Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Lindra solbrännan med hjälp från skafferiet

av | jul 30, 2014 | Blogg, Hudproblem, Huskurer - Husmorstips, Kroppsvård, Naturlig skönhet | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Alla känner nog igen den där brännande och svidande känslan efter en dag i solen när man slarvat med solskyddet. En hettande röd hud som snabbt behöver omsorg. Här följer några tips på välbeprövade huskurer för att lindra solsveda med naturliga ingredienser.

Lindra solbrännan med hjälp från skafferiet

Börja med vatten

Börja med att spola med ljummet vatten direkt på den solbrända huden i minst 5 minuter. Det hjälper till att minska värmen och lindra smärtan. Se även till att dricka rejält med vatten. Efter att du gjort det så kan du prova något av nedanstående tips.

Yoghurt, honung och gurkmeja

Ett bra sätt att lindra solsveda är att smörja in den brända huden med naturell osötad yoghurt (full fetthalt) blandat med gurkmeja och honung. Yoghurten bidrar till att kyla samtidigt som den balanserar hudens pH-värde. Traditionellt har gurkmeja länge använts vid hudirritationer och för snabbare sårläkning. Honungen ger fukt och näring och verkar lugnande på huden. Applicera ett tjockt lager och låt verka ett tag. Skölj sedan av med ljummet vatten. Upprepa flera gånger till svedan har lagt sig.

Kallpressad kokosolja

Kokosolja kan användas för att smörja in huden med efter sol och bad för att hjälpa den att återhämta sig. Kallpressad kokosolja innehåller fettsyror och antioxidanter som ger fukt och näring, vilket bidrar till snabbare läkning.

Svart te

Ett enkelt och billigt sätt att lindra solbränna och speciellt stora ytor är med hjälp av svart te. Här är det garvsyran i teet som bidrar till att lugna och läka huden. Gör en stor kastrull med svart te och låt det svalna helt. Badda sedan generöst med te på den brända huden. 

Aloe vera

Aloe vera gel är skönt och svalkande och har länge använts traditionellt vid olika hudproblem. Applicera den näringsrika och fuktgivande aloe vera gelen upprepande gånger till svedan har lagt sig.

Lavendelolja

Lavendelolja är oumbärlig för mycket och det är en eterisk olja som verkligen hör hemma i varje husapotek. Inte minst är den fantastisk vid solbränna och andra brännskador. Den lindrar effektivt smärtan och minskar hudskadorna när man har bränt sig i solen. Dessutom kan lavendelolja bidra till att huden inte fjällar och du får behålla den solbruna färgen. Blanda ca 10 droppar eterisk lavendelolja med t.ex. kokosolja och massera in på huden.

Lavendeloljans läkande egenskaper på brännskador upptäcktes genom en olycka. En fransk kemist som tillverkade parfym råkade ut för en explosion i sitt labb och hällde snabbt på det första bästa på den brännskadade huden, vilket var lavendelolja. Brännskadan läkte ut mycket snabbt och lämnade inget ärr. Efter den upptäckten 1910 började han forska om eteriska oljor och begreppet aromaterapi formades.

Vitamin E

E-vitamin är fantastisk för allt som har med huden att göra. Ta en kapsel E-vitamin (kosttillskott), gör hål i kapseln och applicera innehållet på det brända området. Har du bränt ett stort område så kan du behöva flera kapslar. När oljan absorberats så kan du återfukta med kokosolja eller aloe vera gel. Ett annat alternativ är att använda E-vita hudolja som innehåller jordnötsolja, E-vitamin och lavendel. En riktigt härligt vårdande kroppsolja som passar perfekt som after sun.

Hur sköna solens strålar än är, och hur gärna man än vill ha en fräsch gyllene färg, så ta det lugnt i solen och skydda alltid din hud med en bra naturlig solskyddsprodukt.

 

Relaterade inlägg:

 

4 Kommentarer

 1. Anna Jansson

  Bra tips! hade behövt dessa för ett par veckor sedan 🙂

  Svara
 2. Katarina

  Lavendelolja är helt fantastisk när man bränner sig!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Ja Katarina den är verkligen effektiv. Jag har även använt lavendelolja när jag bränt mig på spisen och smärtan avtar direkt, inte ens ett märke efteråt 🙂

   Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. Lindra solsvedan: 6 ingredienser du har hemma som svalkar huden inom 2 minuter - […] Passion för hälsa, Steg för […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close