Naturopati och dess innebörd

by Mikaela Bjerring on 22 maj, 2011 · 1 comment

in Alternativ medicin, Blogg

Naturopati och dess innebörd

Naturopati och dess innebörd

Naturopati är ett medicinskt system som betonar värdet av att återställa och främja kroppens egna självläkande processer. Naturopaterna använder ett brett sortiment av naturliga behandlingar, av vilka de viktigaste är korrigering av dieten, örtmediciner och ett urval av fysikaliska terapimetoder, beroende på patientens individuella behov.

Historian bakom Naturopati
Redan från de tidigaste civilisationerna har läkare gjort noggranna observationer av kroppen i sjukdom och hälsa och använt naturliga resurser- föda, vatten, luft och örter- för att understödja läkningsprocessen. På 1800-talet började en grupp läkare att utveckla detta sätt att behandla människor till vetenskapen naturopati. Rörelsen började i Europa och omfattade fasta, dietregimer, bad, duschar och omslag. Allt eftersom ryktet om deras framgångar spred sig förfinades dessa tekniker och i början av 1900-talet blev naturopati populärt i USA.

Naturopati idag
Idag är de flesta svenska naturopater utbildade i England och har efter en fyraårig högskoleutbildning blivit innehavare av Naturopathic Diploma ( ND) och ofta även Diploma of Osteopathy ( DO) .
De naturopatiska pionjärerna gjorde många rekommendationer – till exempel den medicinska användningen av botaniska preparat och konsumtionen av mer färska grönsaker, frukter och fullkornsprodukter – som har fått stöd av den moderna forskningen. De dieter, som de komponerade är avsedda att låta kroppen vila från ohälsosam föda. Den ökade belastningen från dålig mat påverkar matsmältningsprocesserna, kroppens system för avgiftning och avlägsnande av slaggprodukter. Att ersätta dessa födoämnen med kost som är lätta att smälta stärks immunförsvaret.

Konsultera en naturopat
Naturopaten undersöker dig noga och förhör sig om din hälsa, diet, livsföring, sympatier och antipatier. Ändamålet är att ta reda på din vitalitets nivå och allmänna hälsa lika mycket som att diagnosera någon sjukdom. Han kontrollerar puls, hjärta, lungor och blodtryck.
Naturopaten kan använda labratorieprov, för att mäta mineralnivåerna i svett och hår, essentiella fettsyror i blodet eller stresshormoner i saliven. Han kan även testa funktionen hos organ som levern eller bukspottkörteln och kontrollera permeabiliteten (genomträngligheten) i tarmen.
Detta bidrar till att bygga upp en bild av underliggande orsaker till problem som allergier, matsmältningsbesvär, huvudvärk, kronisk trötthet, hormonell obalans och hudsjukdomar. Naturopaten kan sedan rekommendera förändringar i dieten, näringssupplement, örtbehandling eller preparat som tillför extra matsmältnings enzymer, till exempel pankreation.

Klicka här om du vill gå vidare till shop för Hälsokost – Kosttillskott

Källa: Huskurer och botemedel , Reader´s digest AB, Stockholm, ISBN 91-7030-304-5

{ 1 comment… read it below or add one }

1 Jocke augusti 17, 2012 kl. 13:29

Hej! Väldigt bra förklaring och sammanfattning.

Jag är intresserad av naturopati och har en blogg som projekt för att lära mig själv och dela med mig till andra om ämnet. Jag är intresserad av all information jag kan få, och du verkar veta ett och annat. T.ex. vet du om det går att få någon lista på legitimerade naturopater i sverige. Är naturopati kännt under nåt annat namn, för det verkar väldigt tunnt med information på svensk, fast jag hittar mer på norska och danska.

Hör gärna av dig! Kanske vi kan hjälpa varandra?

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: