Naturligt vitare tänder med gurkmeja och kokosolja

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

by Mikaela Bjerring on 7 februari, 2016 · 8 comments

in Ayurveda, Blogg, Hälsa, Huskurer - Husmorstips, Munhälsa, Munvård, Naturlig skönhet

Genom att blanda ihop gurkmeja och kokosolja så får du en ayurvedisk ”guldtandkräm”. En pasta som enligt gammal tradition används för att gynna munhälsan och eliminera missfärgningar på tänder. Ett naturlig metod för ett vitare leende och fräschare mun som fungerar fantastiskt bra.

Naturligt vitare tänder med gurkmeja och kokosolja

Traditionell användning av gurkmeja inom ayurveda

I mer än 5000 år har gurkmeja varit en betydande ört i österländska kulturtraditioner, främst inom Traditionell kinesisk medicin och Indisk Ayurveda. I Indien används gurkmeja inte bara flitigt för matlagning och som läkeört, utan även inom kroppsvård. Gurkmeja nyttjas som ett skönhetsmedel för huden för att öka lystern, elasticiteten, motverka åldersfläckar, läka hudproblem och för att göra huden mjuk och smidig. Det är även en uppskattad ört för munvård. Genom att blanda ihop gurkmeja med kokosolja så får du en ayurvedisk ”guldtandkräm”. Pastan används traditionellt som en tandkräm för att främja munhälsan och som en effektiv metod för att få bort missfärgningar på tänder. Ett naturlig metod för ett vitare leende och fräschare mun.

Gurkmeja är väldigt rik på antioxidanter och äger antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper som man kan dra nytta av för munvård (1).

Kallpressad kokosolja är antibakteriell, vilket gör den perfekt för att bekämpa bakterier och andra mikroorganismer som tenderar att växa i munnen (2).

Eterisk tea tree olja och pepparmyntolja har båda antibakteriella egenskaper och utnyttjas därför ofta i olika munvårdsmedel (3) (4). Dessutom bidrar dom med en frisk och ren smak.

Detta behöver du:

Så här gör du:

Blanda ihop ingredienserna till en pasta. Borsta tänderna dagligen med blandningen tills missfärgningarna är borta och tänderna fått tillbaka sin naturligt vita färg. Fortsätt därefter att använda gurkmejapastan ett par gånger i veckan för att underhålla din munhälsa och ditt vita leende. Du kan så klart fortsätta att använda ”guldtandkrämen” dagligen om du vill. Gurkmeja färgar allt det kommer i kontakt med så du måste vara beredd på att tandborsten kommer att bli kanariegul. Jag tycker dock själv att det är ett väldigt litet pris att betala för en fantastiskt bra ayurvedisk tandkräm.

Här hittar du ekologisk kokosolja, ekologisk gurkmeja och eterisk tea tree olja

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Role of curcumin in systemic and oral health: An overview: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3633300/

(2) Effect of coconut oil in plaque related gingivitis — A preliminary report: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4382606/

(3) Effect of local application of tea tree (Melaleuca alternifolia) oil gel on long pentraxin level used as an adjunctive treatment of chronic periodontitis: A randomized controlled clinical study: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3800405/

(4) Essential oils: The multiple role of the oils in dental treatment: https://www.dentistryiq.com/articles/2017/05/essential-oils-the-multiple-role-of-the-oils-in-dental-treatment.html

 

{ 8 comments… read them below or add one }

1 Anna februari 11, 2016 kl. 23:20

Vilket bra tips! Tack, det ska jag prova. 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring februari 12, 2016 kl. 12:25

Varsågod! 🙂

Svara

3 Emma februari 11, 2016 kl. 23:34

Jag har regelbundet kört med kokosolja eller gurkmeja och sett skillnad, men att kombinera de båda är ju mycket bättre! Så det ska jag gör nu.

Svara

4 Mikaela Bjerring februari 12, 2016 kl. 12:27

Jag har också provat med bara det ena eller det andra, men kombinationen av de både är helt klart bäst. 🙂

Svara

5 Kerstin februari 12, 2016 kl. 11:13

Älskar både kokosolja och gurkmeja! Så bra för så mycket!

Svara

6 Mikaela Bjerring februari 12, 2016 kl. 12:29

Visst är det två ingredienser som är bra till väldigt mycket!

Svara

7 Anne S februari 20, 2016 kl. 11:47

Fungerar ju över förväntan! Redan efter en vecka så kan jag se skillnad. 🙂

Svara

8 Mikaela Bjerring februari 21, 2016 kl. 10:29

Underbart Anne! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: