Maskroskaffe och maskroste – recept och användning

av | jun 26, 2023 | Drycker - Smoothies, Hälsa, Kost & Näring, Recept - Vegetariskt & glutenfritt | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Maskrosen är en gammal kulturväxt och en uppskattad läkeört för att stödja hälsan på flera sätt. Det har gjort maskroskaffe och maskroste till två mycket populära hälsodrycker.  Dessutom smakar de riktigt gott med. 

Maskroskaffe och maskroste - recept och användning

Traditionell användning av maskros

Maskrosen eller Dandelion på engelska med det vetenskapliga namnet Taraxacum Officinalis, tillhör de korgblommiga växterna. Den har en mycket lång traditionell användning och nyttjats flitigt genom tiderna både som mat och läkeväxt.

Maskrosen innehåller en rad vitaminer och mineraler, men det är aktiva ämnen som till exempel bitterämnet taraxacin, polysackarider, eterisk olja, organiska syror, garvämnen, slemämnen och pektin som gör den så intressant. Den innehåller dessutom fibern inulin som i tarmen fungerar som mat för de goda tarmbakterierna som stödjer deras tillväxt.

Både det rika innehållet av bitterämnen och inulin gör den till en uppskattad ört för att stödja matsmältningen och hela mag-tarmsystemet. Maskrosen är även flitigt använd vid reningskurer. Det generösa innehållet av kalisalter gör den dessutom effektiv som vätskedrivande. Det hjälper kroppen att göra sig av med ohälsosamt överskott av vätska som kan göra att man känner sig svullen. Mer om maskrosen som mat och läkeväxt kan du läsa i inlägget ”Hälsofördelar och användning av maskros”.

Maskroskaffe - recept och hälsofördelar

Maskroskaffe på maskrosrot

Maskroskaffe är ett mycket populärt kaffesurrogat. Den har en riktigt god och fyllig smak. Dessutom är den fri från koffein och andra stimulerande ämnen. Maskroskaffe kan tillredas på flera olika sätt. Den kan bryggas som vanligt kaffe i en kaffebryggare, eller kokas upp i kastrull, vilket jag själv tycker är det bästa sättet. Maskroskaffe finns att köpa i välsorterade hälsokostbutiker. Man kan också rosta eget om man vill. Hur du gör det kan du läsa om längre ner i texten.

Så tillreder du maskroskaffe i kastrull:

  1. Mät upp önskad mängd maskrosrot. Ungefär 1-2 tsk torkad maskrosrot per kopp beroende på hur starkt du vill ha det.
  2. Lägg det torkade pulvret av maskrosrot i ett tefilter i en kastrull och häll på cirka 3 dl vatten. 
  3. Låt vattnet koka upp och sänk sedan värmen och låt det sjuda/dra i cirka 10 minuter under lock.
  4. Häll upp ditt maskroskaffe i en kopp och drick det som det är eller tillsätt lite växtmjölk som till exempel havremjölk eller mandelmjölk.

Att rosta maskroskaffe själv

Om man vill rosta sitt eget maskroskaffe är det rötterna på hösten, runt augusti/september man vill använda. Då har dom haft hela sommaren på sig att lagra näring och utveckla aktiva ämnen.

  • Gräv upp maskrosrötterna.
  • Borsta av så mycket jord som du kan och skölj av dom. Lägg dom sedan i en skål med vatten och tvätta dom rena från jordrester.
  • Skär upp dom rena rötterna i skivor.
  • Torka skivorna på en plåt i ugnen på låg värme i cirka en timme. Du kan även använda dig av en grönsakstork om du har det.
  • Skär dom torra skivorna i ännu mindre bitar och rosta på en plåt i ugnen på 200 grader i 20-30 minuter. Rör om då och då så dom rostas jämnt. Rotbitarna ska vara helt torra och bruna när dom är klara.
  • Låt dom rostade rotbitarna svalna innan du maler dom till ett fint pulver i en kaffekvarn.
  • Förvara ditt maskroskaffe i en lufttätt burk.

Att köpa torkad maskrosrot / maskroskaffe

Om man vill köpa färdigt maskroskaffe/te på maskosrötter är Örtagubbens maskrosrot och Sonnentors maskroskaffe två bra ekologiska alternativ. Observera att rostad maskrosrot både kan kallas maskrosrotte och maskrosrotkaffe. Oavsett så är det 100 % torkad maskrosrot du vill ha.

Maskroste på torkade maskrosblad

Maskroste på maskrosblad

Färska maskrosblad påminner smakmässigt om ruccola med sin lite nötiga och bittra smak. Te på torkade maskrosblad smakar fräscht och örtigt och mycket välsmakande om du frågar mig.

Så tillreder du maskroste:

  1. För att tillreda en kopp maskroste tar man ungefär 2 msk torkade maskrosblad och häller på kokande vatten. 
  2. Låt sedan teet dra i cirka 10 minuter under lock. 
  3. Sila av bladen och ditt maskroste är redo att avnjutas. 

Att torka maskrosblad själv

Om man vill plocka och torka maskrosblad själv är det dom späda bladen på våren innan blomning som man vill använda. Det är nämligen då dom innehåller mest näring och aktiva ämnen.

  • Skölj av dom nyplockade bladen noga.
  • Bred ut dom på kökshanddukar och låt dom ligga tills helt torra. 
  • Dom torkade bladen smular du sedan ner och förvarar i en burk med lufttätt lock.

Att köpa torkade maskrosblad

Om man föredrar att köpa torkade maskrosblad kan till exempel Örtagubbens maskrosblad och Crearome maskrosblad vara bra val. Båda alternativen är dessutom ekologiska.

Maskrosextrakt

Maskrosrotextrakt

Om man vill dra nytta av allt som maskrosen har att erbjuda utan att dricka maskroskaffe eller maskroste, så finns det maskrosrotextrakt. Det kan intas både som ett dagligt tillskott eller som en kur. Exempel för produkter är Solgar dandelion root / maskrosrot och Healthwell maskrosrot extrakt.

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

6 Kommentarer

  1. Jenny B.

    Maskros är fantastisk för så mycket. Kommer aldrig sluta med maskrosextrakt.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Det är verkligen en fantastisk växt. <3

  2. Ann

    Jag gör en maskroskur flera gånger om året. Bra för levern och känner att jag får mer energi.

    Svara
  3. Eva

    Älskar maskroskaffe. <3 Så gott och min mage mår bra av det med.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...