Lindra solbrännan med hjälp från skafferiet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 30 juli, 2014 · 5 comments

in Blogg, Hudproblem, Huskurer - Husmorstips, Kroppsvård, Naturlig skönhet

Alla känner nog igen den där brännande och svidande känslan efter en dag i solen när man slarvat med solskyddet. En hettande röd hud som snabbt behöver omsorg. Här följer några tips på välbeprövade huskurer för att lindra solsveda med naturliga ingredienser.

Lindra solbrännan med hjälp från skafferiet
Börja med att spola med ljummet vatten direkt på den solbrända huden i minst 5 minuter för att minska värmen och lindra smärtan. Efter att du gjort det så kan du prova något av nedanstående tips.

Yoghurt, honung och gurkmeja

Ett bra sätt att lindra solsveda är att smörja in den brända huden med naturell osötad yoghurt (full fetthalt) blandat med gurkmeja och honung. Yoghurten bidrar till att kyla samtidigt som den balanserar hudens pH-värde. Gurkmeja som innehåller en betydande mängd antioxidanter ger vård och näring åt huden. Traditionellt har gurkmeja länge använts vid hudirritationer och för snabbare sårläkning. Honungen ger fukt och näring och verkar lugnande på huden. Blanda ihop yoghurt, honung och gurkmeja. Applicera ett tjockt lager på huden och låt verka ett tag. Skölj sedan av med ljummet vatten. Upprepa flera gånger till svedan har lagt sig.

Kallpressad kokosolja

Kokosolja kan användas för att smörja in huden efter sol och bad för att hjälpa huden att återhämta sig. Kallpressad kokosolja innehåller fettsyror och antioxidanter som ger fukt och näring, vilket bidrar till snabbare läkning.

Svart te

Ett enkelt och billigt sätt att lindra solbränna och speciellt stora ytor är svart te. Här är det garvsyran i teet som bidrar till att lugna och läka huden. Gör en stor kastrull med svart te och låt det svalna helt. Badda sedan generöst med te på den brända huden.

Aloe vera

Aloe vera gel är skönt och svalkande och har länge använts traditionellt vid olika hudproblem. Applicera den näringsrika och fuktgivande aloe vera gelen upprepande gånger till svedan har lagt sig.

Lavendelolja

Lavendelolja är oumbärlig för mycket och en eterisk olja som hör hemma i varje husapotek. Inte minst är den fantastisk vid solbränna och andra brännskador. Den lindrar effektivt smärtan och minskar hudskadorna när man har bränt sig i solen. Dessutom kan lavendelolja bidra till att huden inte fjällar och du får behålla den solbruna färgen. Blanda ca 10 droppar eterisk lavendelolja med t.ex. kokosolja och massera in på huden.

Hur man upptäckte lavendeloljans läkande egenskaper på brännskador var genom en olycka. En fransk kemist som tillverkade parfym råkade ut för en explosion i sitt labb och hällde snabbt på det första bästa på den brännskadade huden, vilket var lavendelolja. Brännskadan läkte ut mycket snabbt och lämnade inget ärr. Efter den upptäckten 1910 började han forska om eteriska oljor och begreppet aromaterapi formades.

Vitamin E

E-vitamin är fantastisk för allt som har med huden att göra. Ta en kapsel E-vitamin (kosttillskott), gör hål i kapseln och applicera innehållet på det brända området. Har du bränt ett stort område så kan du behöva flera kapslar. När oljan absorberats så kan du återfukta med kokosolja eller aloe vera gel. Ett annat alternativ är att använda E-vita hudolja som innehåller jordnötsolja, E-vitamin och lavendel. En riktigt härligt vårdande kroppsolja som passar perfekt som after sun.

Hur sköna solens strålar än är, och hur gärna man än vill ha en fräsch gyllene färg, så ta det lugnt i solen och skydda alltid din hud med en bra ekologisk solskyddsprodukt.

Relaterade inlägg:

 

{ 4 comments… read them below or add one }

1 Anna Jansson augusti 1, 2014 kl. 09:18

Bra tips! hade behövt dessa för ett par veckor sedan 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring augusti 1, 2014 kl. 11:55

Då har tipsen till nästa gång. 🙂

Svara

3 Katarina augusti 1, 2014 kl. 09:21

Lavendelolja är helt fantastisk när man bränner sig!

Svara

4 Mikaela Bjerring augusti 1, 2014 kl. 10:12

Ja Katarina den är verkligen effektiv. Jag har även använt lavendelolja när jag bränt mig på spisen och smärtan avtar direkt, inte ens ett märke efteråt 🙂

Svara

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: