Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Vad smakar inte mer sommar än jordgubbspaj. En ljuvligt god sötsak som alltid är lika uppskattad. Här följer ett recept för en glutenfri smulpaj med jordgubbar som är riktigt enkel att göra. Avnjut den som den är, eller servera tillsammans med vispad havregrädde eller kokosgrädde.

Glutenfri smulpaj med jordgubbar

Att göra glutenfri smulpaj

För att göra en glutenfri smulpaj finns det många alternativ som man kan byta ut vetemjölet mot. Det handlar mer om smaken än konsistensen eftersom degen ska vara smulig. Här har jag använt mig av glutenfria havregryn, riven kokos och cashewnötter, vilket jag själv tycker blir en riktigt god kombination.

Jag har också använt mig av arrowrot istället för potatismjöl som man brukar blanda i bären för att få rätt konsistens på fyllningen. Arrowrotstärkelse eller arrowrotpulver utvinns från rötterna av växten Maranta arundinaceae. Rötterna mals till ett fint pulver som är både smak- och doftfritt. Den främsta användningen av arrowrot är som förtjockningsmedel och konsistensgivare i bakning och matlagning. Den kan alltså användas för att ersätta potatismjöl eller majsstärkelse. En stor fördel med arrowrotpulver jämfört med andra typer av stärkelse är att den är mer lättsmält för magen.

För fettet i pajen kan man använda ghee (klarnat, skirat smör där man skummat av mjölkproteinerna laktos och kasein), eller kokosolja. Du kan även ta hälften ghee och kokosolja om du vill.

När det kommer till sötningen så är fibersirap, kokossirap eller yaconsirap bra alternativ. Välj det som passar dig bäst. Om du vill läsa mer om olika alternativ av sötning kan du göra det i inlägget ”Hälsosammare sötning istället för socker”.

Detta receptet är för ungefär 4 portioner och man kan göra pajen i mindre individuella formar eller en större, det väljer man själv.

Glutenfri jordgubbspaj

Ingredienser för glutenfri smulpaj med jordgubbar (4 portioner):

Jordgubbsfyllning:

Glutenfri smuldeg:

Glutenfri smulpaj med jordgubbar

Så här gör du:

  1. Börja med att sätta ugnen på 200 °C.
  2. Blanda ihop dom skivade jordgubbarna med arrowrotpulver och sirap. Häll upp jordgubbsfyllningen i en ugnsfast pajform, eller flera mindre individuella former om du föredrar det.
  3. Mixa cashewnötterna tills smuligt. Lägg över dom i en skål och tillsätt resten av ingredienserna för smuldegen: ghee/kokosolja, sirap, havregryn, riven kokos och havssalt. Blanda ihop ingredienserna väl och strö över smuldegen över jordgubbsfyllningen.
  4. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter, eller tills ovansidan fått en fin gyllene färg. Håll koll. Om pajen får färg snabbt kan du täcka över den med en bit bakplåtspapper.
  5. Låt jordgubbspajen svalna innan servering, men den får gärna fortfarande vara lite ljummen. Avnjut den som den är, eller tillsammans med vispad havregrädde eller kokosgrädde.
Jordgubbspaj glutenfri

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. Mia

    Så gott! Tack för receptet. <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du uppskattar receptet. 🙂

  2. Kattis

    Mums! Ska plocka jordgubbar i helgen så då blir det paj. 🙂

    Svara
  3. Åsa

    Ser riktigt gott ut. Tack för alla fina inlägg.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack och vad roligt att du uppskattar min blogg. 🙂 <3

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close