Bästa tipsen för att få igång magen efter semestern!

by Mikaela Bjerring on 11 augusti, 2014 · 4 comments - I samarbete med Basbalans -

in Blogg, Ekologiskt, Kost, Livsstil, Mage - Tarm, Träning, Vardagsmotion

Efter härliga semesterdagar är det lätt att drabbas av trög och uppsvälld mage. Många sena middagar, lata dagar och lite väl mycket av det ”goda” under ledigheten kan få magen ur balans. Här följer några tips om hur du snabbt kan få tillbaka din mage i bra form.

Bästa tipsen för att få igång magen efter semestern

Trög mage och förstoppning beror till stor del på vad man äter och hur man lever. Fet och fiberfattig mat tar längre tid på sig genom tarmarna, medan lättare och fiberrik mat passerar fortare. Att ha en mage och tarm som fungerar optimalt är viktigt för vår hälsa. Felaktig kost, överkonsumtion av mat, dåliga matval, stress, brist på motion m.m. kan leda till att magen inte fungerar som den ska och att tarmarna blir överbelastade med slaggprodukter.

Vikten av att få i sig tillräckligt med fibrer

Fiberrik kost har en stor inverkan på hur vår tarm mår. 61 procent av svenskarna får regelbundet förstoppning och en undersökning som livsmedelsverket gjort visar att 7 utav 10 svenskar äter för fiberfattig kost (1). Fibrer hjälper bland annat avföringen att suga åt sig vätska och svälla, vilket gör det lättare för tarmen att tömma sig. Många får i sig för lite vätska under dagen, vilket också gör att avföringen kan blir torr och hård. Prebiotiska fibrer fungerar även som föda åt goda tarmbakterier så att dom kan föröka sig och skapa en bra och välbalanserad tarmflora.

Drick mycket vatten

Att vi får i oss tillräckligt rent vatten varje dag är oerhört viktigt för att kroppen ska fungera och må bra. Undvik dock att drick stora mängder i samband med måltiderna. Det bästa är att dricka rumstempererat eller varmt vatten mellan måltiderna. Med fördel kan du även tillsätta en matsked citronsaft, äppelcidervinäger eller molkosan för att stödja syra-basbalansen och kroppens avgiftningssystem.

Se efter din tarmflora

Bakterieflorans sammansättning i mage- och tarm är oerhört viktig för vår hälsa. Det har betydelse för hur vi kan tillgodose oss näringen och energin i maten. Dessa goda bakterier har även en stor betydelse för vårt immunsystem och hindrar tillväxten av sjukdomsalstrande bakterier. Eftersom tarmen kommunicerar med nervsystemet och hjärnan, påverkar det även vår mentala hälsa på mycket hög nivå. Det är alltså väldigt viktigt att vi ser efter vår bakterieflora och gynnar tillväxten av goda bakterier. Genom att få i sig mjölksyrabakterier från fermenterade och mjölksyrade livsmedel kan man hjälpa de goda bakterierna att frodas så att tarmfloran blir hälsosam och balanserad.

Få i dig tillräckligt med grönt

Frukt och grönt innehåller fibrer, enzymer, antioxidanter, växtämnen, vitaminer, mineraler och spårämnen som har stor betydelse för vår hälsa. Svenska och nordiska näringsrekommendationer rekommenderar oss att äta minst 500 gram (5 portioner) frukt och grönsaker per dag (2). Forskning från Social Indicators Research menar att vi bör uppnå minst 7 portioner dagligen. Enligt Svenska studier äter vi alldeles för lite frukt och grönt i förhållande till dessa rekommendationer (3).

Att få i sig minst 5-7 portioner grönsaker varje dag kan vara en utmaning för många. Dessutom bör en stor andel av detta intag vara i forma av råkost. Ett mycket bra sätt att komplettera sitt intag av grönt är att lägga till  ”greens”  till sin dagliga kost som t.ex vetegräs. Vetegräs innehåller fibrer, klorofyll och viktiga enzymer som stödjer ett välfungerande mage- och tarmsystem. Dessutom innehåller vetegräs många andra näringsämnen som spelar en betydande roll för vår hälsa och välmående (4). Mer om vetegräs kan du läsa om här.

Fysik aktivitet stödjer matsmältningen

Motion och att vi är fysiskt aktiva spelar en betydande roll för en bra matsmältning. När man rör på sig hänger tarmarna med och får en slags inre massage, vilket sätter fart på matsmältningsförloppet. Det är därför som stillasittande personer ofta drabbas av trög och uppsvälld mage.

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) (3) Göteborgs universitet: http://www.uppsatser.se/om/svenska+näringsrekommendationer/

(2) Livsmedelsverket undersökningar om matvanor: http://www.slv.se/grupp1/Mat-och-naring/Matvanor---undersokningar/

(4) Satyavati Rana et al. Living life the natural way – Wheatgass and health. Functional foods in Health an Disease. 2011, Volum 1, issue 11. S.448

 

{ 4 comments… read them below or add one }

1 Silvia Z augusti 11, 2014 kl. 18:56

Innehåller vetegräs gluten? Jag intolerant och försöker undvika gluten då jag märkt att min mage inte mår bra om jag får i mig för mycket.

Svara

2 Mikaela Bjerring augusti 11, 2014 kl. 19:14

Hej Silvia!
Nej, vetegräs innehåller inte gluten.

Svara

3 Tina augusti 21, 2014 kl. 10:24

Bra tips! min mage krånglar lätt när jag kommer ifrån mina vanliga rutiner (speciellt om jag åker utomlands) och det kan ibland även förstöra en del av semestern. Vetegräs låter som något jag skulle behöva!

Svara

4 Marie O augusti 25, 2014 kl. 14:16

Vetegräs är helt fantastiskt!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: