Krämig purjolök- och blomkålssoppa med röda linser

av | mar 25, 2024 | Kost & Näring, Lunch - Middag, Recept - Vegetariskt & glutenfritt | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Krämig purjolök- och blomkålssoppa med röda linser. En riktigt god och mättande soppa som är snabb och enkel att tillaga. Dom röda linserna gör dessutom soppan matigare och mer proteinrik.

Krämig purjolök- och blomkålssoppa med röda linser

Ingredienser för purjolök- och blomkålssoppa:

  • Ett blomkålshuvud
  • 1 st purjolök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • Vatten
  • 3 dl röda linser
  • 2 msk olja (jag använder smakneutral kokosolja)
  • 3 msk eller 3 tärningar grönsaksbuljong
  • Saften från en citron, eller efter tycke
  • 2 dl hackad bladpersilja
  • 2 1/2 dl havregrädde
  • 1/2 tsk havssalt 
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • Hackad persilja att toppa med
  • Näringsjäst att toppa med (valfritt)
Krämig purjolök- och blomkålssoppa med röda linser

Så här gör du:

  1. Skölj purjolöken och skär den i strimlor. Skala vitlöken och hacka den i bitar. Skölj och rensa blomkålen och dela den i buketter.
  2. Mät upp dom röda linserna i en sil. Skölj av dom väl och låt dom rinna av.
  3. Ta en stor tjockbottnad kastrull och fräs purjolöken och vitlöken i olja tills den mjuknat. 
  4. Lägg i blomkålen, dom röda linserna och häll på vatten så att grönsakerna är täckta. Tillsätt grönsaksbuljongen och låt koka upp. Låt soppan puttra i cirka 20 minuter. Rör om lite då och då.
  5. Tillsätt bladpersiljan och mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer.
  6. Rör ner havregrädden, citronsaften, salt och peppar. Om soppan känns för tjock kan du tillsätta lite hett vatten till önskad konsistens.
  7. Toppa soppan med hackad bladpersilja vid uppläggningen. För att förhöja smaken ytterligare kan man också strö över lite näringsjäst. 

Om du är intresserad av att läsa om fördelarna med näringsjäst så kan du göra det i ett föregående inlägg ”Vad är näringsjäst och hur används den?”.

Krämig purjolök- och blomkålssoppa med röda linser

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Ugnsbakad gröt är en lite lyxigare variant till vanlig havregrynsgröt som tillagas i kastrull. En riktigt god helgfrukost, eller förbered den dagen innan så du har frukosten färdig till nästa morgon....

6 Kommentarer

  1. Elin

    Mums! Näringsjäst är ju bara så gott på allt typ. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja näringsjäst kan verkligen förhöja smaken och sen så bidrar den med många näringsämnen med. 🙂

  2. Maja

    Mums så gott! Tack för receptet. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du uppskattar receptet. 🙂

  3. A.W

    Ser väldigt god ut. Älskar soppor.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...