– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till bodystore.com –
Idag tänkte jag bjuda på ett recept på riktigt goda proteinbollar som dessutom är snabba och enkla att blanda ihop. Glutenfria, veganska och utan vitt socker. Perfekta som mellanmål eller som ett extra proteinintag vid träning.

Till dessa proteinbollar kan du ta lite av vad du har när det kommer till nötter och torkad frukt/bär. Själv använde jag valnötter, cashewnötter, aprikoser och sura körsbär som blir en riktigt bra smakkombination. Det finns även dadlar i receptet som behövs för konsistensen och sötman. Jag brukar även blötlägga nötterna innan för att bryta ner antinutrienterna. Du kan läsa mer om det i ett föregående inlägg “Därför bör man blötlägga nötter och fröer“
För att öka proteininnehållet har jag tillsatt hampaprotein. Det är ett lättsmält och fullvärdigt protein som innehåller samtliga 9 essentiella aminosyror i en tillräcklig kvantitet. Hampaprotein är även naturligt rikt på en lång rad viktiga vitaminer, mineraler, enzymer och fibrer. Dessutom innehåller det en betydande mängd av fettsyrorna omega-3 och omega-6 i en bra balans. Hampaprotein kan med andra ord vara ett bra val av protein både när det gäller att öka proteinmängden och näringstätheten i kosten. Om du är intresserad av att läsa mer om hampaprotein kan du göra det i inlägget “Fördelar med hampaprotein“
Ingredienser:
- 15 st urkärnade dadlar
- 2 dl hampaprotein
- 1 dl mandelmjöl
- 1 dl grovhackade nötter
- 1 dl grovhackade torkade bär/frukt
- 3 msk kallpressad kokosolja (se till att den är flytande, vilket den blir vid 25 grader)
- 3 msk fibersirap eller kokossirap
- 2-3 msk vatten
Gör så här:
- Mixa dom urkärnade dadlarna tillsammans med mandelmjölet tills dadlarna blivit helt finfördelade. Det lättaste är att använda en matberedare eller hackare om du har det.
- Grovhacka nötterna och den torkade frukten/bären.
- Lägg alla ingredienser i en skål och arbeta ihop till en deg som håller ihop bra. Börja med 2 msk vatten och se därefter om du behöver tillsätta lite mer om degen känns torr. Degen ska vara rätt så fuktig.
- Rulla bollar i önskad stolek. Dom håller sig bra i kylen i 4-5 dagar och går även utmärkt att frysa.
Relaterade inlägg:
- Energismoothie med maca och hampaprotein
- Hampaproteinbars med vaniljsmak
- Det imponerande näringsinnehållet av hampafrön
- Hälsosamma fördelar med hampaolja
Ser jättegoda ut och inte svåra att göra. 🙂
Ja dom är väldigt enkla och goda. 🙂
Wow, dessa måste vi prova! 🙂
Tycker jag ni ska göra. 🙂
Ser riktigt mumsiga ut!
Tack! ja riktigt goda.:)
Det går väl bra med annat protein om man inte har hampaprotein hemma?
Visst går det bra med vilket proteinpulver som helst.
15 st
2 dl
1 dl
1 dl grovhackade
1 dl grovhackade
3 msk (se till att den är flytande, vilket den blir vid 25 grader)
3 msk eller
2-3 msk vatte
Hej
Får bara upp mängden inte vad det är
Hej, det är länkar i texten till ingredienserna. Kanske du stängt av funktionen för att kunna se länkar/annonser? Här är ingredienserna:
15 st urkärnade dadlar
2 dl hampaprotein
1 dl mandelmjöl
1 dl grovhackade nötter
1 dl grovhackade torkade bär/frukt
3 msk kallpressad kokosolja (se till att den är flytande, vilket den blir vid 25 grader)
3 msk fibersirap eller kokossirap
2-3 msk vatten