Studie: Kollagen visar bra effekt vid knäartros

by Mikaela Bjerring on 30 mars, 2016 · 4 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

in Blogg, Forskning, Hälsa, Inflammation, Kosttillskott, Muskler – Skelett – Leder, Sjukdomar - Symtom

Över en halv miljon i Sverige lider idag av artros – ett tillstånd som bryter ner brosket i lederna. Vid en studie på patienter med knäartros kunde man se att kosttillskott av kollagen typ II kan ge en mycket bra effekt.

Studie Kollagen visar bra effekt vid knäartros

Studie: Effekten av kollagen typ II vid knäartros

Vid en studie som publicerades i tidningen Nutrition Journal, kunde man se att kollagen typ II gav en betydande effekt vid knäartros. Ett flertal tidigare studier har visat liknande resultat, framförallt på ökad rörlighet i lederna, men även för en viss nybildning av broskvävnad. På friska personer har man även noterat en förbättrad ledfunktion. I denna studie ville forskarna utvärdera vilken effekt och tolerans kollagen typ II har vid knäartros, jämfört med kombinationen glukosamin/ kondroitin och placebo.

I studien (1) ingick 191 patienter med medelsvår till svår knäartros. Deltagarna delades in i tre grupper. En grupp fick tillskott av kollagen typ II, en annan grupp fick tillskott av glukosamin/ kondroitin och den tredje gruppen fick placebo. Studien pågick under 180 dagar och forskarna kunde därefter redovisa att kollagen typ II gav en signifikant bättre effekt på knäartros jämfört med både glukosamin/kondroitin och placebo.

Att kollagen typ II både har en broskbildande och broskskyddande effekt ser forskarna som den troliga orsaken. Hypotetiskt skulle det kunna bero på att kollagen typ II framkallar aktivitet i cellerna som kallas kondrocyter, som har en unik förmåga att bilda nytt broskmaterial i kroppens leder.

Kollagen typ II som kosttillskott

I kroppen finns flera olika typer av kollagen, varav 5 typer representerar 99 % av alla kollagentyper, alla med olika funktioner i kroppen. Kollagen typ II återfinns främst i leder och brosk och är det dominerande proteinet i ledbrosk. Detta gör kollagen typ II till ett populärt kosttillskott för just ledhälsan.

Återförsäljare av kosttillskott av kollagen hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Studie - Kollagen var god effekt vid knäartros: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26822714

 

{ 4 comments… read them below or add one }

1 Linda mars 31, 2016 kl. 14:56

Tack för tipset! Delar vidare, vet många som skulle behöva det. 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring april 2, 2016 kl. 11:29

Tack för att du delar! 🙂

Svara

3 Anja W april 1, 2016 kl. 09:55

Kollagen är helt fantastiskt! Hade förslitningsskador i knäna och efter några månader med försvann smärta och besvär. Rekommenderar det starkt.

Svara

4 Mikaela Bjerring april 2, 2016 kl. 11:28

Underbart att du blev av med dina besvär!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: