of acetic acid and vinegar on blood glucose and insulin responses to orally administered sucrose and starch. Agric Biol Chem 52:1311–1312, 1988

Matsuda M, DeFronzo RA: Insulin sensitivity indices obtained from oral glucose tolerance testing. Diabetes Care 22:1462–1470, 1999

Ogawa N, Satsu H, Watanabe H, Fukaya M, Tsukamoto Y, Miyamoto Y, Shimizu M: Acetic acid suppresses the increase in disaccharidase activity that occurs during culture of Caco-2 cells. J Nut 130:507–513, 2000

Fushimi T, Tayama K, Fukaya M, Kitakoshi K, Nakai N, Tsukamoto Y, Sato Y: Acetic acid feeding enhances glycogen repletion in liver and skeletal muscle of rats. J Nutr 131:1973–1977, 2001

 

»crosslinked«



Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 8 comments… read them below or add one }

1 Maria mars 26, 2017 kl. 11:08

Äppelcidervinäger är verkligen bra för mycket. Ekonomiskt sätt att få bättre syra-basbalans och mycket mer.

Svara

2 Mikaela Bjerring mars 26, 2017 kl. 21:23

Ja det är ett fantastiskt livsmedel.

Svara

3 Kevin mars 28, 2017 kl. 16:19

Tack för tipset!

Svara

4 Mikaela Bjerring mars 28, 2017 kl. 21:23

Varsågod! 🙂

Svara

5 Ingrid mars 26, 2018 kl. 10:26

Tar 1 msk äppelcidervinäger blandat med vatten innan middag varje dag. Känner hur min mage både blir lugnare och fungerar bättre.

Svara

6 Mikaela Bjerring mars 26, 2018 kl. 10:33

Underbart Ingrid!

Svara

7 Lena mars 31, 2018 kl. 12:37

Äppelcidervinäger för gott för magen!

Svara

8 Mikaela Bjerring mars 31, 2018 kl. 12:42

Visst gör det!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: