Så rengör du huden på djupet med vegetabiliska oljor (OCM)

by Mikaela Bjerring on 27 juli, 2014 · 3 comments

in Ansiktsvård, Ayurveda, Blogg, Huden, Hudproblem, Kroppsvård, Naturlig skönhet

Oil cleansing method (OCM), är i grunden en ayurvedisk metod där man använder sig av en kombination utav vegetabiliska oljor för att rengöra huden på djupet. Logiken bakom den här metoden är helt enkelt att fett effektivt löser upp fett och smuts. Orenheter kan då avlägsnas utan att störa hudens naturliga fettsyrabalans.

oil cleansing method, ocm, att rengöra huden med olja
Oavsett om du har torr, kombinerad eller fet hud så är detta en underbar metod för att göra huden ren på djupet. Du måste verkligen prova själv för att förstå hur effektiv den är. När porerna blir riktigt rena, så kan dom även dra ihop sig bättre och huden får en jämnare struktur och finare lyster.

Hur ofta du bör göra OCM varierar lite beroende på vilken hudtyp du har, så prova dig fram. Vissa känner att deras hud mår bra av att göra OCM till en daglig rutin, medan andra känner att en eller två gånger i veckan räcker.

Exempel på kombinationer av oljor för OCM:

Ricinolja är en riktigt fet olja och anses traditionellt vara den bästa oljan för att dra ut smuts ur porerna. Mandeloljan och kokosoljan kompletterar med fettsyror och underlättar ricinoljans arbete.

Så här gör du:

  1. Blöt en ren tvättlapp eller handduk i hett vatten och lägg den över ansiktet. Vattnet ska vara så varmt som du klarar av, utan att du bränner dig. Låt den ligga kvar på ansiktet tills den svalnat och upprepa två gånger. Det hjälper porerna att öppna sig, vilket kommer att underlätta oljans jobb att göra rent på djupet.
  2. Ta ca 2 tsk olja och massera in i huden med cirkelrörelser. Ta din tid för att jobba in oljan under ett par minuter så smuts och fett verkligen lossnar från porerna.
  3. Ta sedan en tvättlapp i frotté eller en muslinduk och blöt i varmt vatten. Torka av oljan från huden i nedåtgående och utåtgående rörelser. Då följer oljan och smutsen med. Upprepa avtorkningen ett par gånger så att du får av all överflödig olja och smuts.
  4. Använd därefter ett ansiktsvatten för att återsälla pH-värdet i huden och avsluta med att använda ett serum följt av en fuktgivande ansiktskräm eller ansiktsolja.

Återförsäljare av vegetabiliska oljor som passar för OCM hittar du här

Relaterade inlägg:

 Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Sibel Q juli 28, 2014 kl. 09:12

Verkligen intressant, ska prova 🙂

Svara

2 Anna Jansson juli 28, 2014 kl. 09:26

Den här metoden fungerar verkligen för mig! Innan trodde jag att man skulle undvika allt fett till min feta hud (detta hör man ju överallt, både i butiker i butiker osv… men jag hade ju så fel. Sedan jag börjat med OCM och oljor i min dagliga hudvård har jag fått mycket renare och mer balanserad hy!

Svara

3 Camilla S augusti 1, 2014 kl. 09:29

Detta ska jag absolut prova! jag använder arganolja och jojobaolja som återfuktare och min hud har blivit så mycket finare sedan jag började med det. jag har dock inte provat att rengöra med oljor, men det är logiskt att det skulle vara skonsamt och välgörande för huden.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: