Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

I dag tänkte jag bjuda på ett recept för en riktigt god indisk mungbönsgryta. Den lilla gröna mungbönan är en av mina favoritbönor. Det är även en stapelvara inom ayurvedisk kost eftersom mungbönor anses renande och balanserande för kroppen. De är dessutom lättsmälta för magen och inte minst mycket näringsrika.

Indisk mungbönsgryta recept

Att förbereda mungbönorna

Som alla torkade bönor så behöver mungbönor blötläggas innan användning. Mät upp mungbönorna i en skål eller kastrull och häll på med vatten så dom täcks. Låt dom sedan ligga i blöt 8-12 timmar. Efter blötläggningen ska du även förkoka mungbönorna i nytt rent vatten i cirka 15 minuter. Se till att ta bort skummet som bildas på ytan under kokningen. Häll av kokvattnet och ställ mungbönorna åt sidan tills det är dags att tillsätta dom i grytan.

Ingredienser för mungbönsgryta:

  • 4 dl torkade mungbönor (blötlagda och förkokade blir ca 12 dl)
  • 2 stora gula lökar
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 4 cm färsk ingefära
  • 2 msk graham masala
  • 1 msk curry
  • 2 tsk gurkmeja
  • chili efter tycke (kan uteslutas)
  • 1/2 tsk havssalt
  • 2 buljongtärningar eller motsvarande (kan starkt rekommendera Biofoods grönsaksbuljong)
  • 2 msk ghee eller kokosolja
  • 400 ml kokosmjölk
  • 4-5 dl vatten
  • 4 dl blomkålsbuketter
  • 130 gram spenat

Tillagning:

  1. Riv ingefäran, hacka löken grovt och vitlöken fint eller använd en vitlökspress.
  2. Fräs lök, vitlök och ingefära i kokosolja eller ghee i en gryta under några minuter tills löken mjuknat. Tillsätt kryddorna och fräs i ytterligare ett par minuter.
  3. Tillsätt grönsaksbuljong, kokosmjölk och vatten. Rör ner mungbönorna och blomkålen och låt puttra på svag värme under lock i cirka 20 minuter.
  4. Tillsätt spenaten någon minut innan servering.
  5. Avnjut grytan som den är eller servera med ris.

Mungbönor som livsmedel

Mungbönan med det vetenskapliga namnet Vigna radiate är en art i familjen ärtväxter. Den kommer ursprungligen från Indien, men odlas numera allmänt i Asien, Afrika, USA och Karibien. Mungbönan är populär som livsmedel i många länder. Inte minst har mungbönan har varit en del av den traditionella ayurvediska kosten i Indien under tusentals år där den anses vara ett mycket viktigt livsmedel för att underhålla bra hälsa.

Mungbönor har en mild och något söt smak som passar utmärkt i grytor, soppor och sallader. I Asien är det även vanligt att den används för desserter och bakverk. Mungbönan är lättsmält för magen och en av de få bönorna som inte brukar ge känsliga magar problem med gaser. Det kan därmed vara ett bra alternativ för dom som annars känner att baljväxter får magen att krångla. Skulle du trots allt få gas av mungbönor så har du förmodligen slarvat med blötläggningen och/eller kokat bönorna för kort tid så att de inte hunnit splitta.

Mungbönor är rika på protein och fibrer. De innehåller en betydande mängd kalium, magnesium, zink, fosfor, järn, B1, B2, B3, B6 och generöst med folat. Man hittar även polyfenoler som räknas som kraftfulla antioxidanter.

Mungbönan är även populär att grodda, det som man ofta kallar för böngroddar. Hur du går tillväga för att grodda mungbönor kan du läsa i ett förgående inlägg som du hittar här. Groddningen gör även att näringsvärdet förändras och innehållet av C-vitamin, E-vitamin och B-vitaminer ökar. Groddar är även generellt väldigt rika på enzymer som hjälper till att bryta ner det vi äter så att näringen kan tas upp effektivt.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. Olga

    Mums. Ser jättegott ut!

    Svara
  2. Anne

    Åh så gott! Älskar indisk mat 🙂

    Svara
  3. Eva

    Mums! Tack för tipset, det ska provas.

    Svara

Lämna ett svar till Anne Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och reducera tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera normalt och effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close