Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Studie: Kollagen visar bra effekt vid knäartros

av | mar 30, 2016 | Blogg, Hälsa, Inflammation, Kosttillskott, Muskler – Skelett – Leder, Sjukdomar - Symtom | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Över en halv miljon i Sverige lider idag av artros – ett tillstånd som bryter ner brosket i lederna. Vid en studie på patienter med knäartros kunde man se att kosttillskott av kollagen typ 2 kan ge en mycket bra effekt.

Studie: Kollagen visar bra effekt vid knäartros

Studie: Effekten av kollagen typ 2 vid knäartros

Vid en studie som publicerades i tidningen Nutrition Journal, kunde man se att kollagen typ 2 gav en betydande effekt vid knäartros. Ett flertal tidigare studier har visat liknande resultat, framförallt på ökad rörlighet i lederna, men även för en viss nybildning av broskvävnad. På friska personer har man även noterat en förbättrad ledfunktion. I denna studie ville forskarna utvärdera vilken effekt och tolerans kollagen typ 2 har vid knäartros, jämfört med kombinationen glukosamin/kondroitin och placebo.

I studien (1) ingick 191 patienter med medelsvår till svår knäartros. Deltagarna delades in i tre grupper. En grupp fick tillskott av kollagen typ 2, en annan grupp fick tillskott av glukosamin/ kondroitin och den tredje gruppen fick placebo. Studien pågick under 180 dagar och forskarna kunde därefter redovisa att kollagen typ 2 gav en signifikant bättre effekt på knäartros jämfört med både glukosamin/kondroitin och placebo.

Att kollagen typ 2 både har en broskbildande och broskskyddande effekt ser forskarna som den troliga orsaken. Hypotetiskt skulle det kunna bero på att kollagen typ 2 framkallar aktivitet i cellerna som kallas kondrocyter, som har en unik förmåga att bilda nytt broskmaterial i kroppens leder.

Kollagen typ II som kosttillskott

I kroppen finns flera olika typer av kollagen, varav 5 typer representerar 99 % av alla kollagentyper, alla med olika funktioner i kroppen. Kollagen typ 2 återfinns främst i leder och brosk och är det dominerande proteinet i ledbrosk. Detta gör kollagen typ 2 till ett populärt kosttillskott för just ledhälsan. Bra alternativ av kosttillskott av kollagen för lederna kan vara:

Bättre hälsa Collagen Plus – Innehåller marint kollagen som dessutom är förstärkt med MSM,  hyaluronsyra, nypon, gurkmeja, C-vitamin, bromelain, kondroitin och örten boswellia, som samtliga har betydelse för ledhälsan.

Collagen Plus – Innehåller hydrolyserat kollagen typ 2 från marint ursprung. Produkten är även förstärkt med C-vitamin och naturliga citrusbioflavonoider som bidrar till en normal kollagenbildning.

Great Earth Biocell Collagen II + Hyaluronsyra – Innehåller en kombination av kollagen, kondroitin och hyaluronsyra, vilket alla är ämnen som finns naturligt i leder och brosk.

Genacol Collagen – Genacol är ett kosttillskott med flera typer av kollagen (Bovint) med tillsatt C-vitamin för att stödja kollagenet i hela kroppen.

 

Fler kosttillskott av kollagen hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Studie – Kollagen var god effekt vid knäartros: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26822714

 

Relaterade inlägg:

 

4 Kommentarer

  1. Linda

    Tack för tipset! Delar vidare, vet många som skulle behöva det. 🙂

    Svara
  2. Anja W

    Kollagen är helt fantastiskt! Hade förslitningsskador i knäna och efter några månader med försvann smärta och besvär. Rekommenderar det starkt.

    Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close