12 fördelar av kokosolja i kroppsvård

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

by Mikaela Bjerring on 23 februari, 2016 · 6 comments

in Ansiktsvård, Blogg, Ekologiskt, Hårvård, Hudproblem, Intimvård, Kroppsvård, Munvård, Naturlig skönhet

Kokosoljan är fantastisk för mycket och inte minst för kroppsvård. Här följer 12 tips för hur kokosoljan kan ersätta en mängd produkter i ditt badrumsskåp.

12 fördelar av kokosolja i kroppsvård

Den härliga kokosnöten

Kokos i alla dess former är i ropet, men jag skulle inte kalla det för en trend. Snarare att frukten har fått den uppmärksamhet som den så väl förtjänar. Kokosvattnet har fått smeknamnet ”Livets dryck”. Skalet har förmågan att hålla frukt och grönsaker fräscha längre, och av fruktköttet gör man livsmedel som kokosmjöl, kokosflingor och kokosolja.

Som fettkälla är kokosoljan helt fantastisk, och det optimala fettet att använda vid matlagning eftersom den tål höga temperaturer. Det är det ultimata fettet att använda vid viktkontroll eftersom kroppen främst använder fettsyrorna som energi istället för att lagra det som kroppsfett. De medellånga fettsyrorna ger även hjärnan energi och det rika innehållet av laurinsyra kan bidra till att skydda mot virus, svamptillväxt och sjukdomsalstrande bakterier. Kokosoljan är utan tvekan fantastisk att använda i sin kost och minst lika underbar är den för kroppsvård.

För smidig rakning

Kokosoljan är helt suverän för att använda som rakolja. Duscha först i varmt vatten för att öppna porerna och mjuka upp huden. Applicera sedan kokosolja istället för rakkräm. Du får en smidigare rakning och det minskar risken för att huden ska bli irriterad.

För vitare tänder

Kokosolja kan vara väldigt effektivt för att ta bort missfärgningar på tänderna. Innan du provat kanske du tror att det är rena rappakaljan, men när du väl testat så kommer du att bli förvånad över hur bra det fungerar. Ännu effektivare blir det om du blandar gurkmeja med kokosolja. Ta 1 msk kallpressad ekologisk kokosolja och 1 tsk ekologisk gurkmeja och blanda ihop till en pasta. Borsta tänderna med blandningen varje dag tills missfärgningarna försvunnit och tänderna är vita. Fortsätt därefter att använda kokos/gurkmeja-pastan regelbundet för att underhålla din munhälsa och ditt vita leende.

Bättre munhygien med kokosolja

Oil Pulling är en ayurvedisk metod som använts i flera tusen år. Det innebär att man genom olja renar munnen från skadliga mikroorganismer och dåliga bakterier för att uppnå bättre munhälsa och allmänhälsa. Man kör runt oljan i munnen i ca 20 minuter för att sedan spotta ut den. Mer ingående om hur Oil Pulling fungerar kan du läsa om här.

Som sminkborttagning

Att använd kokosolja för att ta bort smink är riktigt effektivt. Applicera kokosolja på ansiktet och massera in i cirkelrörelser så att du löser upp smink och orenheter. Torka av oljan och upprepa vid behov. Tvätta därefter ansiktet som vanligt.

Kroppspeeling med kokosolja

Blanda ihop kokosolja, och grovmalet havssalt till en smet och du har en fantastisk kroppspeeling helt fri från tillsatser. Enkelt, billigt, vårdande och effektivt.

Kokosolja som kroppsolja

Kallpressad kokosolja är en riktigt härlig kroppsolja. Den bidrar till att återfetta, ge fukt och näring till huden. Den gör huden mjuk och smidig och ger ett naturligt solskydd mellan 4-15 SPF.

För vård av bröstvårtor vid amning

Kokosoljan kan effektivt lindra ömma och såriga bröstvårtor vid amning, och kan därför vara en räddning för nyblivna mammor. Smörj in bröstvårtorna flera gånger per dag eller vid behov.

För bebisvård

Eftersom kokosolja har antibakteriella, mjukgörande och vårdande egenskaper kan den användas till barnets stjärt för att motverka blöjeksem. Du kan även göra dina egna våtservetter. Blanda kokosolja tillsammans med vatten i en sprejflaska och spreja på en torr tvättlapp vid användning. Kemikaliefritt och effektivt.

Kokosolja som After Sun

Efter solexponering behöver huden vårdas med massor av fukt, näring och bra fettsyror för att må bra. Kokosoljan lindrar sveda, vårdar huden efter solning och gör den mjuk och smidig. Glöm dock inte att alltid använda en bra och ekologisk solskyddsprodukt när du solar för att skydda huden mot de starkaste och farligaste strålarna.

Kokosolja för fotvård

Ett helt fantastisk fotbad får du om du tillsätter ett par matskedar kokosolja tillsammans med epsomsalt och några droppar tea tree olja. Låt fötterna sedan vara i fotbadet i minst 20 minuter. Riktigt bra för att bli av med torr hud och självsprickor samt för att behandla och förebygga fotsvamp och dålig lukt. Efter fotbadet kan du även smörja in fötterna med kokosolja för att få riktigt mjuka fötter.

Vårda håret med kokosolja

Kokosolja är helt suveränt för håret och hårbotten. För att göra en hårinpackning arbetar du in kokosoljan i torrt hår och hårbotten. Täck sedan med en plastpåse eller badmössa och låt sitta i en timme eller mer. Därefter sköljer du först av håret med vatten för att få bort överskottet av oljan. Schamponera sedan som vanligt. Balsam kommer du inte att behöva. För att göra en behandling för torra hårtoppar så borstar du in kokosoljan i topparna och låter den verka över natten. Om du har riktigt torrt hår så kan du behöva upprepa behandlingen ett par gånger för att få ett riktigt bra resultat.

Kokosolja för att läka huden

Kokosolja innehåller den medellånga fettsyran laurinsyra som har antibakteriella, antivirala och antifungala egenskaper. Kokosolja kan därför vara värt att prova för att lindra mindre skärsår, insektsbett och vid olika hudproblem. Oljan har även en balanserade effekt på talgproduktionen.

Återförsäljare av ekologisk kallpressad kokosolja hittar du här

Relaterade inlägg:

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Lollo februari 26, 2016 kl. 07:47

Jag använder kokosolja både i matlagning och på huden! Helt underbar! 😀

Svara

2 Mikaela Bjerring februari 26, 2016 kl. 19:48

Underbart! 🙂

Svara

3 Margareta februari 26, 2016 kl. 09:48

Älskar kokosolja! 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring februari 26, 2016 kl. 19:47

Visst är den fantastisk!

Svara

5 Kristina mars 4, 2016 kl. 20:10

Super bra tips! Kokosolja är fantastiskt använder det till mycket.

Svara

6 Mikaela Bjerring mars 5, 2016 kl. 19:45

Definitivt en bra olja till mycket! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: