– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Dessa citronbollar blir riktigt krämiga och fantastiskt goda. Så om du gillar smaken av citron, så måste du prova detta recept. Perfekta som en nyttigare fika eller när du är sugen på något sött.
Ingredienser för citronbollar:
- 3 dl orostade cashewnötter (blötlagda i 2-3 timmar)
- 2 dl riven kokos
- 1/2 dl ljus fibersirap
- 1 citron – rivet skal och saften
- 1 msk kallpressad kokosolja
- Riven kokos att rulla bollarna i
Så här gör du:
- Börja med att blötlägga cashewnötterna i 2-3 timmar. Dels hjälper det till att bryta ner de antinutrienter som finns i nötterna, och dels är det lättare att få degen riktigt slät.
- Mixa alla ingredienser till en deg. Ta din tid för att få den riktigt krämig för det gör skillnad för smaken.
- Ställ in degen i kylskåpet en stund så den får stå till sig och bli lite fastare.
- Gör bollar av degen och rulla dom i riven kokos. Jag brukar mixa kokosflingorna något så det blir en lite finare konsistens.
- Förvara dina citronbollar i kylen tills dom ska serveras.
Därför vill du blötlägga nötter och fröer
Genom att blötlägga nötter och fröer kan man reducera mängden antinutrienter som dom innehåller. Man lurar dom då att tro att det är dags att börja gro. Aktiveringsprocessen sätter igång, vilket bryter ner antinutrienterna samtidigt som näringsämnena aktiveras. Det gör nötterna och fröerna lättsmälta för magen och näringsämnena mer tillgängliga för upptag i kroppen.
Så här blötlägger du nötter och fröer:
- Skölj nötterna / fröerna noggrant och lägg över dom i en skål eller glasburk.
- Häll på med rumstempererat vatten så dom täcks helt. Tillsätt sedan cirka 1 msk havssalt per liter vatten.
- Täck skålen eller burken med en kökshandduk (det ska inte vara lufttätt).
- Låt därefter nötterna / fröerna stå och aktiveras i rumstemperatur, men inte i direkt solljus.
- Efter det att dom stått sin blötläggningstid så häller du över dom i en sil och sköljer av dom under rinnande vatten.
Mer om blötläggning och olika blötläggningstider kan du läsa i inlägget ”Därför bör man blötlägga nötter och fröer”.
0 kommentarer