– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Meds –
Matcha är ett traditionellt japanskt grönt te som ingått i den zen-buddistiska teceremonin, Chanoyu sedan 1100-talet. Idag är det ett uppskattat livsmedel världen över och räknas som världens finaste te. Smaken är mjuk och fyllig och näringsinnehållet imponerande.
Artikelns innehåll:
- Vad är matcha?
- Näringsinnehållet av matcha
- Traditionell användning av matcha
- Hur använder man matcha?
- Exempel på matchapulver och tillbehör
Vad är matcha?
Matcha betyder ”malet te” och räknas som världens finaste te. Precis som alla tesorter från teblad kommer matcha från samma buske (Camellia sinensis). Det som skiljer teerna åt är odlingstekniken och hur teet behandlas efter skörd. Matcha är även unikt eftersom man får i sig hela tebladet. Dessutom är näringsinnehållet väldigt imponerande.
När man odlar matcha så täcks tebuskarna över med skuggdukar de sista veckorna för att skydda tebladen från solens strålar. Det gör att innehållet av klorofyll, aminosyror och antioxidanter ökar. Bladen får också en mörkare grön färg och smaken blir mer framträdande.
Därefter väljs de bästa bladen ut och plockas för hand. De går igenom en kort ångprocess för att motverka oxidering, följt av att de torkas och lagras i kylförvaring för att smaken ska fördjupas. Alla grova stjälkar och vener tas bort innan bladen mals i en traditionell stenkvarn till ett mycket fint pulver.
Näringsinnehållet av matcha
Matcha är som nämnt rikt på näring. De mest intressanta ämnena är det generösa innehållet av klorofyll, antioxidanter, enzymer, vissa aminosyror och då speciellt teanin.
Klorofyll som brukar kallas för växternas blod har genom studier visat sig ha en bra antioxidant och antiinflammatorisk aktivitet (2). Det är tack vare skuggodlingen de sista veckorna som innehållet av klorofyll ökar markant i tebladen.
Antioxidanter är en grupp ämnen som bidrar till att skydda kroppen från oxidativ stress. En typ av antioxidanter som matcha är rikt på är växtföreningar som kallas katekiner. Enligt analyser innehåller matcha upp till 137 gånger mer än övriga sorters grönt te (1). Man hittar även andra kraftfulla antioxidanter som rutin, fenolsyror och quercetin (2). I matcha har man uppmätt ett högt genomsnittligt orac-värde av 1,864 per gram. ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och är ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller.
Teanin är en aminosyra som både matcha och annat grönt te innehåller rikligt av (2). Teanin är känt för att ha en lugnande effekt på nervsystemet. Genom forskning har man till exempel sett att aminosyran har förmågan att minska stressrelaterade symtom och stödja kognitiva funktioner (3). Det kan även hjälpa en att komma till ro på kvällen och främja en bra sömn. Faktum är att det finns en lång historisk användning av matcha för att öka lugnet, avslappningen och koncentrationen. Inte minst är det en tradition bland zen-munkarna att dricka matcha te innan meditation.
Traditionell användning av matcha
Matcha te har använts i de traditionella japanska teceremonierna i mer än 1000 år och betraktas som det absolut finaste teet av alla. Det var på 1100-talet som en zenmunk återvände till Japan efter att ha studerat i buddistiska kloster i Kina. Med sig hade han teplantans frön och buskar.
Den unge munken som hette Eisai, använde sina erfarenheter som han fått i Kina. Han introducerade teet inom samhället av japanska buddhistiska munkar som en meditationsritual som han kallade ”The way of tea”, eller Chanoyu på japanska. Den utvecklades som en andlig övning av principerna för harmoni, respekt, renhet och lugn, som fortfarande är centrala för teceremonin än idag. Så småningom spreds sig seden att dricka te i resten av Japan.
Det ceremoniella tedrickandet togs snabbt upp av Japans samurajklass. Samurajens livsstil byggdes på zenbuddhismen och de utövade principer som ritual, disciplin och rening. Det sägs att det var samurajerna som utvecklade den japanska teceremonin till en konstform och kulturell tradition genom att lägga till hundratals detaljer till ceremonin. Dessa inkluderade specifika handrörelser, design av terummet och instruktioner för hur man förbereder sig, sitter och dricker teet. Det sägs också att teceremonin var en integrerad del av samurajträningen som skulle hjälpte krigarna att skärpa sitt fokus, koncentration och tålamod innan strid.
Den japanska teceremonin som fortfarande kallas för ”The way of tea”, är en mycket vördad tradition i Japan. Den är centrerad kring konsten att förbereda och presentera matcha på ett nästan meditativt sätt.
Hur använder man matcha?
Förutom att göra te på matcha på traditionellt vis och matcha latte, kan du också tillsätta matchapulvret i smoothies, gröna drinkar eller använda det i bakning och matlagning. Inte minst är det populärt att använda i nice cream och raw food bakverk.
Att tillreda matcha te
När man tillreder matcha te vispar man ut pulvret i hett vatten tills man fått önskad konsistens. Vattnet ska inte vara kokande, utan den perfekta temperaturen är cirka 70°C. Det gör nämligen teet mindre bittert.
Traditionellt använder man en matchavisp tillverkad av bambu, även kallad chasen. Man vispar någon minut tills pulvret har lösts upp och det blivit lite skummigt på ytan. Ungefär en tesked matchapulver till en kopp brukar vara lagom. Matcha te har en intensiv grön färg och smaken är mjuk och fyllig.
Att göra matcha latte
Om du vill göra matcha latte så tar du mindre mängd hett vatten, cirka 1/2 dl som vispas på samma sätt som ovan. Därefter vispar du upp 2 dl uppvärmd mjölk/växtbaserad mjölkdryck som du häller i teet. Om du föredrar lite sötma kan du tillsätt kokossocker, yaconsirap eller någon annan sötning efter tycke och smak.
Exempel på matchapulver och tillbehör:
- Go for life matcha premium eko
- Superfruit matcha eko
- Rawpowder matcha supreme eko
- Matchavisp bambu
- Matchasked bambu
- Matchaskål
Källor och Referenser:
(1) Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography. 2003 Sep 5;1011(1-2):173-80. doi: 10.1016/s0021-9673(03)01133-6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14518774/
(2) Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review. Published online 2020 Dec 27. doi: 10.3390/molecules26010085. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796401/
(3) Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. Published online 2019 Oct 3. doi: 10.3390/nu11102362
Relaterade inlägg:
- Recept för matcha Nice Cream
- Skillnaden mellan spirulina & chlorella
- Därför behöver kroppen jod
- Så får du fart på ett trögt lymfsystem
Älskar matcha latte på havremjölk. Det är så gott. 🙂
Håller med. Matcha latte är verkligen så gott. 🙂
Det är ju så gott med matcha, en klar favorit!
Så gott och nyttigt. 🙂
Har tänkt prova matcha så länge, men aldrig blivit av. Tack för påminnelsen.
Ja prova! 🙂