Växtbaserad kost minskar inflammation enligt studier

by Mikaela Bjerring on 17 november, 2016 · 2 comments

in Blogg, Forskning, Hälsa, IFD - Antiinflammatorisk kost, Inflammation, Kost, Vegansk kost

Att äta mer grönt och mindre animaliskt bidrar till både hälsan, miljön och djurens välmående. Många studier visar även att en växtbaserad kost minskar inflammation i kroppen som ligger bakom en rad folksjukdomar.

Växtbaserad kost minskar inflammation enligt studier
Enligt en systematisk litteraturgenomgång och metaanalys (1) som publicerats i tidskriften Obesity Reviews, förbättrar en växtbaserad kost markörerna för inflammation i blodet. Totalt ingick 2689 personer i studien. Deltagarna delades in i grupper där vissa fick ändra från en blandkost till en växtbaserad kost. Resultatet visade att de som ätit en växtbaserad kost förbättrade koncentrationen i blodet av flera markörer för inflammation jämför med de som inte ändrat sin kost. Ökad inflammation i kroppen vet man har ett samband med sjukdomar som t.ex diabetes typ 2, cancer och hjärtkärlsjukdom.

En annan studie (2) som publicerade i tidskriften Nutrition Research visade att en växtbaserad kost är det bästa sättet att minska inflammation i kroppen. I studien ingick 63 personer som randomiserat fick följa antingen en blandkost, semi-vegetarisk, fisk-vegetarisk, lakto-ovo-vegetarisk eller vegansk kost. Näringsintaget och värdena registrerades vid studiens start, efter två månader och efter sex månader. De som hade ätit en växtbaserad kosthållning visade alla signifikant bättre resultat för att motverka inflammation jämfört med de som ätit blandkost när man mätte värden i blodet för inflammation. De som ätit veganskt hade dessutom mycket bättre blodfetter och kolesterolvärden än övriga kosthållningar under hela uppföljningstiden.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR



(1) Eichelmann F, Schwingshackl L, Fedirko V, Aleksandrova K. Effect of plant-based diets on obesity-related inflammatory profiles: a systematic review and meta-analysis of intervention trials. Obes Rev. Published online July 13, 2016.

(2) Gabrielle M. Turner-McGrievyemail, Michael D. Wirth, Nitin Shivappa, Ellen E. Wingard, Raja Fayad, Sara Wilcox, Edward A. Frongillo, James Hébert. Randomization to plant-based dietary approaches leads to larger short-term improvements in Dietary Inflammatory Index scores and macronutrient intake compared to diets that contain meat. Nutrition Research dec 2014. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.nutres.2014.11.007.

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Karin Holm november 23, 2016 kl. 09:50

Intressant studie och många bra tips på denna sidan.

Svara

2 Mikaela Bjerring november 24, 2016 kl. 12:15

Tack Karin! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: