Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Maskroskaffe och maskroste – recept och användning

av | jun 26, 2023 | Drycker - Smoothies, Hälsa, Hälsokost & Kosttillskott, Kost & Näring, Recept - Vegetariskt & glutenfritt | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Maskrosen är en gammal kulturväxt och en uppskattad läkeört för att stödja hälsan på flera sätt. Det har gjort maskroskaffe och maskroste till två mycket populära hälsodrycker.  Dessutom smakar de riktigt gott med. 

Maskroskaffe och maskroste - recept och användning

Traditionell användning av maskros

Maskrosen eller Dandelion på engelska med det vetenskapliga namnet Taraxacum Officinalis, tillhör de korgblommiga växterna. Den har en mycket lång traditionell användning och nyttjats flitigt genom tiderna både som mat och läkeväxt.

Maskrosen innehåller en rad vitaminer och mineraler, men det är aktiva ämnen som till exempel bitterämnet taraxacin, polysackarider, eterisk olja, organiska syror, garvämnen, slemämnen och pektin som gör den så intressant. Den innehåller dessutom fibern inulin som i tarmen fungerar som mat för de goda tarmbakterierna som stödjer deras tillväxt.

Både det rika innehållet av bitterämnen och inulin gör den till en uppskattad ört för att stödja matsmältningen och hela mag-tarmsystemet. Maskrosen är även flitigt använd vid reningskurer. Det generösa innehållet av kalisalter gör den dessutom effektiv som vätskedrivande. Det hjälper kroppen att göra sig av med ohälsosamt överskott av vätska som kan göra att man känner sig svullen. Mer om maskrosen som mat och läkeväxt kan du läsa i inlägget ”Hälsofördelar och användning av maskros”.

Maskroskaffe - recept och hälsofördelar

Maskroskaffe på maskrosrot

Maskroskaffe är ett mycket populärt kaffesurrogat. Den har en riktigt god och fyllig smak. Dessutom är den fri från koffein och andra stimulerande ämnen. Maskroskaffe kan tillredas på flera olika sätt. Den kan bryggas som vanligt kaffe i en kaffebryggare, eller kokas upp i kastrull, vilket jag själv tycker är det bästa sättet. Maskroskaffe finns att köpa i välsorterade hälsokostbutiker. Man kan också rosta eget om man vill. Hur du gör det kan du läsa om längre ner i texten.

Så tillreder du maskroskaffe i kastrull:

 1. Mät upp önskad mängd maskrosrot. Ungefär 1-2 tsk torkad maskrosrot per kopp beroende på hur starkt du vill ha det.
 2. Lägg det torkade pulvret av maskrosrot i ett tefilter i en kastrull och häll på cirka 3 dl vatten. 
 3. Låt vattnet koka upp och sänk sedan värmen och låt det sjuda/dra i cirka 10 minuter under lock.
 4. Häll upp ditt maskroskaffe i en kopp och drick det som det är eller tillsätt lite växtmjölk som till exempel havremjölk eller mandelmjölk.

Att rosta maskroskaffe själv

Om man vill rosta sitt eget maskroskaffe är det rötterna på hösten, runt augusti/september man vill använda. Då har dom haft hela sommaren på sig att lagra näring och utveckla aktiva ämnen.

 • Gräv upp maskrosrötterna.
 • Borsta av så mycket jord som du kan och skölj av dom. Lägg dom sedan i en skål med vatten och tvätta dom rena från jordrester.
 • Skär upp dom rena rötterna i skivor.
 • Torka skivorna på en plåt i ugnen på låg värme i cirka en timme. Du kan även använda dig av en grönsakstork om du har det.
 • Skär dom torra skivorna i ännu mindre bitar och rosta på en plåt i ugnen på 200 grader i 20-30 minuter. Rör om då och då så dom rostas jämnt. Rotbitarna ska vara helt torra och bruna när dom är klara.
 • Låt dom rostade rotbitarna svalna innan du maler dom till ett fint pulver i en kaffekvarn.
 • Förvara ditt maskroskaffe i en lufttätt burk.

Att köpa torkad maskrosrot / maskroskaffe

Om man vill köpa färdigt maskroskaffe/te på maskosrötter är Örtagubbens maskrosrot och Sonnentors maskroskaffe två bra ekologiska alternativ. Observera att rostad maskrosrot både kan kallas maskrosrotte och maskrosrotkaffe. Oavsett så är det 100 % torkad maskrosrot du vill ha.

Maskroste på torkade maskrosblad

Maskroste på maskrosblad

Färska maskrosblad påminner smakmässigt om ruccola med sin lite nötiga och bittra smak. Te på torkade maskrosblad smakar fräscht och örtigt och mycket välsmakande om du frågar mig.

Så tillreder du maskroste:

 1. För att tillreda en kopp maskroste tar man ungefär 2 msk torkade maskrosblad och häller på kokande vatten. 
 2. Låt sedan teet dra i cirka 10 minuter under lock. 
 3. Sila av bladen och ditt maskroste är redo att avnjutas. 

Att torka maskrosblad själv

Om man vill plocka och torka maskrosblad själv är det dom späda bladen på våren innan blomning som man vill använda. Det är nämligen då dom innehåller mest näring och aktiva ämnen.

 • Skölj av dom nyplockade bladen noga.
 • Bred ut dom på kökshanddukar och låt dom ligga tills helt torra. 
 • Dom torkade bladen smular du sedan ner och förvarar i en burk med lufttätt lock.

Att köpa torkade maskrosblad

Om man föredrar att köpa torkade maskrosblad kan till exempel Örtagubbens maskrosblad och Crearome maskrosblad vara bra val. Båda alternativen är dessutom ekologiska.

Maskrosextrakt

Maskrosrotextrakt

Om man vill dra nytta av allt som maskrosen har att erbjuda utan att dricka maskroskaffe eller maskroste, så finns det maskrosrotextrakt. Det kan intas både som ett dagligt tillskott eller som en kur. Exempel för produkter är Solgar dandelion root / maskrosrot och Healthwell maskrosrot extrakt.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

 1. Jenny B.

  Maskros är fantastisk för så mycket. Kommer aldrig sluta med maskrosextrakt.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Det är verkligen en fantastisk växt. <3

 2. Ann

  Jag gör en maskroskur flera gånger om året. Bra för levern och känner att jag får mer energi.

  Svara
 3. Eva

  Älskar maskroskaffe. <3 Så gott och min mage mår bra av det med.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close