– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Vad smakar inte mer sommar än jordgubbspaj. En ljuvligt god sötsak som alltid är lika uppskattad. Här följer ett recept för en glutenfri smulpaj med jordgubbar som är riktigt enkel att göra. Avnjut den som den är, eller servera tillsammans med vispad havregrädde eller kokosgrädde.
Att göra glutenfri smulpaj
För att göra en glutenfri smulpaj finns det många alternativ som man kan byta ut vetemjölet mot. Det handlar mer om smaken än konsistensen eftersom degen ska vara smulig. Här har jag använt mig av glutenfria havregryn, riven kokos och cashewnötter, vilket jag själv tycker blir en riktigt god kombination.
Jag har också använt mig av arrowrot istället för potatismjöl som man brukar blanda i bären för att få rätt konsistens på fyllningen. Arrowrotstärkelse eller arrowrotpulver utvinns från rötterna av växten Maranta arundinaceae. Rötterna mals till ett fint pulver som är både smak- och doftfritt. Den främsta användningen av arrowrot är som förtjockningsmedel och konsistensgivare i bakning och matlagning. Den kan alltså användas för att ersätta potatismjöl eller majsstärkelse. En stor fördel med arrowrotpulver jämfört med andra typer av stärkelse är att den är mer lättsmält för magen.
För fettet i pajen kan man använda ghee (klarnat, skirat smör där man skummat av mjölkproteinerna laktos och kasein), eller kokosolja. Du kan även ta hälften ghee och kokosolja om du vill.
När det kommer till sötningen så är fibersirap, kokossirap eller yaconsirap bra alternativ. Välj det som passar dig bäst. Om du vill läsa mer om olika alternativ av sötning kan du göra det i inlägget ”Hälsosammare sötning istället för socker”.
Detta receptet är för ungefär 4 portioner och man kan göra pajen i mindre individuella formar eller en större, det väljer man själv.
Ingredienser för glutenfri smulpaj med jordgubbar (4 portioner):
Jordgubbsfyllning:
- 4 dl skivade jordgubbar
- 1 msk arrowrotpulver
- 2 msk kokossirap, fibersirap eller yaconsirap
Glutenfri smuldeg:
- 100 g ghee eller kokosolja (1,2 dl)
- 2 msk kokossirap, fibersirap eller yaconsirap
- 2 dl glutenfria havregryn
- 1 dl riven kokos
- 2 dl cashewnötter (gärna blötlagda i 3 timmar)
- 1-2 krm havssalt
- 1/2 tsk vaniljpulver (kan uteslutas om man vill)
Så här gör du:
- Börja med att sätta ugnen på 200 °C.
- Blanda ihop dom skivade jordgubbarna med arrowrotpulver och sirap. Häll upp jordgubbsfyllningen i en ugnsfast pajform, eller flera mindre individuella former om du föredrar det.
- Mixa cashewnötterna tills smuligt. Lägg över dom i en skål och tillsätt resten av ingredienserna för smuldegen: ghee/kokosolja, sirap, havregryn, riven kokos och havssalt. Blanda ihop ingredienserna väl och strö över smuldegen över jordgubbsfyllningen.
- Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter, eller tills ovansidan fått en fin gyllene färg. Håll koll. Om pajen får färg snabbt kan du täcka över den med en bit bakplåtspapper.
- Låt jordgubbspajen svalna innan servering, men den får gärna fortfarande vara lite ljummen. Avnjut den som den är, eller tillsammans med vispad havregrädde eller kokosgrädde.
Relaterade inlägg:
- Raw cheesecake med sommarbär
- Bär- och fruktremmar i ugnen
- Krämig chiaglass med acai (vegan)
- Jordgubbsglass gjord på kokosmjölk
Så gott! Tack för receptet. <3
Roligt att du uppskattar receptet. 🙂
Mums! Ska plocka jordgubbar i helgen så då blir det paj. 🙂
Underbart! 🙂
Ser riktigt gott ut. Tack för alla fina inlägg.
Tack och vad roligt att du uppskattar min blogg. 🙂 <3