Klassiska huskurer med ricinolja

by Mikaela Bjerring on 8 augusti, 2014 · 1 comment

in Blogg, Huskurer - Husmorstips, Kosttillskott, Kroppsvård, Muskler – Skelett – Leder

Ricinolja och dess användning går långt tillbaka i tiden och finns omnämnt i Ayurvediska skrifter så väl som i gamla husmorsböcker. Ricinoljans sammansättning är unik och kan användas för mycket. Starkare och glansigare hår, längre och tätare ögonfransar, för att reducera pigmentfläckar samt vid ischias, reumatism och ryggskott är några exempel på traditionella huskurer med ricinolja.

Ricinolja

Traditionell användning av ricinolja

Ricinolja har länge varit en högt uppskattad olja. Inom Ayurvedisk medicin används oljan bland annat vid ryggskott, reumatism och ischias. Traditionella huskurer vittnar om att ricinoljan kan få håret att växa snabbare och starkare samt att få ögonfransarna att bli längre och tätare. På huden används den b.la. traditionellt för att reducera pigmentfläckar och åldersfläckar. Ricinoljan utvinns ur ricinfrön som innehåller nästan 50% olja. 10 % består utav vanliga fettsyror och resterande del består av ricinolsyra, en högkvalitativ och väldigt hållbar och stabil fettsyra unikt för ricinfröna. Ricinolja är en fet olja som tar lång tid att absorberas av huden.

Ricinolja vid ryggskott, ischias och reumatism

inom Ayurvedisk medicin används Ricinolja vid ryggskott, reumatism och ischias. Värm upp oljan till en behaglig temperatur och smörj sedan in oljan på det utsatta området.

Ricinolja för att rengöra huden på djupet

Ricinolja är riktigt bra för att rengöra huden på djupet då den effektivt löser upp smuts och fett i porerna. Oavsett om du har fet, kombinerad eller torr hud är detta en underbar djuprengörande metod. Du måste verkligen prova själv för att förstå hur effektiv den är – både när det gäller att huden blir mer fuktbalanserad, renare och får en finare lyster. Läs mer om hur du rengör huden med vegetabiliska oljor.

Pigmentfläckar och åldersfläckar

En annan traditionell huskur är att använda ricinolja vid egenbehandling för att reducera skönhetsfläckar och åldersfläckar. Man smörjer fläckarna två eller flera gånger per dag i flera månader. Det tar generellt lång tid att bli av med pigmentförändringar, men ricinolja är både en ekonomisk och effektiv metod om man har tålamod. Du kan använda oljan som den är eller blanda 25 droppar eterisk citronolja med 90 ml ricinolja för snabbare resultat (Obs! Citronolja rekommenderas inte på sommaren då man vistas i solen).

Ricinolja för håret

Du kan göra en hårinpackning med ricinolja som är mjukgörande och återfuktande. Den hjälper till att reparera skadat hår och gör gott för hårbottnen. Ta lite olja och masserar in i hårbotten med fingertopparna och fortsätt massera ner över hårlängderna. Låt verka i minst 1 timme eller låt oljan sitta kvar över natten. Tvätta sedan med ett naturligt schampo och se till att du får upp ett bra lödder så att du avlägsnar all överflödig olja.

Ricinolja för att vårda ögonfransarna

Ta lite ricinolja på och applicera in mot hårroten till ögonfransarna. Undvik att få oljan i ögat, det kan irritera. Har du linser ska du vara försiktig och ta ut linsen innan applicering. För att applicera oljan så kan du använda en rengjord mascaraborste som doppas lätt i oljan, tops är ett annat alternativ eller en eyelinerpensel. Använd på kvällen innan du går och lägger dig och låt verka under natten.

Övriga huskurer med ricinolja

Andra traditionella användningsområden av ricinolja är att t.ex. smörja in huden vid svårläkta sår, bölder, hemorrojder och åderbråck. Kan vara väl värt att prova.

Återförsäljare av ricinolja:

Här kan du köpa ricinolja 100 ml
Ricinolja 100 ml

Här kan du köpa ricinolja 500 ml
Ricinolja 500 ml

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARFinn Andersen, Guldet från växterna, Artaromaförlaget 2004, ISBN: 91-974063-7-6

Spara

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Maria S augusti 11, 2014 kl. 09:24

Att ricinolja hade så många bra egenskaper visste jag inte! Det ska jag absolut inhandla! Väldigt prisvärt dessutom 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: