Klassiska huskurer med ricinolja

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 8 augusti, 2014 · 1 comment

in Ansiktsvård, Blogg, Hårvård, Huskurer - Husmorstips, Kosttillskott, Kroppsvård, Muskler – Skelett – Leder, Naturlig skönhet

Ricinolja och dess användning går väldigt långt tillbaka i tiden, och finns flitigt omnämnd i ayurvediska skrifter, inom traditionell folkmedicin så väl som i gamla husmorsböcker. Ricinoljans sammansättning är unik och har tillskrivits kraftfulla antibakteriella och inflammationshämmande egenskaper. 

Klassiska huskurer med ricinolja

Traditionell användning av ricinolja

Ricinolja har länge varit en högt uppskattad olja. Inom Ayurveda används oljan för en lång rad ändamål och har under århundraden varit flitigt använd inom folkmedicin. Idag är ricinolja uppskattad för hud- och hårvård och en mängd olika huskurer. Ricinoljan utvinns ur ricinfrön som innehåller nästan 50 % olja. 10 % består utav vanliga fettsyror och resterande del består av ricinolsyra, en högkvalitativ och väldigt hållbar och stabil fettsyra som är unik för ricinfröna. Ricinolja är en fet olja som tar lång tid att absorberas av huden och äger kraftfulla antibakteriella och inflammationshämmande egenskaper. Här följer några klassiska huskurer med ricinolja.

Ricinolja vid ryggskott, ischias och reumatism

Inom Ayurvedisk medicin används ricinolja flitigt vid ryggskott, reumatism och ischias. Enligt traditionell användning ska man då värma upp oljan till en behaglig temperatur och sedan smörj in oljan på det utsatta området.

Ricinolja för att rengöra huden på djupet

Ricinolja är riktigt bra för att rengöra huden på djupet då den effektivt löser upp smuts och fett i porerna. Oavsett om du har fet, kombinerad eller torr hud är detta en underbar djuprengörande metod. Du måste verkligen prova själv för att förstå hur effektiv den är. Mer om hur du rengör huden på djupet med vegetabiliska oljor kan du läsa om här.

Pigmentfläckar och åldersfläckar

En annan traditionell huskur är att använda ricinolja vid egenbehandling för att reducera skönhetsfläckar och åldersfläckar. Man smörjer fläckarna två eller flera gånger per dag i flera månader. Det tar generellt lång tid att bli av med pigmentförändringar, men ricinolja ska vara både en ekonomisk och effektiv metod om man har tålamod. Du kan använda oljan som den är eller blanda 25 droppar eterisk citronolja med 90 ml ricinolja för snabbare resultat. Observera att citronolja är något fototoxiskt, vilket innebär att man ska undvika starkt solljus på den delen av kroppen som man använt oljan på i ca 12 timmar efter applicering.

Ricinolja för håret

Du kan göra en hårinpackning med ricinolja som är mjukgörande och återfuktande. Det är en gammal huskur för att vårda skadat hår och irriterad hårbotten. Ta lite olja och masserar in i hårbotten med fingertopparna och fortsätt massera ner över hårlängderna. Låt verka i minst 1 timme eller låt oljan sitta kvar över natten. Schamponera därefter håret 2 gånger med ett naturligt schampo och se till att du får upp ett bra lödder så att du avlägsnar all överflödig olja.

Ricinolja för att vårda ögonfransarna

Att använda sig av ricinolja för att vårda ögonfransar och ögonbryn och få dom att växa bättre är en gammal traditionell huskur. Applicera lite ricinolja på ögonbrynen och in mot hårroten till ögonfransarna. Undvik att få oljan i ögat, det kan irritera. Har du linser ska du vara försiktig och ta ut linserna först. För att applicera oljan så kan du använda en rengjord mascaraborste som doppas lätt i oljan, tops är ett annat alternativ eller en eyelinerpensel. Använd på kvällen innan du går och lägger dig och låt verka under natten.

Övriga huskurer med ricinolja

Andra traditionella huskurer med ricinolja är t.ex. att smörja in huden vid svårläkta sår, bölder, hemorrojder och åderbråck.

Återförsäljare av ricinolja hittar du här

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARFinn Andersen, Guldet från växterna, Artaromaförlaget 2004, ISBN: 91-974063-7-6

Benefits of castor oil for the face and skin: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319844.php

Castor Oil Speeds Up Healing & Improves Your Immunity: https://draxe.com/castor-oil/

 

Spara

Spara

{ 1 comment… read it below or add one }

1 Maria S augusti 11, 2014 kl. 09:24

Ricinolja har många bra användningsområden och dessutom väldigt prisvärd. Jag brukar använda den för att smörja in mina leder.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: