Matcha Islatte med vanilj och kardemumma

av | jul 6, 2022 | Drycker - Smoothies, Kost & Näring, Recept | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Matcha är en av mina personliga favoritdrycker, varm som kall. Om du också uppskattar smaken så måste du prova matcha islatte med vanilj och kardemumma. Perfekt närhelst man är sugen på en god och kall näringsrik dryck.

Matcha Islatte med vanilj och kardemumma

Ingredienser för matcha islatte:

Så här gör du matcha islatte:

  1. Mät upp matchapulver, kallt vatten, sötning, vaniljpulver och kardemumma i en skål. 
  2. Vispa upp med hjälp av en matchavisp eller lattevisp. Du vill vispa tills du har en slät pasta utan klumpar.
  3. Vispa upp mjölken så den blir skummad.
  4. Häll din matchapasta i ett glas, tillsätt is, toppa med den skummade mjölken och rör om.
Matcha latte recept

Matcha som livsmedel

Matcha betyder ”malet te” och är ett traditionellt japanskt grönt te som sedan 1100-talet ingått i den zen-buddistiska teceremonin, Chanoyu. Idag är det ett uppskattat livsmedel världen över och räknas som världens finaste te. Smaken är fyllig, mjuk och näringsinnehållet imponerande. Man hittar bland annat ett generöst innehåll av antioxidanter, enzymer, klorofyll och aminosyran teanin.

Odlingstekniken för matcha skiljer sig lite åt från när man framställer annat te. De sista veckorna innan skörd skuggas tebuskarna med stora dukar för att skydda dom från solens strålar. Det gör att innehållet av klorofyll, antioxidanter och aminosyror ökar, vilket ger bladen en mörkare och mer intensiv färg och en djupare smak.

Bara de bästa tebladen väljs ut följt av att de går igenom en snabb ångprocess. Därefter kyls dom ner och torkas. Grova vener och stjälkar avlägsnas innan bladen mals till ett mycket fint pulver. Mer om matcha och hur pulvret kan användas kan du läsa i inlägget ”Vad är matcha och hur används den?”.

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Smashed brysselkål med vitlök och citron

Smashed brysselkål med vitlök och citron

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Ugnsrostad smashed brysselkål med vitlök och citron. Så fantastiskt gott och enkelt att göra. Med en krispig yta och mjuk insida blir denna sidorätt en verklig vinnare. Ingredienser för smashed...

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Risgrynsgröt hör verkligen julen till och genom att byta ut vanlig mjölk mot kokosmjölk blir den ännu krämigare och godare. Här följer ett recept för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran som blir...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

6 Kommentarer

  1. Anja

    Mums! Det låter gott. 🙂

    Svara
  2. Lena

    Så gott! Älskar matcha. 🙂

    Svara
  3. A.K

    Dricker ofta matcha te, men aldrig provat matcha latte. Tack för tipset. <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du uppskattar tipset. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton + tretton =

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda vitaminet genom solens strålar? Dom frågorna och...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds