Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Resveratrol –  Så kan ämnet bidra till din hälsa

av | apr 1, 2024 | Fysisk hälsa, Hälsa, Hälsokost & Kosttillskott, Kost & Näring | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och WeightWorld.se –

Resveratrol är en mycket potent antioxidant som bildas av flera växter. Bland annat finns ämnet rikligt i skalet på röda vindruvor. Inom forskning har växtpolyfenolen väckt ett stort intresse för vad den potentiellt kan göra för vår hälsa.

Vad är reveratrol?

Vad är resveratrol?

Resveratrol (RV) är en kraftfull antioxidant som tillhör gruppen växtpolyfenoler (1). Ämnet finns naturligt i vissa växter, där den fungerar som ett försvar mot skadeangrepp. Det hjälper alltså till att hålla växten frisk på cellnivå och gör att den kan överleva. Dessa skyddande egenskaper kan även vi människor dra nytta av genom att äta livsmedel som är rika på ämnet.

livsmedel som innehåller resveratrol

Livsmedel som är rika på resveratrol

Resveratrol finns som nämnt i en rad olika växter. Livsmedel som är rika på ämnet är till exempel:

  • Röda vindruvor
  • Lingon
  • Tranbär
  • Blåbär
  • Mullbär
  • Raw kakao
  • Jordnötter
  • Pistaschnötter
Köpa kosttillskott med resveratrol

Den franska paradoxen

Under de senaste decennierna har resveratrol kommit att bli ett mycket välstuderat växtämne. Det som la grunden för den allt mer intensiva forskningen var det som man kallar för den franska paradoxen (2).

På 1990-talet genomfördes en stor studie som visade att förekomsten av hjärt-kärlsjukdom bland befolkningen i Södra Frankrike var mycket låg. Det som var anmärkningsvärt var att människorna i denna region samtidigt åt en kost rik på mättat fett och kolesterol. En kost som länge associerats med ökad risk för att utveckla hjärt- och kärlsjukdom. Det gjorde att forskarna bakom studien såg det som en vetenskaplig paradox.

När man sökte efter förklaringen kunde man konstatera att befolkningen även hade vanan att ofta konsumera rött vin till måltiderna. Teorin var att det generösa innehållet av resveratrol som finns i vindruvsskalen och då även i rött vin, hade en positiv effekt på befolkningens hälsa. Studien har dock fått kritik genom åren eftersom förklaringen till den minskade förekomsten av hjärt-kärlsjukdom är mer komplex än så. Oavsett så väckte det ett stort intresse för att närmare studera resveratrol.

Studerade hälsofördelar av resveratrol

Förutom den skyddande effekten för hjärt-kärlhälsan, har forskare även intresserat sig för vilka effekter resveratrol har för hjärnans kognitiva funktioner, ledhälsan, cellernas nybildning, blodsockerbalansen, förhöjd inflammation (3) etc. 

Ett annat område där resveratrol studerats är anti-aging (4). Det man har kommit fram till är att den potenta antioxidanten verkar signalera till gener att bromsa åldrandet. Tillsammans med de antiinflammatoriska egenskaperna skulle resveratrol då teoretiskt sett kunna bidra till ett långsammare och hälsosammare åldrande. Mer studier behövs dock på området.

Resveratrol stödjer även nivåerna av NAD+ i kroppen (5). Kort förklarat är NAD+ en naturligt förekommande molekyl i vår kropp som har stor betydelse för vår hälsa och ett hälsosamt åldrande. Denna förening fungerar som ett coenzym i många molekylära processer som underhåller dina celler och förhindrar cellskador. Det hjälper till att hålla din kropp frisk och vital, inifrån och ut. Mer om NAD+ och hur man höjer sina nivåer, kan du läsa om i ett föregående inlägg ”NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet”.

Genom studier har man också sett att resveratrol stödjer nivån av glutation i kroppen, vilket är kroppens kraftfullaste antioxidant (6). Mer om glutation kan du läsa i inlägget “Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant“.

Idag är NAD+, glutation och resveratrol några av de ämne som blivit mest studerade inom området hälsosamt åldrande (anti-aging).

Resveratrol bra för

Kosttillskott med resveratrol

Ett problem med resveratrol är att det har en dålig biotillgänglighet. Det betyder att kroppen har svårt att ta upp och tillgodogöra sig ämnet.

I naturen förekommer resveratrol i cis-form och trans-form. Forskning har visat att trans-formen är mer potent och inte bryts ner lika snabbt som cis-formen.

Genom studier har man också sett att svartpepparextrakt (piperin) kan öka upptaget av resveratrol i kroppen avsevärt (7).

Som kosttillskott vill man alltså välja en produkt som innehåller trans-resveratrol med tillsatt svartpepparextrakt för bästa upptag.

 

Exempel för kosttillskott:

 

Källor och referenser:

(1) ScienceDirect; https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/resveratro

(2) The French paradox: lessons for other countries 2004 Jan; 90(1): 107–111. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1768013/

(3) Health Effects of RV: Results from Human Intervention Trials. Published online 2018 Dec 3. doi: 10.3390/nu10121892. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6317057/

(4) RV: A pharmacological review and call for further research. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332221009483

(5) NAD (+) biosynthesis, aging, and disease. 2018 Feb 1;7:132. doi: 10.12688/f1000research.12120.1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29744033/

(6) Antioxidant Activity with Increased Endogenous Levels of Vitamin C, E and A Following Dietary Supplementation with a Combination of Glutathione and RV Precursors. Published online 2020 Oct 22. doi: 10.3390/nu12113224. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7690269/

(7) Enhancing the bioavailability of RV by combining it with piperine. Published online 2011 Jun 29. doi: 10.1002/mnfr.201100117. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3295233/

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close